Συνέντευξη στον Ευρυτανικό Παλμό

Νέα Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π.) Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας, θα αναδειχθεί στις 24 Οκτωβρίου 2021, οπότε και θα διεξαχθούν οι Εσωκομματικές Εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργανώσεων της Πανελλαδικής Οργάνωσης που υπάγονται στην Γραμματεία Οργανωτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Πανελλαδικής Οργάνωσης.

Για το λόγο αυτό η Νέα Δημοκρατία καλεί τα μέλη της να ανανεώσουν την συνδρομή τους ή να κάνουν την εγγραφή τους, μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να μπορούν να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία η οποία θα γίνει δια ζώσης αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ στον νομό Ευρυτανίας θα υπάρχουν δυο εκλογικά τμήματα, το πρώτο στο Καρπενήσι ( Ζαχ.Παπαντωνίου 2) και το δεύτερο στην Παλαιοκατούνα Αγράφων.

Ειδικότερα θα διεξαχθεί διαδικασία εκλογής: Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π), Μελών της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας, Προέδρων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ. Τ.Ο.), Μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε) και Συνέδρων.

Με ενδιαφέρον οι εξελίξεις στην Ευρυτανία

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις εσωκομματικές εκλογές της Ευρυτανίας, μιας και η δήλωση υποψηφιοτήτων που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, έκρυβε αρκετές εκπλήξεις.

Ένας ήταν τελικά ο υποψήφιος για την προεδρία της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ευρυτανίας, ο εκπαιδευτικός, Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος είναι ενεργό μέλος της ΝΔ με επί σειρά ετών παρουσία στα του κόμματος, ενώ δεν κατέθεσε υποψηφιότητα, ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Κώστας Λαθύρης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που το σκεφτόταν δεν το αποφάσισε τελικά.

Για μέλη της ΔΕΕΠ κατέθεσαν υποψηφιότητα οι: Δήμητρα Ατέσση, Δημήτρης  Κολλημένος, Κλεομένης Λάππας, Αθανάσιος Μπαλτάς, Κωνσταντίνος Μαντζιούτας, Νικόλαος Σταυρόπουλος και Μαρία Φουρλιά.

Για σύνεδροι υποψηφιότητα έθεσαν ο Δημήτρης Καρατσίκης και η Φωτεινή Παπασπύρου. Για πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αγράφων ένας είναι ο υποψήφιος, ο Γιώργος Παπαδήμος, ενώ για τη ΔΗΜΤΟ Καρπενησίου υπάρχουν δύο υποψηφιότητες, αυτή του Μάκη Κοροκίδα και του Φλωράκη Ελπιδοφόρου, οι οποίοι μάλλον εκφράζουν διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα.

Μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ετών ανάμεσα στους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία, με το σημερινό Βουλευτή του νομού Κώστα Κοντογεώργο να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη συνυποψηφία του Τζίνα Οικονόμου, την οποία κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά σε ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και τη ρήξη του βουλευτή και με τον προηγούμενο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Κώστα Λαθύρη, το πολιτικό σκηνικό της ΝΔ στην Ευρυτανία, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μάλιστα, ήδη από τις υποψηφιότητες διαφαίνονται τάσεις, αλλά αξίζει να δούμε αν η συναινετική προεδρία του κ. Οικονομίδη θα επικρατήσει των διαφόρων ρευμάτων.

Γιάννης Οικονομίδης: «…ως κυβερνώσα παράταξη πρέπει να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, ξεπερνώντας τις όποιες  εσωκομματικές διαφωνίες μας»

Ο μετριοπαθής και κοινής αποδοχής, όπως τονίζει το ίδιο το κόμμα στην Ευρυτανία, υποψήφιος πρόεδρος της ΔΕΕΠ στο νομό, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα, αλλά και όλο το παρασκήνιο των εσωκομματικών εκλογών.

Μετά από αρκετά χρόνια τίθεται θέμα αλλαγής της προεδρίας στη ΝΟΔΕ Ευρυτανίας. Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για Πρόεδρος;

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Λαθύρης ολοκλήρωσε ευδόκιμα την πολύχρονη θητεία του που συνδυάστηκε με επιτυχίες τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στην αυτοδιοίκηση. Μετά την προκήρυξη των εσωκομματικών εκλογών από το κόμμα της Ν.Δ. υπήρξαν ζυμώσεις σε τοπικό επίπεδο για τη διάδοχη κατάσταση στη Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) της Νέας Δημοκρατίας Ευρυτανίας. Είμαι μέλος του κόμματος από το 1977, θήτευσα στην ΟΝΝΕΔ, στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, επί πολλά χρόνια στη ΝΟΔΕ Ευρυτανίας και κοντά σε εμβληματικές μορφές της πολιτικής στο Νομό μας. Οι γνώμες πολλών στελεχών, τοπικών παραγόντων και μελών του κόμματος συνέκλιναν στο πρόσωπό μου με τελική κατάληξη να υποβάλλω υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΕΕΠ.

Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί;

Η διαδικασία για τις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Οκτωβρίου 2021 αναφέρεται σαφώς στη “Βασική Εγκύκλιο” που εξέδωσε το κόμμα και προβλέπει ψηφοφορία με φυσική παρουσία και για πρώτη φορά με ηλεκτρονικό τρόπο. Θα εκλεγεί ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ, τα μέλη της ΔΕΕΠ, οι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ και τα μέλη των ΔΗΜΤΕ και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της Ν.Δ.

Είστε ο μοναδικός υποψήφιος. Έχει κάποιο βάρος ευθύνης αυτή η εξέλιξη;

Βάρος ευθύνης θα υπήρχε ούτως ή άλλως για τον εκλεγμένο πρόεδρο της ΔΕΕΠ, όσες και όσοι αν ήταν οι υποψήφιες/υποψήφιοι για την προεδρία. Και είναι το βάρος που απορρέει από το γεγονός ότι ως κυβερνώσα παράταξη πρέπει να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, ξεπερνώντας τις όποιες  εσωκομματικές διαφωνίες μας.

Το γεγονός ότι είστε ο μοναδικός υποψήφιος είναι αποτέλεσμα συναινετικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΝΟΔΕ ή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από άλλους υποψηφίους;

Ενδιαφέρον υπήρξε και από άλλους υποψηφίους, όμως προφανώς δεν ολοκληρώθηκε αυτή η επιθυμία τους με την υποβολή υποψηφιότητας. Από τις συζητήσεις που έγιναν πριν την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου, διαπίστωσα μια ευρεία συναίνεση στο πρόσωπό μου, η οποία πιστεύω να συνεχίσει να υφίσταται και κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας ΔΕΕΠ.

Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι σας για τη ΝΟΔΕ Ευρυτανίας από τη νέα σας θέση;

Καταρχήν προσδοκώ να υπάρξει ένα πνεύμα συναντίληψης και συμφωνίας στο εσωτερικό της ΔΕΕΠ και ευρύτερα με τα στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, θα καταγράψουμε και θα μεταφέρουμε τα προβλήματα του Νομού στην Κεντρική Διοίκηση, επιζητώντας λύσεις προς όφελος των Ευρυτάνων. Είναι θετικό που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, που έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την Ευρυτανία.

Μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η σχέση του σημερινού βουλευτή του νομού με τη ΝΟΔΕ δεν βρισκόταν σε σύμπνοια. Αναμένουμε να αλλάξει κάτι σχετικά με αυτό επί της προεδρίας σας;

Μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες με κάποια μέλη της ΔΕΕΠ για τη στάση που κράτησαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά ο εκλεγμένος βουλευτής, όπως και οι πολιτευτές του κόμματος, οφείλουν να βρίσκονται κοντά στη ΔΕΕΠ, που αποτελεί την έκφραση της παράταξης στην Ευρυτανία. Η εδραίωση κλίματος πολιτικού πολιτισμού θα είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της νέας ΔΕΕΠ. Και πιστεύω ότι θα συμβάλλουν σε αυτό όλες οι πλευρές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι «…δεν υπάρχουν αδιέξοδα…».

Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι η διεκδίκηση της μονοεδρικής στην Ευρυτανία, οδηγήθηκε σε δικαστική διαμάχη και ρήξη των δύο συνυποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στο νομό;  

Σίγουρα και δεν αποτέλεσε καλή εξέλιξη η διεκδίκηση της μονοεδρικής στην Ευρυτανία να οδηγηθεί στα δικαστική διαμάχη. Ελπίζω, ότι αυτή ήταν η τελευταία αρνητική εξέλιξη και θα λειανθούν –για το κοινό καλό- οι όποιες διαφορές μεταξύ τους. Εύχομαι καλή επιτυχία στις υποψήφιες και  στους υποψηφίους.