«Δεν πρέπει να χάσουμε την κεκτημένη ταχύτητα»

29563

Ο Φάνης Σπανός στον Ευρυτανικό Παλμό
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς ανοίγει τα χαρτιά του για τις επικείμενες εκλογές και για τα σχέδιά του για την Περιφέρεια αλλά και την Ευρυτανία


«Όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε και δουλεύουμε σκληρά, μεθοδικά και με στρατηγικό σχεδιασμό. Αλλά, κυρίως, δουλεύουμε χωρίς συμβιβασμούς»


«Υπάρχουν δυνατοί και σοβαροί αντίπαλοι που θέλουμε να πολεμήσουμε. Λέγονται ανεργία, ελλείψεις σε υποδομές, γραφειοκρατία, απομόνωση. Κατά τα λοιπά εμείς δε βλέπουμε αντιπάλους…»

«…η συνεργασία μου με τον Κώστα Μπακογιάννη είναι για μένα ένα μεγάλο σχολείο»
«Η Ευρυτανία είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος της Περιφέρειάς μας. Εκτός από τις σπάνιες ομορφιές της, ή και χάρη σ’ αυτές, έχει προοπτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα…»
«…Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε, όμως, και στα ορεινά και πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρυτανίας, ούτως ώστε να εξομαλύνουμε τα φαινόμενα απομόνωσης και ερήμωσης…»
«…Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αναδείξουν τον επόμενο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Και είμαι βέβαιος πως θα αποφασίσουν με μοναδικό γνώμονα τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτούν τα μεγάλα ζητήματα της Στερεάς»

Λίγους μήνες πριν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – επικεφαλής του Συνδυασμού «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» και νυν Αντιπεριφερερειάρχης ΠΕ Ευβοίας, κ. Φάνης Σπανός, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για την υποψηφιότητά του, τον Κώστα Μπακογιάννη, τα σχέδιά του αλλά και το μέλλον της Ευρυτανίας. Μια συνέντευξη, όπου απαντά στις ερωτήσεις μας με αμεσότητα, άνεση κι όπως φαίνεται χωρίς εμπάθειες ή μικροπολιτικές, αλλά με προσήλωση στο στόχο του, που είναι η συνέχιση του έργου που έχει ξεκινήσει η σημερινή περιφερειακή αρχή, όπως μας είπε.

Ε.Π. Μετά την θητεία σας ως Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, τι ήταν αυτό που σας έκανε να διεκδικήσετε πια τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας;
Φ.Σ. Αυτά που έχουμε πετύχει, μέχρι σήμερα, ως ομάδα του Κώστα Μπακογιάννη είναι πολλά και δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε ένα λεπτό δουλειάς να πάει χαμένο. Η Στερεά Ελλάδα έχει μπει σε πραγματική αναπτυξιακή τροχιά και αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε. Έτσι, η εμπιστοσύνη και η παρότρυνση της Περιφερειακής μας ομάδας σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τη Στερεά Ελλάδα με ώθησαν να είμαι επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας».
ΕΠ. Πόσο συνέβαλαν σε αυτή σας την απόφαση, τα προηγούμενα χρόνια συνεργασίας με τον Κώστα Μπακογιάννη;
Φ.Σ. Όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε και δουλεύουμε σκληρά, μεθοδικά και με στρατηγικό σχεδιασμό. Αλλά, κυρίως, δουλεύουμε χωρίς συμβιβασμούς. Μπήκαμε στη λογική του να αλλάξουμε τα πράγματα και το καταφέραμε στο μέγιστο βαθμό. Με την ίδια λογική θα συνεχίσουμε. Αλλά και ατομικά, η συνεργασία μου με τον Κώστα Μπακογιάννη είναι για μένα ένα μεγάλο σχολείο. Όχι μόνο για τις εμπειρίες που δημιούργησαν οι ευθύνες που μου έχει αναθέσει στο πλαίσιο της Περιφερειακής διοίκησης, αλλά και επειδή ο ίδιος είναι ένας πραγματικά φωτεινός άνθρωπος. Είναι καθαρός, τρομερά εργατικός και έχει μια ξεχωριστή αντίληψη διοίκησης που συνδυάζει την τεχνοκρατική προσέγγιση με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Κυρίως όμως, έχει ένα τρομερό πάθος για αυτό που κάνει και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Φυσικά εσείς στην Ευρυτανία τον γνωρίζετε πολύ καλά και από πρώτο χέρι!

Ε.Π. Πιστεύετε ότι τα 4 χρόνια της θητείας σας ως Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευβοίας, είναι αρκετά για να αναλάβετε το πολύ απαιτητικό έργο του Περιφερειάρχη;

Φ.Σ. Θεωρώ ότι η ωριμότητα δε μετριέται με το χρόνο, αλλά με την ποιότητα και την πυκνότητα των εμπειριών που έχει καθένας μας. Έχω εργαστεί από το 2008 στον απαιτητικό στίβο της αγοράς ακινήτων και δομικών υλικών ως μηχανικός και ως διαχειριστής της οικογενειακής επιχείρησης. Ακόμη, θήτευσα ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χαλκιδέων. Η θητεία μου στα χρόνια αυτά ως Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας περιλαμβάνει άπειρες ώρες δουλειάς, σοβαρότητα, αποφάσεις και απτά αποτελέσματα. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δώσει, ουσιαστικές αρμοδιότητες σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την ευθύνη που απορρέει από τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, αλλά είμαι βέβαιος πως μαζί με την ομάδα μου θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και στις ανάγκες του τόπου μας. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τη μεγάλη πρόκληση και θεωρούμε ότι η ομάδα μας και το πρόγραμμά μας συνθέτουν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ε.Π. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την Στερεά Ελλάδα; Θα συνεχίσετε το έργο της σημερινής περιφερειακής αρχής; Ο συνδυασμός σας είναι μια συνέχεια της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη; Τι νέο θα φέρει στην Στερεά αν εκλεγείτε;
Φ.Σ. Η ομάδα που συνεχίζει αποτελεί συνέχεια αυτής του Κώστα Μπακογιάννη και συμπληρώνεται από στελέχη εξίσου ικανά και καταξιωμένα. Όπως λέω συχνά «δεν πρέπει να χάσουμε την κεκτημένη ταχύτητα». Ταχύτητα που μας πάει καθημερινά ένα βήμα παραπέρα και την οποία θα διατηρήσουμε και θα αυξήσουμε προκειμένου να κερδίσουμε κι άλλες μάχες. Πέραν, λοιπόν, του να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά για την οδική διασύνδεση, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη δημόσια διοίκηση. Και φυσικά, δράσεις που έχουν κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ε.Π. Η Ευρυτανία τι θέση κατέχει στο μελλοντικό σχεδιασμό σας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας;
Φ.Σ. Η Ευρυτανία είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος της Περιφέρειάς μας. Εκτός από τις σπάνιες ομορφιές της, ή και χάρη σ’ αυτές, έχει προοπτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Εξάλλου, ήδη αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Αυτό οφείλουμε να το ενισχύουμε συνεχώς, μεριμνώντας παράλληλα για τον πρωτογενή τομέα, τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε, όμως, και στα ορεινά και πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρυτανίας, ούτως ώστε να εξομαλύνουμε τα φαινόμενα απομόνωσης και ερήμωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, ώστε οι άνθρωποι να μην εγκαταλείπουν αυτά τα μέρη με την ιδιαίτερη ομορφιά και την ξεχωριστή ιστορία.

Ε.Π. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αυτή τη στιγμή στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχουν δυνατοί αντίπαλοι κατά τη γνώμη σας;
Φ.Σ. Υπάρχουν δυνατοί και σοβαροί αντίπαλοι που θέλουμε να πολεμήσουμε. Λέγονται ανεργία, ελλείψεις σε υποδομές, γραφειοκρατία, απομόνωση. Κατά τα λοιπά εμείς δε βλέπουμε αντιπάλους. Υπάρχουν μόνο υποψήφιοι που καταθέτουν επιχειρήματα ή “επιχειρήματα” και διεκδικούν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αναδείξουν τον επόμενο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Και είμαι βέβαιος πως θα αποφασίσουν με μοναδικό γνώμονα τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτούν τα μεγάλα ζητήματα της Στερεάς.