Ο στόχος, ο σκοπός και ποιοι την απαρτίζουν

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου συγκλήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ενεργειακής Κοινότητας Δήμων Καρπενησίου – Μακρακώμης και εκλέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη ως Πρόεδρο ΔΣ, τον Δήμαρχο Μακρακώμης Γεώργιο Χαντζή ως Αντιπρόεδρο ΔΣ και την Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Σοφία Ζαλοκώστα ως Ταμία ΔΣ. Επίσης, εκλέχθηκε και το Εποπτικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Κώστα Στεφανή και Αντιπρόεδρο την Κωνσταντία Τσιουγκρή. Η  Ενεργειακή Κοινότητα Καρπενησίου Μακρακώμης ΣΥΝ ΠΕ είναι από τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες που συστάθηκαν από δήμους και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ενεργειακή κρίση γιατί διασφαλίζει την ενεργειακή αυτοτέλεια του δήμου και στηρίζει τους άπορους δημότες.

Τι σημαίνει και ποιος ο στόχος της

Η υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα περιορισμένης ευθύνης είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι ένας αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομία. Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας μπορούν να γίνουν: α) Φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, β) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α και β βαθμού ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, γ) Ο.Τ.Α. α βαθμού της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή επιχειρήσεις αυτών, δ) Ο.Τ.Α. β βαθμού της έδρας της Ε.Κοιν.

Ποιοι θα την απαρτίζουν

Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν:1. Ο Δήμος Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 20.000€ για την απόκτηση διακοσίων (200) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500. 2. Ο Δήμος Μακρακώμης (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 20.000€ για την απόκτηση διακοσίων (200) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500. 3. Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2000€ για την είκοσι (20)συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500. 4. Η Ενιαία σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%),με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2000€ για την είκοσι (20)συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.5. H ΕΚΕΠΠΠΑΔΗ Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 2%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 1000€ για την δέκα (10) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.6. Η Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή Μακρακώμης (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 5%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2500€ για την είκοσι πέντε (25) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.7. Η Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή Μακρακώμης (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 5%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2500€ για την είκοσι πέντε (25) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα50.000 €, το οποίο αποτελείται από πεντακόσιες (500) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 100 € η κάθε μία.

Σκοπός της Κοινότητας

Σκοπός της Ενεργειακής Κοινότητας αποτελούν οι κατωτέρω δραστηριότητες :α) Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικούς Σταθμούς εγκατεστημένους εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος β) διαχείριση, όπως συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων, γ) προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, δ) προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, ε) διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στ) προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες, εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ζ) παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η) διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και εκπροσώπηση παραγωγών και καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα στην δραστηριοποίησή της στην αγορά εκπροσώπησης (aggregation),θ) ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, ι) παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.

Ο Δήμος Καρπενησίου αναφέρει για την νέα κοινότητα:

«Η ενεργειακή κοινότητα αποτελεί μια δράση επιχείρησης στο πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και τοπικούς φορείς να συμμετέχουν στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού μας μοντέλου. Η ενεργειακή κοινότητα θα εκτελέσει όλα τα απαραίτητα έργα εγκατάσταση φωτοβολταικών, ώστε οι Δήμοι και να νομικά τους πρόσωπα να παράγουν όλο το ρεύμα που καταναλώνουν. Επιπλέον το περίσσευμα ρεύματος θα κατανέμεται δωρεάν σε ευάλωτα νοικοκυριά που θα καθορίσει η Υπηρεσίας Πρόνοιας των Δήμων. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής στην ενεργειακή κοινότητα του κάθε δημότη και της κάθε επιχείρησης που καταναλώνουν ρεύμα στην Περιφέρεια των δύο Δήμων. Πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει μερίδιο στην ενεργειακή κοινότητα και να διασφαλίσει με πολύ χαμηλό κόστος την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει στο σπίτι του ή στην επιχείρησή του. Η ενεργειακή κοινότητα δεν είναι εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το κέρδος της διανέμεται στους δημότες της και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των ενεργειακών κοινοτήτων ενώ οι δύο δήμοι γίνονται ενεργειακά αυτόνομοι σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Με συνεργασία, στόχευση και σκληρή δουλειά έχουμε ήδη καταφέρει τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η σύνταξη των μελετών αφού σε συνεργασία με το δασαρχείο έχει βρεθεί οικόπεδο και έχουμε λάβει την έγκριση από τη ΔΕΗ για παραλαβή και μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος.

Με την ολοκλήρωση των μελετών θα διεκδικήσουμε μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα δημόσιες χρηματοδοτήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό του κυρίους έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε από τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες δήμων στην Ελλάδα».