Σαν μια γροθιά αντιμετωπίζουν τα Ευρυτανικά και Θεσσαλικά Άγραφα τις μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνοδών έργων, α) στη θέση «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» ισχύος 40MW και β) στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα –Καρνόπι ισχύος 46MW, των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας. Η μελέτη χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους των ανωτέρω Δήμων ως ασαφής, ελλιπής και γενικόλογη. Κατηγορούν τους υπεύθυνους ότι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αγνοώντας τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλεί το αιολικό πάρκο στις περιοχές Natura με επιπτώσεις όχι μόνο στον περιβάλλον, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Από τη μεριά τους οι σύλλογοι του Δήμου Αγράφων στέλνουν επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας παράταση της διαβούλευσης για το θέμα των μελετών, καταγγέλλοντας ότι πάρθηκαν αποφάσεις εν μέσω πανδημίας και με πλήθος περιορισμών προς τους πολίτες, ώστε να καταφέρουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Επιπλέον οι ίδιοι τονίζουν ότι θα καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντίθετες προς τους ενωσιακούς κανόνες, ενώ παράλληλα ζητούν να διεξαχθούν λαϊκές συνελεύσεις στο Νομό Ευρυτανίας και Καρδίτσας, ώστε να μπορέσουν να διατυπώσουν όλοι οι πολίτες τη γνώμη τους για να υπάρξει ουσιαστική διαφάνεια του θέματος και να βελτιώσει την ποιότητα των αποφάσεων.

Διαδικτυακή εκδήλωση για τα αιολικά στην Οίτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 η ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση της ΚίνησηςΠολιτών για την Προστασία της Οίτης με θέμα: “Αιολικοί σταθμοί στην Οίτη – απειλές στο οικοσύστημα και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής”. Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Κίνησης για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των στελεχών της αυτοδιοίκησης για τις συνέπειες της εγκατάστασης αιολικών σταθμών στο βουνό της Οίτης, όπως αυτές καταδεικνύονται από την επιστημονική κοινότητα, που εδώ και πολλά χρόνια μελετά και αναδεικνύει την πλούσια βιοποικιλότητατης περιοχής. Και φυσικά εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν στη συνέχιση του αγώνα για την ακύρωση των σχεδίων εγκατάστασης αιολικών σταθμών στο βουνό της Οίτης. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ταχεία διαδικασία δρομολόγησης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και να έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές. Κοινή συμφωνία όλων των συμμετεχόντων είναι να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και να περιοριστεί η κατασκευή των αιολικών σταθμών σε υψόμετρο όχι πάνω από 800 μέτρα, πουορίζεται το ορεινό τοπίο ως φυσικό απόθεμα.

Επιστήμονες: Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά

Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), όπως ανέδειξε η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr), για το θέμα της χωροθέτησης των αιολικών επενδύσεων με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος έχει ήδη υπάρξει διεθνής επιστημονική δημοσίευση, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν κριθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι «οι επιπτώσεις της σημερινής ενεργειακής πολιτικής ανάπτυξης των επενδύσεων αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές ως προς την αύξηση της τεχνητής γης (landtake) και του κατακερματισμού, ο αναμενόμενος αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα, στα οικοσυστήματα και στις οικοσυστημικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά εκτιμάται πως θα είναι πολύ σοβαρός και πιθανόν μη αναστρέψιμος». Παράλληλα στα ερευνητικά αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται και άλλη μελέτη του ίδιου εργαστηρίου που τονίζει ότι «Η διάνοιξη δρόμων στη φύση επιφέρει αλλαγή της χρήσης γης και απώλεια βιοποικιλότητας. Η επέκταση του οδικού δικτύου σε φυσικά οικοσυστήματα είναι το έναυσμα για την αλλαγή της χρήσης γης, κάτι που επιφέρει απώλεια της βιοποικιλότητας παγκοσμίως».