Η Ελληνική Αστυνομία με την σημερινή της μορφή προήλθε με την συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας πόλεων με τον Ν.1481/1-10-1984 κα η μέριμνα εκπλήρωσης της αποστολής της ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η δομή της συμπεριλαμβάνει το Αστυνομικό προσωπικό, τους Συνοριοφύλακες και τους Ειδικούς φρουρούς.

Αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης, ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας. Η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και η προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει και  την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας. Η πρόληψη και αποτροπή παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα και ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, έξοδο παραμονή και εργασία αυτών καθώς η προστασία των συνόρων.  

Διαχρονικά όμως η Ελληνική Αστυνομία είναι ο μόνος δημόσιος οργανισμός στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, που έχει επιφορτιστεί τόσα πάρεργα, όσο κανείς άλλος. Εδώ και μια δεκαετία, έπαψε ευτυχώς να είναι ο δικαστικός  κλητήρας με την επίδοση των παντός είδους δικαστικών εγγράφων. Αλλά και πάλι από το περασμένο καλοκαίρι, η Αστυνομία υποδύεται την δικαστικό κλητήρα με το να δεσμεύει αυτοκίνητα για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλλει κάποιες δόσεις του δανείου και η τράπεζα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του για υπεξαίρεση. Δηλαδή έχει ποινικοποιηθεί μια αστική διαφορά και μάλιστα χωρίς δικαστική απόφαση και οι μηνύσεις των τραπεζών όλο και πληθαίνουν ανά την επικράτεια. Εν έτει 2019 εντέλλονται οι αστυνομικοί να εισβάλλουν στις κινηματογραφικές αίθουσες για τον έλεγχο τυχόν ανηλίκων που εισέρχονται σ΄αυτές. Όπως και να’ χει το πράγμα οι αστυνομικοί κατηγορούνται από την μια πλευρά για αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα κι από την άλλη για αναλγησία και υπερβάλλοντα ζήλο. Σε περίπτωση καταγγελίας από οποιονδήποτε για κατάληψη του πεζοδρομίου από περιπτεράδες και καταστηματάρχες οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να μετράνε με μεζούρες και να ελέγχουν τους “καταληψίες” του δημοτικού χώρου παραβάτες. Καλούνται ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσουν τον γενικό οικοδομικό κανονισμό, να σχηματίσουν δικογραφίες και να στείλουν τον παραβάτη στο αυτόφωρο. Οι ηχομετρήσεις με το “ντεσιμπελόμετρο” ανά χείρας για την διαπίστωση παραβάσεων από τον θόρυβο που προκαλεί η μουσική των καταστημάτων τις ώρες κοινής ησυχίας κι αυτό ένα επί πλέον πάρεργο, ενώ κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υγιεινής. Επί πλέον είναι αναγκασμένοι οι αστυνομικοί να εξετάζουν αν κάποιο τρόφιμο προς κατανάλωση είναι κατάλληλο ή όχι για τον καταναλωτή. Πρέπει δηλαδή κατά περίπτωση να υποδύονται και τους μηχανικούς της Πολεοδομίας, τους γιατρούς και χημικούς της Δ/νσης Υγιεινής. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με όλα τα ευτράπελα και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Η φύλαξη κι επιτήρηση των ευπαθών στόχων είναι στα καθήκοντα της Αστυνομίας, αλλά κατά πόσον αυτό είναι εφικτό να γίνονται σωματοφύλακες εφοπλιστών, δημοσιογράφων και απόμαχων πολιτικών κι αυτό είναι ένα θέμα. Αλήθεια από τι και από ποιόν κινδυνεύει 80χρονος ήδη πρώην υπουργός που βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια εκτός πολιτικής και φρουρείται από έξι αστυνομικούς; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τελευταία στην γενέτειρά μας στέλνονται ομάδες αστυνομικών στις κορυφογραμμές των Αγράφων και του Βελουχιού για να φρουρούν τα μηχανήματα και τις ανεμογεννήτριες που εγκαθιστούν Εταιρείες-μεγαθήρια. Οι ιδιωτικές εταιρείες security δεν έχουν καμία θέση εδώ; Αλλά πάλι γιατί να επιβαρυνθούν οι εν λόγω “φτωχές” ανάδοχες  εταιρείες και μ’ αυτό το οικονομικό κόστος..!

Τώρα με την ανάληψη της φρουράς των φυλακών από την Αστυνομία, την ίδρυση και λειτουργία κατά δεκάδες ανά την επικράτεια των κλειστών δομών για φύλαξη των εισερχομένων λαθρομεταναστών αναμένεται αποδεκατισμός των αστυνομικών δυνάμεων, που κύριο σκοπό βέβαια έχουν την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Θα πρέπει λοιπόν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη να επανεξετάσουν την κάθε περίπτωση και να απαλλαγεί η Ελληνική Αστυνομία με πάρεργα, που σχεδόν καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο για το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει και τα ισχύοντα αναχρονιστικά άρθρα να μπουν στην άκρη..!

                                                                 Κώστας Μπουμπουρής

                                                              Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                   (k.boubouris@yahoo.gr)