Τι σημαίνει και ποιος ο στόχος της

Στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση τέθηκε το θέμα ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας Καρπενησίου Μακρακώμης ΣΥΝ.Π.Ε. Η υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα περιορισμένης ευθύνης είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι ένας αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομία. Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας μπορούν να γίνουν: α) Φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, β) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α και β βαθμού ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, γ) Ο.Τ.Α. α βαθμού της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή επιχειρήσεις αυτών, δ) Ο.Τ.Α. β βαθμού της έδρας της Ε.Κοιν.

Στην Ενεργειακή Κοινότητα Καρπενησίου Μακρακώμης ΣΥΝ.Π.Ε. θα οριστεί ο Δήμαρχος κ.Σουλιώτης Νικόλαος και η αντιδήμαρχος κα Ζαλοκώστα Σοφία, ως μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της.

Ποιοι θα την απαρτίζουν

Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν:

1. Ο Δήμος Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 20.000€ για την απόκτηση διακοσίων (200) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.

2. Ο Δήμος Μακρακώμης (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 20.000€ για την απόκτηση  διακοσίων (200) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500

3. Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2000€ για την είκοσι (20)συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.

4. Η Ενιαία σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 4%),με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2000€ για την είκοσι (20)συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.

5. H ΕΚΕΠΠΠΑΔΗ Καρπενησίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 2%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 1000€ για την δέκα (10) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.

6. Η Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή Μακρακώμης (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 5%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2500€ για την είκοσι πέντε (25) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.

7. Η Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή Μακρακώμης (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 5%), με ποσό συμμετοχής που θα ανέρχεται στις 2500€ για την είκοσι πέντε (25) συνεταιριστικών μερίδων επί συνόλω 500.Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα50.000 €, το οποίο αποτελείται από πεντακόσιες (500) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 100 € η κάθε μία.

Σκοπός της Κοινότητας

Σκοπός της Ενεργειακής Κοινότητας αποτελούν οι κατωτέρω δραστηριότητες :α) Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικούς Σταθμούς εγκατεστημένους εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος β) διαχείριση, όπως συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων, γ) προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, δ) προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, ε) διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στ) προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες, εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ζ) παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, η) διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και εκπροσώπηση παραγωγών και καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα στην δραστηριοποίησή της στην αγορά εκπροσώπησης (aggregation),θ) ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, ι) παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.