Δυσοσμία από το μεταπολιτευτικό πακτωλό βρώμικου χρήματος

1432

Δυσοσμία και δηλητήριο για την δημόσια ζωή αναδύεται από τα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα σε μια χώρα που μετά από οκτώ χρόνια δυσβάσταχτων μνημονίων προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τα εξοπλιστικά προγράμματα, η υπόθεση Siemens και Novartis κατέχουν την πρώτη θέση στον ατέλειωτο χορό των σκανδάλων. Τα λαδώματα σε πολιτικούς, κόμματα και υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και οι μίζες εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος των συμβάσεων με αποτέλεσμα να συντελεστεί η πρωτοφανής λεηλασία των δημόσιων ταμείων. Ο απλός πολίτης πολύ καλά γνωρίζει τους επίορκους πολιτικούς και τους μεγαλόσχημους κρατικούς λειτουργούς που σφετερίστηκαν το δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι κοινό μυστικό. Το εγχώριο σύστημα διαπλοκής, πολιτικό και δικαστικό, που κουκούλωνε τα σκάνδαλα, δεν πάει άλλο και είναι καιρός να ηττηθεί, τώρα που συνεχώς βγαίνουν στη φόρα η πληθώρα των ατασθαλιών.

Η φυγάδευση του περιβόητου Χριστοφοράκου στη Γερμανία επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά δεν στάθηκε ικανή να κλείσουν στόματα για το μεγάλο φαγοπότι και τις μίζες στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και της Πολιτικής Άνοιξης νωρίτερα. “…Αρκετοί πολιτικοί”, θα πει η γραμματέας του εν λόγω, Αικατερίνη Τσάκαλου, στην κατάθεσή της “ξέπεφταν τόσο πολύ με το να απαιτούν και να εξοπλίζουν τα γραφεία και τα σπίτια τους ακόμη και με μικροσυσκευές από την Siemens. Ήταν τόσοι οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί των τότε δυο μεγάλων κομμάτων με τις ιδιαίτερες σχέσεις με την εταιρία, που μπορώ να πω εύκολα, ποιοί δεν είχαν”. Πόσο ξεπεσμός αλήθεια! Ο με δυο καταδικαστικές αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων φυγόδικος στη Ελλάδα Χριστοφοράκος δήλωνε στη απολογία του, πως η μητρική Siemens διοχέτευε στα δυο μεγάλα ελληνικά κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 2% επί του κόστους των αναλαμβανομένων έργων της στη χώρα μας, όπως η γνωστή προμήθεια του έργου C4I το 2004, που στοίχησε 255 εκατομμύρια ευρώ και ουδέποτε λειτούργησε. Μεσολαβητές και εισπράκτορες για τα τιμήματα των “παράνομων συμβάσεων” ήταν οι δύο ταμίες των κομμάτων Γιάννης Βαρθολομαίος και Κώστας Γείτονας αντίστοιχα. Ευθύνη των 2 στελεχών ήταν να επηρεάζουν ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους και να αποφασίζουν πολλές φορές και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της γερμανικής εταιρείας. Εξάλλου γνωστές είναι οι χορηγίες του Χριστοφοράκου για πριγκηπικούς γάμους στη γενέτειρά μας και την αγορά όμορων οικοπέδων με το δικό του, στην κοσμοπολίτικη Μύκονο προς την σύζυγο γνωστού κορυφαίου πολιτικού. Για το τελευταίο οι ενδιαφερόμενοι ας αποταθούν στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου περί της “τυχαίας” γειτνίασης των οικοπέδων.

Δυο κορυφαίοι υπουργοί επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη πέρασαν το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού για τεράστιες μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και άλλοι δυο καταδικάστηκαν αμετακλήτως για κακουργηματικές πράξεις. Όσο για το “Cate Novartis” που η διερεύνησή του είναι σε εξέλιξη, πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ας όψεται βέβαια εκείνος ο νόμος “Περί ευθύνης υπουργών”, που τόσα χρόνια οι δυο μονομάχοι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν τολμούσαν να τον αγγίξουν, είχαν τους λόγους τους! Με την δύση του παλιού και την έλευση του καινούργιου έτους και πριν την διενέργεια των εθνικών εκλογών, ας ελπίσουμε ότι πολλές από τις υποθέσεις αυτές θα πάρουν το δρόμο για τη δικαιοσύνη. Αλλιώς με την παραπομπή σε καλένδες θα έχουμε μια από τα ίδια με τα γνωστά κουκουλώματα υπό την καθοδήγηση των υψηλά ισταμένων ενόχων. Καλά Χριστούγεννα..!

Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)