Εκοιμήθη ο πρώην μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος σε ηλικία 90 ετών

33682

Πλήρης ημερών εκοιμήθη ο μακαριστός πρώην Μητροπολίτης Καρπενησίου κυρός Νικόλαος ημέρα Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019. Η είδηση της κοίμησης του, έχει σκορπίσει θλίψη, όχι μόνο στον εκκλησιαστικό χώρο αλλά και σε πιστούς της Ευρυτανίας. Ο Νικόλαος Δρόσος γεννήθηκε στο Εμπόρειο Θήρας το 1929. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1956. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1958 και Πρεσβύτερος την 1 Ιανουαρίου 1959. Στις 28 Ιανουαρίου 1979 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Καρπενησίου και υπηρέτησε στον Νομό Ευρυτανίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, όπου και παραιτήθηκε αναφέροντας ως αιτιολογία ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω γήρατος και ως τοποτηρητής ορίστηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Θεόκλητος. Διάδοχός του ορίστηκε ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Ρέμπελος. Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε στο τέλος της θητείας του όταν έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειο άνδρα, αποσπώντας του μεγάλα χρηματικά ποσά. Το Εφετείο Λαμίας στον εκβιαστή που έπαιρνε χρήματα από Μητροπολίτες και κληρικούς, εκ των οποίων και από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, επέβαλε την βαρύτατη ποινή των 8 χρόνων κάθειρξης. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε περισσότερο την υγεία του πρώην Μητροπολίτου αν και δικαιώθηκε δικαστικά.
Μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του Μητροπολίτη, αποσύρθηκε στην Ιερά Μονή Προυσού, όπου βρίσκεται ο αδερφός του, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού, π. Χρυσόστομος Δρόσος. Εκεί φροντίστηκε και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το έργο του
Το έργο του υπήρξε πολύπλευρο και πολυσχιδές. Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου 1979, σύσσωμος ο θεοσεβής λαός της Ευρυτανίας, με εκδηλώσεις τιμής, χαράς, ικανοποίησης, συγκίνησης και ενθουσιασμού είχε υποδεχθεί και είχε χαιρετίσει την άφιξη του κ. Νικολάου στην ευρυτανική πρωτεύουσα. Ήταν, εξάλλου, ο πρώτος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, που συνεστήθη μετά το διαχωρισμό της από τη Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας.
Η τριακονταετής παρουσία του στον τόπο μας υπήρξε πολύπλευρη και λίαν ευεργετική. Και τούτο διότι: Χειροτόνησε σημαντικό αριθμό νέων ιερέων, που αγιάζουν και κοσμούν με τα έργα τους πολλές ενορίες μας, εγκαινίασε νέους ιερούς ναούς και παρεκκλήσια.
Λειτούργησε σε ναούς των πιο απομακρυσμένων οικισμών, υπό δυσκολότατες συνθήκες μετάβασης και επικοινώνησε με τους κατοίκους τους, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν συναντήσει Μητροπολίτη καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ανήγειρε μεγαλοπρεπές Μητροπολιτικό Μέγαρο. Ίδρυσε και λειτούργησε Ταμείο Φιλανθρωπίας και Ευποιίας στην Ιερά Μητρόπολη, στις Ιερές Μονές και σε κεντρικούς Ιερούς Ναούς. Επίσης, ίδρυσε και λειτουργεί Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και προώθησε, με άρτια εισήγησή του, σχετικό υπόμνημα του Συνδέσμου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (1982). Τέλος, Συνδιοργάνωσε επιστημονικά συνέδρια και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Με την άρτια θεολογική κατάρτιση, με την ευρεία χριστιανική και θύραθεν παιδεία
του και, κυρίως, με τον «εν Χριστώ» βίο συμπλήρωσε την θεοφιλή ποιμαντορία του, επί τριάντα επτά (37) συναπτά έτη, και με τον αυτό ζήλο υπήρξε ο «Ποιμήν ο καλός».
Με την συμπλήρωση των τριάντα (30) ετών διακονίας του η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου δίκαια συνδιοργάνωσαν «Τιμητική Εκδήλωση για την Τριακονταετή Αρχιερατική Διακονία» του Σεβασμιωτάτου πρώην Μητροπολίτη μας κ.κ. Νικολάου, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, την Κυριακή 10 Μαϊου 2009, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πλήθους κόσμου.
Πηγή Ευρυτανικά Χρονικά Περίοδος Ε’.

Η εξόδιος ακολουθία
Από το βράδυ, της Τρίτης 15 Ιανουαρίου, το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη μεταφέρθηκε στο Μέγαρο της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, όπου και τελέσθηκαν οι απαραίτητες ετοιμασίες του.
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου μεταφερθέρθηκε την Τετάρτη και ώρα 13:00 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου, όπου  τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Το βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού πρ. Καρπενησίου.
Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου θα τελεσθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον διάδοχο του, Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 12:00 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Καρπενήσι.
Η ταφή του θα γίνει σε χώρο πίσω από το Ιερό του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, παραπλεύρως π. νεκροταφείου, δίπλα ακριβώς από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Καρπενησίου.