Σε καραντίνα δύο υπάλληλοι στο ΘΧΠ

Κρούσμα στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας

Κλειστές τάξεις σχολείων

Τι προκάλεσε την έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρυτανία

Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων στο νομό Ευρυτανίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους δημότες του Δήμου Καρπενησίου. Ύστερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου σειρά έχει τώρα το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας. Μετά από επικοινωνία του Διοικητή του Θεραπευτηρίου στο Καρπενήσι, κ. Κλεομένη Λάππα, με τον Ευρυτανικό Παλμό, μας ενημέρωσε ότι δύο εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου τέθηκαν σε καραντίνα. Συγκεκριμένα, διοικητική υπάλληλος του ιδρύματος ύστερα από τεστ βρέθηκε θετική στον covid-19 και άμεσα μπήκε σε κατ’οίκον καραντίνα. Η υπάλληλος δεν έχει συμπτώματα και λόγω της θέσης της και της φύσης της δουλειάς της δεν έρχεται σε επαφή με τους τροφίμους του Θεραπευτηρίου ούτε με άλλους υπαλλήλους, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους υπολοίπους, οι οποίοι εξετάστηκαν κιόλας την περασμένη εβδομάδα με μοριακό τεστ, τα οποία έδειξαν αρνητικά για όλους. Το δεύτερο άτομο που μπήκε σε καραντίνα, είναι μια καθαρίστρια του Θεραπευτηρίου, η οποία ενώ βγήκε αρνητική στο τεστ, μπήκε σε περιορισμό, λόγω θετικού κρούσματος στο ευρύτερο περιβάλλον της. Το στενό περιβάλλον της, δηλαδή η οικογένειά της, είναι όλοι αρνητικοί. Σε κάθε περίπτωση, όπως μας τόνισε ο κ. Λάππας, ακολουθήθηκαν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα και για τις δύο υπαλλήλους και έγινε η ιχνηλάτηση, με αγωνία αναμένονται και τα αποτελέσματα των νέων τεστ. Επίσης θετικός στον κορωναϊό βρέθηκε υπάλληλος του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας. Το κτίριο είναι κλειστό με σκοπό να πραγματοποιηθεί απολύμανση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι στιγμής τα κρούσματα στο Καρπενήσι φαίνεται να έφτασαν τα 14, ενώ περίπου 80 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.

Κλειστές δύο τάξεις στο 4ο Δημοτικό Καρπενησίου

Κλειστές θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας δύο τάξεις του 4ου Δημοτικού σχολείου Καρπενησίου, καθώς ένας μαθητής της Γ’ τάξης και ένας μαθητής της Ε’ τάξης ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για προληπτικούς λόγους οι μαθητές θα τεθούν σε καραντίνα και στις τάξεις θα πραγματοποιηθεί απολύμανση για την αποφυγή διάδοσης του κορωνoϊού.

Τι λέει το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Σύμφωνα με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Καρατσίκη Δημήτριο, διενεργήθηκαν 28 δείγματα μοριακού ελέγχου και 68 rapid test στο νοσοκομείο Καρπενησίου, τα οποία μέχρι στιγμής έδειξαν μόνο ένα νέο κρούσμα και επιβεβαίωσαν δυο προηγούμενα που αφορούσαν σε δυο νεαρά κορίτσια. Η ιχνηλάτηση των επαφών τους, δεν έδειξε κάποιο κρούσμα, ωστόσο όμως, παραμένουν πολλά άτομα σε κατ οίκον περιορισμό.

Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται η σύζυγος του διασωληνωθέντος 72χρονου που μεταφέρθηκε στη Λαμία.

Η δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας

‘’Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε υποστηρικτικός φορέας για το σύστημα που αφορά κυρίως την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Έχουμε προχωρήσει μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης σε περιορισμό των κρουσμάτων και των πρωτογενών επαφών που, δηλαδή το οικογενειακό τους περιβάλλον, σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ παράλληλα ιχνηλατώντας και δευτερογενείς επαφής έχουμε πάλι δώσει ανάλογες οδηγίες για περιορισμό. Είμαστε σε συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για στοχευμένες πλέον δειγματοληψίες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, τους δύο Δήμους και την Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη. Η γενική οδηγία είναι και εν μέσω περιορισμού κυκλοφορίας που βρισκόμαστε να είμαστε όσο πιο φειδωλοί γίνεται στις μετακινήσεις μας  και να τηρούμε τα μέτρα.’’

Τι προκάλεσε την έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρυτανία

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς προέκυψε η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη του Καρπενησίου. Όπως όλα δείχνουν η διασπορά που έγινε, δεν ήταν μεγάλη και προέκυψε από μια παρέα εικοσάχρονων που ήρθαν στις οικογένειές τους την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς κι ενός ατόμου που επέστρεψε στο Καρπενήσι από ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, δεν προκύπτει ότι η μετάδοση και διασπορά του ιού, έγινε από τους επισκέπτες του πενθήμερου της 28ης Οκτωβρίου αλλά από ντόπιους που επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Το θετικό είναι ότι από τα νεαρά άτομα που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, δεν κόλλησαν τα συγγενικά περιβάλλοντά τους, μιας και απ’ό,τι φαίνεται είχαν μικρά ιικά φορτία.