Μετά από δύο χρόνια περιορισμών το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Αγράφων, ανανεωμένο και με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στα χωριά του Δήμου. ‘‘Πιστεύουμε πως η επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προβολή του πανέμορφου τόπου μας ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω. Εξάλλου, ο συνδυασμός του φυσικού πλούτου των Αγράφων και η ιδιαίτερη πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελούν ζωτικά στοιχεία στη φαρέτρα προβολής και ανάπτυξης.’’, δήλωσε για το φετινό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.
Κινηματογραφικές προβολές για παιδία και ενήλικες, λαϊκές βραδιές και γιορτές με παραδοσιακή μουσική, πάρτυ νεολαίας, θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, επετειακές εκδηλώσεις, αθλητικές και φυσιοδιφικές δράσεις, είναι όσα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα.

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Με την προβολή της ταινίας «ΤΖΑΜΑΙΚΑ», με πρωταγωνιστές τους Σπύρο Παπαδόπουλο και Φάνη Μουρατίδη, ξεκινάει το θερινό σινεμά για τους ενήλικες στο δήμο, με προβολές στο Νέο Αργύρι (2/8), στην Τσούκα (6/8), στα Άγραφα (7/8), στο Λημέρι (14/8).

Επίσης η κινηματογραφική ταινία «Η ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» θα προβληθεί στο Τροβάτο (9/8), στο Κερασοχώρι (10/8), στα Τοπόλιανα (17/8) και στον Τριπόταμο (20/8).

Για τους μικρούς φίλους του σινεμά θα προβληθούν δυο παιδικές ταινίες: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ», στο Ραπτόπουλο (1/8), στη Βίνιανη (4/8), στη Γρανίτσα (13/8) και στη Βαλαώρα (16/8). Επίσης θα προβληθεί η κινηματογραφική μεταφορά του αγαπημένου βιβλίου «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ», στη Δαφνούλα (3/8), στη Χρύσω (5/8), στο Κερασοχώρι (9/8), στο Τρίδεντρο (10/8), στην Ιτέα (18/8) και στα Λεπιανά (19/8).

ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Οι χοροί αρχίζουν με βραδιά παραδοσιακής μουσικής με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για το Σύλλογο Άγώνα Ζωής’, υπό τους ήχους του δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Γιώργου Δημητρόπουλου και την φωνή της Αγάθης, στις 3 Αυγούστου στο Ραπτόπουλο. Τις Λαϊκές Βραδιές αναλαμβάνει το μουσικό δίδυμο Θεόδωρος Μπάρκας και Κώστας Μονιάς, στη Βούλπη (5/8), στον Άγιο Γεώργιο (10/8) και στα Κέδρα (19/8).
Στις 8 Αυγούστου ο Δήμος Αγράφων και ο Σύλλογος απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αη Γιάννης ο Θεολόγος» συνδιοργανώνουν ετήσιο αντάμωμα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και την επομένη (9/8) στη Δάφνη διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι. Στις 10 Αυγούστου στα Λεπιανά διοργανώνεται μουσική εκδήλωση υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, με θέμα:« Κλειστός: Ένας χορός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Στις 12 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βινιανιτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» συνδιοργανώνουν με το δήμο παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία Βίνιανης. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγραφιωτών Ευρυτανίας «Τ’ Άγραφα» συνδιοργανώνουν αντάμωμα στην κεντρική πλατεία των Αγράφων και το μεσημέρι στο Λιθοχώρι θα πραγματοποιηθεί η θρησκευτική Πανήγυρη από τον Σύλλογο Λιθοχωριτών Ευρυτανίας. Την επομένη (16/8) στην Παλιοκατούνα διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τον Γιώργο Βλαχοδήμο σε μια βραδιά μουσικής με λαϊκό και έντεχνο ύφος. Τέλος στις 20 Αυγούστου μουσική βραδιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Λογγιτσιωτών Ευρυτανίας «Παλιοκαρυά» στον οικισμό Λογγιτσίου. Στις 7 Αυγούστου το party νεολαίας, στην κεντρική πλατεία Ανατολικής Φραγκίστας στα decks ο DJ Τριαντάφυλλος και στις 12 Αυγούστου στα Τοπόλιανα, μετά το τέλος του Φεστιβάλ Αναρρίχησης ένα μοναδικό River party στην τοποθεσία «Αι Γιάννης» στο Βέρνικο, με τις μουσικές επιλογές ο γνωστός DJ Valentino.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η μοναδική μουσικοχορευτική – αφηγηματική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μεταφέρεται και στα Άγραφα στη Γρανίτσα στις 8 Αυγούστου. Παιδική θεατρική παράσταση «Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ» θα παρουσιαστεί στο Λιθοχώρι στις 16 Αυγούστου, στη Δυτική Φραγκίστα μια μέρα μετά (17/8) και στα Άγραφα στις 18 Αυγούστου. Την Κυριακή 21 Αυγούστου στην Κρέντη θα παρουσιαστεί η Θεατρική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», η μεταφορά της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας του 1968.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Στα πλαίσια της 7ης Πολιτιστικής Ημερίδας Επινιανών που θα πραγματοποιηθει στα Επινιανά, το Σάββατο 13 Αυγούστου το πρωί στην πλατεία του Χωριού, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου του Ιερομόναχου Δαμασκηνού με θέμα ‘’Μονής Τατάρνης ενθυμήματα’’. Επίσης στην Γρανίτσα στις 17 Αυγούστου στις 8.30μμ θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Χαλαστάνη με τίτλο: ‘‘Το Δημοτικό σχολείο του Δήμου Απεραντίων στη Γρανίτσα Ευρυτανίας. (1839-1915)’’. Την Παρασκευή 19 Αυγούστου στην Ανατολική Φραγκίστα διοργανώνεται 3πλή βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων: Του Κώστα Μπουμπουρή, με τίτλο: «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΠΛΑΣ». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Χαραμής και του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη με τίτλο: «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η κ. Μαίρη Κουδούνα. Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας κ. Βασίλειος Τσαντήλας,, θα μιλήσει για την επανέκδοση του σπουδαίου πονήματος του αείμνηστου Σεραφείμ Τσιτσά με τίτλο: «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» που επιμελήθηκε ο ίδιος.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Το Σάββατο 6 Αυγούστου ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βραγγιανιτών «Αναστάσιος Γόρδιος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον ΟΠΑΣΤΕ και το Δήμο Αγράφων, διοργανώνουν επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, στα Βραγγιανά. Στις 7 Αυγούστου στο Μοναστηράκι Αγράφων τα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ», η εκδήλωση που έγινε θεσμός, προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη πραγματοποιείται για ακόμη μια φορά στο Δήμο Αγράφων με τη συνεργασία του Συλλόγου των Απανταχού Μοναστηρακιωτών «Η Σπηλιά του Κατσαντώνη», στη Φούρκα Αγράφων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ανατολική Φραγκίστα διοργανώνονται τα «ΚΑΦΑΝΤΑΡΕΙΑ», σε μια λιτή εκδήλωση, με επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία με θέμα «Ο Γιώργος Καφαντάρης μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς». Στις 19 Αυγούστου στη Χρύσω διοργανώνεται εκδήλωση φόρο τιμής στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τη μάχη της Χρύσως και την εκτέλεση των 7 Χρυσιωτών από τους Ιταλούς το 1942 και τέλος στις 25 Αυγούστου η ημερίδα με θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός: Οι προφητείες και το Κυπαρίσσι της Πρασιάς», με την οποία κλείνει η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πρασιά.
Και μια γιορτή της παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Ραπτοπούλου «Η Πρόοδος», με θέμα: «Γιορτή Καλαμποκιού. Ξεφλουδίσματα και τραπέζι της αγάπης» στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, στο Ραπτόπουλο στις 18 Αυγούστου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΦΥΣΗΣ
Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στις 5 Αυγούστου στην Γρανίτσα διοργανώνεται ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 5χλμ (ενήλικων) και έναν συμβολικό περίπατο 1χλμ (παιδιών)ενάντια του καρκίνου. Special guest ο δρομέας Γιώργος Σταμούλης. Στις 6 Αυγούστου στη θέση ‘Βουλωμένη’ της Ανατολικής Φραγκίστας θα πραγματοποιηθεί η διήμερη συνάντηση με γλέντι και show οχημάτων 4×4. Ο Δήμος Αγράφων σε συνεργασία με την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτων Καρπενησίου συνδιοργανώνουν ένα μοναδικό event μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στις 11 Αυγούστου ο Σύλλογος απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος» συνδιοργανώνουν ορεινή πεζοπορία από το χωριό των Βραγγιανών έως τη θέση «Βοϊδολίβαδο και την ίδια μέρα το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Τοπόλιανα, είναι πραγματικότητα. Ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως river trekking, rappel, ορειβασία, αναρρίχηση, deep water solo event, πεζοπορία και προβολή αναρριχητικής ταινίας, ανοίγει τις πόρτες του στο Δήμο Αγράφων. Το καλοκαίρι τελειώνει με ένα βιωματικό εργαστήριο περιβαλλοντικής & πολιτισμικής διερμηνείας για μικρούς και μεγάλους, «Γνωρίζοντας τον Γίγαντα του τόπου μου» στην Πρασιά στις 25 Αυγούστου.