Δεκτό έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγράφων το σχέδιο πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου Αγράφων για το έτος 2022, που αφορά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ειδικότερα, ο Δήμος προέβη στη σχεδίαση των παρακάτω δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμβολή των πολιτιστικών φεστιβάλ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του τουρισμού της περιοχής, καθώς τα πολιτιστικά φεστιβάλ αποτελούν μοναδικά πολιτιστικά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν πρωτότυπες και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της περιοχής και μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με άλλα τουριστικά πακέτα, ενώ πολλές φορές αποτελούν από μόνα τους κίνητρο και σκοπό για επίσκεψη και παρακολούθηση από τους επισκέπτες του τόπου.

Οι δράσεις
Ο Δήμος Αγράφων σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό και έχοντας ως στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες, παρουσιάζει το πλάνο των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου Αγράφων για το έτος 2022.

  1. Θερινός κινηματογράφος
    Στις πλατείες των χωριών προβάλονται αγαπημένες ταινίες για μικρούς και μεγάλους θεατές χαρίζοντας γέλιο και συγκίνηση.
  2. Παιδική παράσταση με τίτλο «Η πεντάμορφη και το τέρας»
    Το γνωστό παραμύθι σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή της Κέλλης Σταματίου από την παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου θα διασκεδάσει τους μικρούς φίλους με τρεις παραστάσεις.
  3. Θεατρικές παραστάσεις
    Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησιού θα παρουσιάσει: το έργο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη». Πρόκειται για τη γνωστή ελληνική κινηματογραφική ταινία παραγωγής του 1968, από τα στούντιο της Φίνος Φιλμ και διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου των Πολύβιου Βασιλειάδη και Τσιφόρου Νίκου και την υπέροχη μουσικοθεατρική αφηγηματική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
  4. Παρουσιάσεις βιβλίων
    Ο Αγραφιώτης Βασίλης Χαλαστάνης παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Το Δημοτικό σχολείο του Δήμου Απεραντίων στη Γρανίτσα Ευρυτανίας (1839-1915)»
    Ο πρωτοπρεσβύτερος-θεολόγος π. Ευάγγελος Φεγγούλης παρουσιάζει το βιβλίο του «Τα Άγραφα στην επανάσταση και η συμβολή της εκκλησίας στον αγώνα». Ένα ιστορικό πόνημα, μια σύνοψη της ιστορίας του τόπου και της συμβολής της εκκλησίας, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ευρυτανικό και όχι μόνο σπίτι.
    O Κων/νος Μπουμπουρής παρουσιάζει το ιστορικό του βιβλίο «ο Καπεταν Βασίλης Δίπλας».
    Η Έφη Φλώτσιου παρουσιάζει το βιβλίο «Γέλα ψυχή μου» του οποίου έχει την επιμέλεια. Μύθοι, παραμύθια για μεγάλα παιδιά, ιστορίες του θρυλικού Νασρεντίν Χότζα, αποσπάσματα έργων του Τσέχωφ, αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη, σκηνές θεατρικών έργων του Αλέκου Σακελλάριου και του Νίκου Τσιφόρου, κείμενα του Ανδρέα Λασκαράτου και έμμετρα του Γεωργίου Σουρή και του Μποστ διεκδικούν να κλέψουν ένα χαμόγελο ή και περισσότερα.
  5. Ημερίδα στο Κυπαρίσσι Πρασιάς αφιερωμένη στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό
    Υποδοχή τμήματος του ιερού λειψάνου του Αγίου και τιμή με υπαίθρια θεία λειτουργία στο χώρο που προφήτευσε την απελευθέρωση της Ελλάδας, στο κυπαρίσσι της Πρασιάς. Στη συνέχεια θα υπάρξουν ομιλίες με σκοπό την ανάλυση του βίου αλλά και των θαυμάτων του Αγίου. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με ειδική εισήγηση και βιωματικό εργαστήριο περιβαλλοντικής & πολιτισμικής διερμηνείας. Πιο συγκεκριμένα:
    ” Γνωρίζοντας τον Γίγαντα του τόπου μου”
    Χώρος: Κυπαρίσσι Πρασιάς, Χρόνος: 6:30- 8:00 μ.μ.
    Για παιδιά και όσους αισθάνονται κοντά στα παιδιά.
    Σημείωση: Τα παιδιά έως 7 χρόνων θα συνοδεύονται.
    Το εργαστήριο περιλαμβάνει: προσέγγιση των δενδρομετρικών και οικολογικών χαρακτηριστικών του υπεραιωνόβιου δέντρου, προσέγγιση του δένδρου ως ζωντανό μνημείο τη ορεινής αγροτικής κληρονομιάς των Αγράφων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εικαστικά δρώμενα
  6. Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
    Α. Χρύσω
    Ιστορική μάχη της Χρύσως και εκτελεσθέντες στη θέση Νημάτι το 1942
    Β. Ανατολική Φραγκίστα
    Τιμή στον Γ. Καφαντάρη (Φραγκίστα Ευρυτανίας, 1873 – Αθήνα, 1946). Πολιτικός, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του βενιζελογενή χώρου κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου
  7. Μουσικές βραδιές και πάρτυ νεολαίας
    Στόχος είναι αφενός η ψυχαγωγία, που τόσο την έχουμε ανάγκη όλοι μετά τα δυο χρόνια περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, και αφετέρου η αναβίωση ηθών και εθίμων της παράδοσης μας που με το πέρασμα των χρόνων τείνουν να εκλείψουν.
  8. Αναρριχητικό και ορειβατικό φεστιβάλ
    Στις 11 και 12 Αυγούστου, στο φαράγγι Μπουζουνίκου, με τη συνδρομή του ορειβατικού συλλόγου Αγράφων και της Περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας, θα διεξαχθεί διήμερο φεστιβάλ με στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και αθλητισμού.
  9. Συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων
    Συνδιοργάνωση με φορείς και συλλόγους ημερίδες και εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συνδράμουν στην ανάδειξη της ιστορίας και τη διαφήμιση του Δήμου.
    Οικονομική συμβολή για το πανελλήνιο αντάμωμα Αγραφιωτών της Πίνδου, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στην Τριφύλλα Κλειτσού Δήμου Καρπενησίου για δαπάνες εκδόσεων/ Αφίσες – Πρόγραμμα – Προσκλήσεις
    Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Μ. Βραγγιανών για την συνδιοργάνωση ημερίδας στα Βραγγιανά την 30 Ιουλίου 2022 με θέμα: «ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΒΡΑΓΓΙΑΝΩΝ».
    Ο Σύλλογος των Απανταχού Μοναστηρακιωτών- Η σπηλιά του Κατσαντώνη, αιτήθηκε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, όπως άλλωστε είθισται κάθε χρόνο.
    Ο Σύλλογος κατά των νεοπλασματικών ασθενειών «Αγώνας Ζωής», αιτήθηκε τη συνδιοργάνωση μουσικής εκδήλωσης στο Ραπτόπουλο την 3 Αυγούστου 2022.
    Η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Καρπενησίου, αιτήθηκε τη διεξαγωγή διήμερης συνάντησης 4×4 στις 5 και 6 Αυγούστου 2022 και εν συνεχεία μουσικό γλέντι, στην Ανατολική Φραγκίστα.