Χειρόγραφα
Γράφει:
ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος
Συγγραφέας, Αρθρογράφος
& Ραδιοφωνικός Παραγωγός
theofanhspap@outlook.com

«Την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν,
την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν.
Σιμωνίδης ο Κείος

Η αγαπημένη φίλη και ξεχωριστή συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου μας μεταφέρει από τα κρυστάλλινα νερά του Αχέροντα -Η κληρονόμος του Ποταμού – στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού, στις μαγικές Σπέτσες με το έκτο κατά σειρά μυθιστόρημα της. Την Νυχτερινή Αφροδίτη.
Το ιστορικό Μπόκαρη χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο νησί καθώς είναι το σπίτι του ξακουστού αγωνιστή του ’21 του Γιαννάκη Μπόκαρη. Η αμύθητη περιουσία ανήκει τώρα στα δύο αδέλφια. Τον Γιάννη και τον Μιχαήλ. Ο πρώτος ορθολογιστής ο δεύτερος ονειροπόλος, όπως ταιριάζει άλλωστε και στην καλλιτεχνική του φύση. Έχουν και μια αδελφή εύθραυστη σαν κρίνο.
Η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε μια θάλασσα τρικυμισμένη. Μια θάλασσα πλάνα, μυστηριώδη, γεμάτη όνειρα μα και έναν Ποσειδώνα κρυμμένο στα σπλάχνα της. Εκεί στην Ντάπια.
Ο Μιχαήλ με επιμονή πραγματοποιεί το όνειρο του και δεν αργεί η στιγμή της αναγνώρισης. Ο δρόμος για την μεγάλη δόξα ανοίγει φέρνοντας στο φως τον πίνακα του «Νυχτερινή Αφροδίτη». Το έργο θα γίνει ο διασημότερος πίνακας του εικοστού αιώνα και θα τον εδραιώσει έτσι στο Πάνθεον των μεγάλων ζωγράφων. Πιστός εραστής στην τέχνη της ζωγραφικής μαγεύει και μαγεύεται. Ερωτοτροπεί με τα χρώματα και τους καμβάδες δημιουργώντας έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Μια κόντρα όμως με τον ομότεχνο του Κωνσταντίνο Καλογήρου θα ταράξει τα ήρεμα νερά της ζωής του καθώς εκείνος διαλαλεί πως ο Μιχαήλ Μπόκαρης δεν μπορεί να επαναλάβει την πρώτη θρυλική επιτυχία της Νυχτερινής Αφροδίτης.
Ο Μπόκαρης αποφασίζει να ζωγραφίσει μια δεύτερη Νυχτερινή Αφροδίτη -ως απάντηση στον Καλογήρου – προκαλώντας ρίγη στον κόσμο της τέχνης.
Όμως ένα δεύτερο το ίδιο συνταρακτικό νέο ήταν πως ο διάσημος ζωγράφος θα γιόρταζε τα πεντηκοστά έβδομα γενέθλια του στις Σπέτσες, έχοντας προσκαλέσει στο αρχοντικό δύο από τις πιο όμορφες και ταλαντούχες γυναίκες του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος , την ηθοποιό Στέλλα Σάντι και την τραγουδίστρια Τζίνα Τσιπριάνι. Οι αναγνώστες ποντάριζαν πως μια από τις δύο γυναίκες θα γινόταν το μοντέλο γι’ αυτή τη δεύτερη εκδοχή της Αφροδίτης. Εκείνο όμως που δεν γνώριζαν οι συντάκτες των εφημερίδων ήταν πως είχαν λάβει πρόσκληση άλλα τρία κορίτσια πολύ όμορφα και παντελώς άγνωστα. Το ίδιο εκείνο γιορτινό βράδυ θα βγάλει φτερά το θρυλικό έργο «Νυχτερινή Αφροδίτη» όπου φυλάσσεται με ακτίνες λέιζερ σε ένα δωμάτιο του αρχοντικού. Ύποπτες οι πέντε γυναίκες ή εμπλέκεται στην κλοπή κάποιο άτομο από το προσωπικό του αρχοντικού; Ή μήπως ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος ο Μιχαήλ Μπόκαρης;
Η μοίρα θα αποκαλύψει ένοχα μυστικά; Η εκδίκηση άραγε μπορεί να οδηγήσει στην λύτρωση; Ο έρωτας μπορεί να γίνει και αυτοκαταστροφικός; Μέσα από τα πιο σκοτεινά χρώματα μπορεί να λάμψει το χρώμα της Αλήθειας;
Η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου με τις πλούσιες περιγραφές, την ιδιαίτερη και προσεγμένη χρήση της ελληνικής -λυρικής- γλώσσας, τις γνώσεις της ψυχολογίας, την εναλλαγή μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, την διάφανη σκιαγράφηση των χαρακτήρων κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο καμωμένο από ένα κράμα μυστηρίου, ιστορίας και έρωτα. Μια ιστορία πλημμυρισμένη από πάθη, ενοχές, απώλειες, ίντριγκες και εκδίκηση…