Εντυπωσιακή η εκδήλωση για την 77η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Παλιά Βουλή

4979

Εντυπωσιακή η εκδήλωση για την 77η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου  1940 στην Παλιά Βουλή

Τιμήθηκε ο Ευρυτάνας Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης, Α΄ Φρούραρχος της Κορυτσάς


Σε κλίμα συγκίνησης γιορτάστηκε την Κυριακή  22 Οκτωβρίου 2017, 11 π.μ. στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, η 77η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων στην κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα από επισήμους, ευρυτάνες,  φίλους  και μέλη της Εταιρείας, παρά τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής για το «γύρο των Αθηνών».

Στην αρχή ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Φώτης Κουλαρμάνης τόνισε με έμφαση: «Εθνική υπερηφάνεια και ιερή συγκίνηση αισθάνονται οι Έλληνες την 28η Οκτωβρίου, γιατί είναι μια φωτεινή χρονολογία της νεώτερης ιστορίας μας, αφού την ημέρα αυτή η Ελλάδα ύψωσε ένα επιβλητικό ΟΧΙ στον ξένο κατακτητή. Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός μαζί με τον ένδοξο ελληνικό στρατό, αδελφωμένοι έκαναν το μεγάλο θαύμα του 1940.

Με κατάπληξη άκουσε η οικουμένη το 1940 το ΟΧΙ το δικό μας, εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι λαοί είχαν υποδουλωθεί στο φασισμό, οι δε λοιποί περιδεείς έδιναν σημεία υποταγής ή περίμεναν με την σειρά την εξουθένωσή των από τον πανίσχυρο φασισμό.

Γι’ αυτό αξιότιμοι κυρίες και κύριοι η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων  αφιερώνει  την σημερινή   εκδήλωση   προς τιμήν του Ευρυτάνα Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη,  ο οποίος  ως  Αντ/ρχης τότε εισήλθε   απελευθερωτής της Κορυτσάς και ανέλαβε πρώτος Φρούραρχος  της πόλεως αυτής».

Ο  κύριος ομιλητής,  κατόπιν, ο ανιψιός του αείμνηστου Στρατηγού  κ. Κων/νος Θεοδωράκης, ενθουσίασε και συγκίνησε με την εξαιρετική ομιλία  του για την όλη πορεία του στρατηγού  Θεοδωράκη και τα γεγονότα της εποχής εκείνης, 1912-1945, διακοπτόμενος από τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Επίσης μεγάλη συγκίνηση δημιούργησε και η χορωδία του Εκπολιτιστικού  Συλλόγου «Αφίδνες 2000» η οποία απέδωσε θαυμάσια πατριωτικά τραγούδια, το « τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό μας ύμνο.

Πλήθος κόσμου  είχε  κατακλείσει την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από τον ιερό κλήρο, από ανώτατους στρατιωτικούς, δικαστές, διοικητικές αρχές, καθηγητές πανεπιστημίων και αντιπροσωπείες από συλλόγους και σωματεία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο τ. Γ. Επιθ/τής Μ. Εκπαιδεύσεως κ. Παναγιώτης Βλάχος, που καταχειροκροτήθηκε από  τους παριστάμενους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρέστη ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Λάμπρος Ανδρεάκης. Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας  ως εκπρόσωπος και της Περιφέρειας Σ. Ελλάδος  κ. Λάμπρος Τσιτσάνης,  οι πρόεδροι των σωματείων:  του Συλλόγου Αμπλιανητών, γενέτειρας του στρατηγού  κ. Αθανάσιος Παλάνζας, ο οποίος απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό,  του Ιστορικού Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Ηλίας Ντζιώρας, του  Συλλόγου Ιστορικών  Μελετών Σ. Ελλάδος κ. Λαμπρινή Κουφάκη,   το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης  Ευρυτάνων της  Αμερικής καθηγητής Παν/μίου των ΗΠΑ κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, του Συλλόγου Κρικελιωτών κ. Συγγούνης Κώστας, του Συλλόγου «Καλλιακούδα»  κ. Χρήστος  Γιαννακόπουλος, του Συλλόγου Σταυλιωτών κ. Αθανάσιος Ζούκας, του Συλλόγου Καστανιωτών κ. Κων. Αναστασόπουλος.