Δελφοί ο ομφαλός της γης – Ανακοινώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Δελφών

3831

Μπακογιάννης: «Πήραμε την απόφαση να στήσουμε από το μηδέν το Φεστιβάλ και να γίνει θεσμός»

Ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί όχι μόνο να καθιερωθεί, αλλά και να φέρει ξανά στο προσκήνιο τους Δελφούς, ένα σημείο όχι μόνο σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για τον Παγκόσμιο πολιτισμό. Το πρώτο Φεστιβάλ Δελφών που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου και με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου, στηρίζει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που έχουν ως βασικό στόχο την σύνδεση του Πολιτισμού με τον τουρισμό και την ανάδειξη των μνημείων της Στερεάς Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ των Δελφών 2018, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία συνδέοντάς την με το θέατρο και τον ποιητικό λόγο. Η θεματολογία του συνοψίζεται στον τίτλο του: “Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός”. Πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις καινούριων έργων, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα, συγκροτούν την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.

Για την καθιέρωση του νέου θεσμού μίλησε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ακόμη μία πρόκληση για την Περιφέρεια, τους συντελεστές του Φεστιβάλ, αλλά και τους συνδιοργανωτές Δήμους Δελφών και Δωρίδας, για να ανοιχτεί περισσότερο ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα στον κόσμο και να αναδειχθεί η πολιτιστική της κληρονομιά.

«Οι Δελφοί, ο τόπος που λάτρεψε τον θεό Απόλλωνα, είναι μέχρι και σήμερα ένα απέραντο καταφύγιο πολιτισμού. Κι όλοι εμείς πήραμε τη μεγάλη απόφαση να στήσουμε από το μηδέν, το Φεστιβάλ Δελφών. Έναν καλλιτεχνικό θεσμό που με σεβασμό στην απέραντη πολιτιστική κληρονομιά της Φωκίδας, θα φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι -και είμαστε σίγουροι και όλα όσα έπονται, μία σειρά από σπουδαία μουσικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης με αφορμή την ανακοίνωση διεξαγωγής του Φεστιβάλ.