Σύμφωνα και με τις δηλώσεις των πιο ειδικών επιστημόνων ημιτελείς παραμένουν οι γνώσεις μας για την προέλευση του περιβόητου ιού (covid-19) της παρούσης πανδημίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει  μεγάλες έριδες και αναταράξεις στο ιατρικό αλλά και στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Οι επιστήμονες πάντως ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα διαλευκάνουν το μυστήριο. Μέσα σ’ αυτό τον γενικό χαμό, τις αναπάντεχες ανασφάλειες, τους αρχέγονους φόβους, τις μυστηριακές δοξασίες, τα νέα διακυβεύματα, μια ψύχραιμη προσέγγιση της μεγάλης εικόνας, που μας έβαλε μπρος στα μάτια μας η πανδημία είναι ίσως αναγκαία.

Η υγειονομική κρίση, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, που λέει ο λαός, θα ελεγχθεί τουλάχιστον σ’ αυτή την πρώτη φάση. Σταδιακά μετά από ένα πρωτόγνωρο περιορισμό (καραντίνα) του πληθυσμού η κοινωνική και οικονομική ζωή θα εισέλθουν λογικά σε φάση σχετικής ομαλοποίησης και σταδιακής απαλλαγής από το βασανιστικό μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο οι πολλές συνέπειες της πανδημίας δεν θα αρθούν, αντίθετα θα συνεχίσουν να επιδρούν κατά τρόπο σημαντικό τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το σοκ της πανδημίας θα αφήσει πίσω του αμέτρητα συντρίμμια, πιο υπερχρεωμένα κράτη, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, στρατιές ανέργων και κατ’ επέκταση χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη κατανάλωση και υφεσιακές συνθήκες στις περισσότερες χώρες.

Οι αλλαγές και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι μεγάλες και θα χρειαστούν πολύ διαφορετικές πολιτικές από τις μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, που εφαρμόζονταν παγκοσμίως. Σε δυσμενέστερη θέση θα βρεθεί η χώρα μας, στην οποία ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από την περασμένη δεκαετή οικονομική κρίση. Ανοίγεται μπροστά της ένας δυσβάσταχτος οικονομικός Γολγοθάς. Από τον εφιάλτη της ανεργίας για το 50% των εργαζομένων παγκοσμίως, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 250.000 επιπλέον άνθρωποι που θα χάσουν την εργασία τους.  Η  ανεργία, ο επερχόμενος “θάνατος του εμποράκου”, η μείωση των αποδοχών και οι διαφαινόμενες δυσμενείς συνθήκες εργασίας είναι τα πλέον απαισιόδοξα μηνύματα. Δυστυχώς με το τέλος του καλοκαιριού που ο ανεργιο-ιός θα σαρώνει τον πλανήτη, στην πολύπαθη χώρα μας θα αναβιώσουν μνημονιακές μνήμες. Το στοίχημα της ήδη μειωμένης τουριστικής περιόδου που είναι μπροστά μας θα είναι για τους Έλληνες ένα crash test, μήπως και περισώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.

Το ότι πρέπει να βγούμε απ΄αυτή την πανδημία ενωμένοι, πιο διορατικοί, πιο προσγειωμένοι, πιο σοφοί στη νέα ιστορική περίοδο είναι θεμιτό και αναγκαίο.

Οι αλήθειες είναι όλες αυτές και καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι, ειδικά οι ιθύνοντες και να συμπεριφερθούν ανάλογα, παίρνοντας έγκαιρα σωστά μέτρα για την μη εξαθλίωση του λαού…Οψόμεθα !

                                               Κώστας Μπουμπουρής

                                         Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                              (k.boubouris@yahoo.gr)