Η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να εγκρίνει μια νέα υγειονομική διάταξη για τον κορωνοϊό στο χώρο εργασίας, αλλά απέρριψε την πρόταση να δοθεί στους εργοδότες νομικό έδαφος ώστε να απαιτούν από τους εργαζομένους τους ενημέρωση για το εάν έχουν εμβολιαστεί. Ακόμα και όταν άλλες χώρες επιβάλλουν εμβολιασμούς για ορισμένα επαγγέλματα, η Γερμανία απέφυγε να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Οι Γερμανοί τηρούν τους νόμους περί απορρήτου και οι εργοδότες είναι περιορισμένοι στις πληροφορίες που επιτρέπεται να ζητήσουν. Μέχρι στιγμής, ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές πληροφορίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του εμβολιασμού, δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία. Αλλά με πολλούς υπαλλήλους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους μετά από μήνες δουλειάς από το σπίτι, η συνάφεια του καθεστώτος εμβολιασμού τους οδήγησε ορισμένους νομοθέτες να πιέσουν για μια προσωρινή αλλαγή του νόμου.

Ωστόσο, το σημερινό διάταγμα δεν περιλαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο, αλλά υποχρεώνει τους εργοδότες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τους κινδύνους μόλυνσης από τον COVID-19 και τις επιλογές εμβολιασμού. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να δίνουν στους υπαλλήλους άδεια μετ’ αποδοχών εάν έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Οι εργοδότες πιέζουν

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil δήλωσε στο ARD πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι το διάταγμα – το οποίο θα ισχύει έως τις 24 Νοεμβρίου – θα επισημαίνει ότι οι εργοδότες «συμμετέχουν στην εκπαίδευση για τον εμβολιασμό ως μέρος της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας και θα καθιστούν δυνατούς τους εμβολιασμούς κατά τις ώρες εργασίας. Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ».

Δήλωσε επίσης στην τοπική εφημερίδα Rheinische Post ότι οι εργοδότες έχουν «καθήκον να προσφέρουν δωρεάν τεστ για τον COVID-19, δύο φορές την εβδομάδα».

Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA) άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν της έδωσε το δικαίωμα να ενημερώνεται για το καθεστώς εμβολιασμού των εργαζομένων τους.

«Πρέπει να ενεργήσουμε συνταγματικά», είπε ο υπουργός εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ στο ARD.

«Οι πληροφορίες υγείας των εργαζομένων είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι μέρος αυτών» δήλωσε η υπουργός, βάζοντας φραγμό στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Πηγή: pronews.gr