Με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης

Εκατοντάδες Ευρυτάνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης, της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και των Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας και  κατέκλυσαν κυριολεκτικά , την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κολωνακίου και στη συνέχεια το αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Ο Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίου και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα».

Συγκεκριμένα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Ιδρύματος της Ριζαρείου Σχολής νωρίς το πρωί της Κυριακής γέμισε ασφυκτικά, κυρίως με Ευρυτάνες για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος.  Έλαβαν μέρος και οι Ευρυτάνες ιερείς – πρωτοπρεσβύτεροι π. Δημήτριος Παπασπύρος, π. Ιωάννης Διώτης και π. Δημήτριος Σκόνδρας, ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Πλάκας από την όμορη του νομού μας Αράχοβα Ναυπακτίας, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου και, φυσικά, ο Προϊστάμενος του Ναού που μας φιλοξένησε π. Νικόλαος Λαδάς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο όπου και δόθηκε δεξίωση  και στη συνέχεια άρχισε στο αμφιθέατρο του Μουσείου η κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση των μέχρι τούδε αρχαιολογικών  ευρημάτων στο χώρο  του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου. Το αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου  αποδείχθηκε πολύ μικρό για χωρέσει το πλήθος των συμπατριωτών μας και των προσκεκλημένων.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα κάλεσε στο βήμα   τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων και π. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να απευθύνει  πρώτος χαιρετισμό, καθότι ως Περιφερειάρχης αγκάλιασε το έργο των ανασκαφικών εργασιών  στο μοναδικό αυτό παλαιοχριστιανικό μνημείο της πατρώας γης μας, πέτυχε τη χρηματοδότησή του και έτσι έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα. Ο κ. Κώστας  Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το μνημείο αυτό για την περιοχή μας  και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του στους ευεργέτες του τόπου μας κ. Ελένη και Νίκο Πουρνάρα, οι οποίοι διέθεσαν το απαιτούμενο ποσό για τη σύνταξη των σχετικών μελετών και ανασκαφικών εργασιών, καθότι «άνευ αυτών»  τίποτε δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ηλίας Ντζιώρας, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Αμαλία Παππά, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κκ. Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άριστείδης Τασιός και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς  ο πρώτος εισηγητής κ. Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π. ανέπτυξε το θέμα «Στοιχεία για την αρχιτεκτονική της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου Ευρυτανίας». Τα αναφερθέντα στοιχεία ακούστηκαν  με μεγάλη προσοχή  για πρώτη φορά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι παριστάμενοι τα θαύμασαν και οπτικά.

Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από την κ. Αθανασία Τσόκα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας που έχει υπό την ευθύνη της τις ανασκαφικές εργασίες στο χώρο του Αγίου Λεωνίδη, με θέμα «Τα νεώτερα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη. Η εισήγηση της κ. Τσόκα εντυπωσίασε το ακροατήριο για την πληρότητά της.

Η τελευταία εισήγηση,  που είχε ως θέμα «Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της Ευρυτανίας», έγινε από την κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την  επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Δημήτριο Φαλλή από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Ηλία Ντζιώρα και αφού προηγουμένως ο Έφορος  της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιος Σταμάτης  αναφέρθηκε, στο έργο του τιμώμενου για την ανάδειξη της γενέτειράς του, του Κλαυσίου αλλά και του Αγίου Λεωνίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνης Κουνάδης και η Ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και  π. Υπουργός και Βουλευτής  κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, οι τ. Βουλευτές κ. κ. Ηλίας Καρανίκας και Κώστας Παπαλέξης, οι Πανεπιστημιακοί κ.κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Κλεομένης Κουτσούκης και Γεώργιος Γιαννίτσαρης, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου  και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΗΕΑ κ. Ντόρυ Ράλλη, ηοι αρχαιολόγοι κ. κ. Ντόρα Βασιλικού και Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, τ. Προϊσταμένη και νυν Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας η οποία είχε κομβικό ρόλο στη δρομολόγηση των διαδικασιών  για την εκτέλεση του έργου, καθώς και οι κυρίες Γκίνη Τσοφοπούλου, Α. Ραπτάκη, Μίνα Γαλάνη, ο στρατηγός κ. Κώστας Καρακώστας, ο τ. Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων πολιτιστικών φορέων κ.ά.

Τέλος, σημειώνεται ότι το επόμενο τεύχος του περιοδικού ‘Ευρυτανικά Χρονικά’ θα είναι αφιερωματικό στον Άγιο Λεωνίδη Κλαυσίου.