Ελβετία: Σε ξενοδοχείο μετατρέπεται ένα ολόκληρο χωριό

14737

Το γραφικό χωριουδάκι, «φωλιασμένο» σε μία καταπράσινη πλαγιά στην κοιλάδα Verzasca της Ελβετίας, μοιάζει βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού. Ωστόσο, οι συνθήκες ζωής των λιγοστών κατοίκων του μόνο παραμυθένιες δεν είναι…

Κάποτε το Corippo φιλοξενούσε μία ακμάζουσα κοινότητα άνω των 300 ανθρώπων. Σήμερα, έχουν απομείνει 12 νοματαίοι – εκ των οποίων οι 11 είναι άνω των 65 χρόνων – σε έναν τόπο όπου η μόνη οικονομική δραστηριότητα είναι η τοπική, παραδοσιακή ταβέρνα.

Η ιταλόγλωσση αυτή γωνιά της Ελβετίας, όχι μακριά από το Λακάρνο, με σπίτια από ντόπιο γρανίτη και πέτρινες οροφές, ανέγγιχτα από το χρόνο, κινδυνεύει να γίνει το χωριό – φάντασμα.

Όμως, υπάρχει ελπίδα.

Οι υπεύθυνοι τοπικού ιδρύματος, του Fondazione Corippo 1975, σκαρφίστηκαν μία ιδέα που ίσως σώσει το χωριό: Φιλοδοξούν να μετατρέψουν ολόκληρο τον οικισμό σε ξενοδοχείο, το πρώτο τού είδους του στη χώρα.

Δανειζόμενοι ένα επιχειρηματικό μοντέλο ήδη επιτυχημένο στην Ιταλία, σχεδιάζουν να μετατρέψουν τα 30 από τα 70 κτίσματα του οικισμού σε αγροκατοικίες.

«Θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία μίας ιδιαίτερης διαμονής σε ένα γνήσιο αγροτικό χωριό που πρακτικά παραμένει το ίδιο από το 1800», εξηγεί ο Φάμπιο Τζιακομάτσι, αρχιτέκτων και πρόεδρος του ιδρύματος, σημειώνοντας: «Η ιδέα προέκυψε από τη δεκαετία του ’90. Η επιστροφή των μόνιμων κατοίκων δεν ήταν πλέον εφικτή διότι τα κτήρια ήταν υπερβολικά μικρά και μη προσβάσιμα οδικώς».

Εκτός από την εμπειρία της αγροτικής ζωής στην ελβετική επαρχία, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή, να επισκεφτούν πολιτιστικά μνημεία και να γευθούν την τοπική κουζίνα.

Ήδη, η πρωτοβουλία έχει ήδη δρομολογηθεί και η πρώτη αγροτοκατοικία άνοιξε τα… δύο υπνοδωμάτιά της στα τέλη του Ιουλίου, υποδεχόμενο τους πρώτους επισκέπτες του. Το χωριό – ξενοδοχείο είναι προγραμματισμένο να ανοίξει το Πάσχα 2020.

Η πλήρης ανακαίνιση και αποκατάσταση των κτηρίων εκτιμάται πως θα στοιχίσει περί τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια.