Δρόμος  Καρπενήσι – Αγρίνιο:  Μια εντελώς άκαιρη πρόταση.

13511

 

Γράφει ο Κώστας Φούκας

 

 

Σε παλιότερο σχετικό δημοσίευμα διαβάζουμε  πρόταση ιδιώτη για νέα χάραξη του Εθνικού Δρόμου Καρπενήσι – Αγρίνιο μέσω της Ποταμιάς – Τρικεριώτη κλπ.  Και μάλιστα προβάλλεται το επιχείρημα ότι ο δρόμος αυτός συντομεύει την απόσταση σχεδόν στο μισό. Δεν μας εξηγεί όμως ο συντάκτης της πρότασης, ποιους θα εξυπηρετήσει αυτή η διαδρομή. Φυσικά του είναι δύσκολο να ισχυριστεί ότι έτσι εξυπηρετούνται μόνο οι κάτοικοι του Καρπενησίου, της Ποταμιάς και των χωριών που βρίσκονται στη διαδρομή του και ακόμα δυσκολότερο να πείσει ότι έτσι εξυπηρετείται ολόκληρος ο νομός Ευρυτανίας.

Αυτή η πρόταση από μόνη της αναιρεί την ουσία και τον σκοπό της. Ένα έργο και ειδικότερα ένας εθνικός δρόμος, έχει αξία όταν απευθύνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό και λύνει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα.  Δεν γίνεται με μοναδικό σκοπό τη συντόμευση της διαδρομής.

Ο σημερινός δρόμος έχει χαραχθεί από παλιά και αποβλέπει στη σύνδεση ολόκληρης της Ευρυτανίας με το Αγρίνιο. Διασχίζει κάθετα το Νομό, από Ανατολή σε Δύση και δημιουργεί άνετη πρόσβαση σ΄ αυτόν, στα περισσότερα χωριά του Δήμου Αγράφων, τόσο προς την περιοχή του Αγρινίου, όσο και προς το Καρπενήσι. Αυτός λοιπόν ο δρόμος θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, να βελτιωθεί και να επαναχαραχθεί όπου χρειάζεται. Έτσι μπορεί να εξαλειφθούν πολλές στροφές της σημερινής διαδρομής και φυσικά να συντομευθεί αρκετά η απόσταση για το καλό όλων των Ευρυτάνων.

Η εξυπηρέτηση του συνόλου είναι βασικός κανόνας και καλό είναι να το εννοήσουμε όλοι. Η διαίρεση των κατοίκων μιας περιοχής και πολύ περισσότερο η απομόνωσή τους, μόνο προβλήματα και δυστυχία μπορεί να επιφέρει σε έναν τόπο. Θέλω να ελπίζω ότι η ηγεσία του νομού μας (Αντιπεριφέρεια, Βουλευτής, Δήμαρχοι) δεν θα υιοθετήσουν μια τέτοια πρόταση η οποία απομονώνει τα ¾ του νομού και καταδικάζει σε μαρασμό πλήθος Ευρυτάνων.