Ευρυτάνας εβδομάδας

16498

Όνομα: Μαριάνθη Αρώνη
Ιδιότητα: Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική
Τόπος κατοικίας: Καρπενήσι
Τόπος καταγωγής: Μικρό Χωριό
Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Παλαιό Μικρό Χωριό Άγιος Σώστης
Στάση ζωής: ‘ Άδραξε την μέρα….’

Αν κάποιος δεν πάει να δοκιμάσει τα πιάτα ‘στην Πόλη’ ίσως το αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας να μην του δώσει να καταλάβει το πραγματικό μεράκι και το πάθος της ομάδας του μοναδικού αυτού εστιατορίου που βρίσκεται στην πλατεία του ιστορικού Παλιού Μικρού Χωριού. Σίγουρα όμως ή ευγένεια, η ταπεινότητα, οι γνώσεις και η γαστρονομική φιλοσοφία της βενιαμίν της ομάδας Μαριάνθης Αρώνη, κερδίζουν και μας κάνουμε να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η ομάδα του κέρδισε το στοίχημα και σίγουρα κατατάσσεται στις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της περιοχής, με εξαιρετικές αξιολογήσεις από επισκέπτες και ντόπιους. Τόλμησαν και πέτυχαν να κάνουν νέες προτάσεις και να πάνε ένα βήμα παραπάνω την ντόπια κουζίνα και να αξιοποιήσουν τα Ευρυτανικά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο. Η άποψή τους σίγουρα σημαντική για την οπτική που βλέπουν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του τουριστικού προϊόντος της Ευρυτανίας, αυτό της εστίασης…

ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για τη ‘φιλοσοφία’ του εστιατορίου ‘στην Πόλη’
ΜΑ. Η αρχική μας ιδέα για την δημιουργία του χώρου μας, ήταν μετά από πολλών ετών σκέψη, συνδυασμός ενός ξεχωριστού χώρου εστίασης και από πλευράς διακόσμησης και από πλευράς κουζίνας. Θέλαμε να συνδυάσουμε ένα χώρο που θα ταίριαζε στο ιστορικό χωριό μας, χωρίς να είναι κάτι που δεν έχει επαφή με την ιστορία του. Αυτό το αντιλαμβάνεται κάποιος μπαίνοντας στον χώρο και βλέποντας το πλαίσιο με φωτογραφίες από την ιστορία του χωριού μας. Όπως παλαιούς Μικροχωρήτες, την πλατεία όπως ήτανε παλιά, ανθρώπους που άφησαν το σημάδι τους με την παρουσία τους, όπως ο μπακάλης μας Σταύρος Κυρίτσης, η καπνοβιομηχανία της οικογένειας Κεράνη, η οικογένεια Σιδέρη με πολύ σημαντική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη, όπου ιδρύθηκε η Αδελφότητα Μικροχωρητών το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και άλλες ακόμα φωτογραφίες. Αυτό μας έκανε να δημιουργήσουμε μια κουζίνα που έχει τις ρίζες της όπως εν μέρη και εμείς με γεύσεις από την Πόλη, σε συνδυασμό με την Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα κάτι που για εμάς ήταν ο τρόπος που μεγαλώσαμε διατροφικά. Αυτό θέλουμε να προσφέρουμε και με την εμπειρία μας και με τις σπουδές μας στην περιοχή μας.

ΕΠ. Ποιο ήταν το όραμά σας όταν αποφασίσατε να κάνετε πραγματικότητα το όραμά σας;
ΜΑ. Το όραμά μας σαν οικογένεια ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο εστίασης και καφέ στο Παλαιό Μικρό Χωριό που τόσο αγαπάμε. Θέλαμε να συμβάλλουμε και να δώσουμε ένα λόγο στον τουρίστα και στους Καρπενησιώτες να επισκέπτονται το χωριό μας. Και αυτό έγινε πραγματικότητα. Να κάνουμε ένα χώρο που να σε προδιαθέτει όχι μόνο να φας αλλά και να συνεχίσεις μ’ ένα ποτό η ένα πολύ καλό καφέ, με θέα την υπέροχη Ποταμιά, το Καρπενήσι και το μαγευτικό και επιβλητικό Βελούχι. Είμαστε ευγνώμονες στους Καρπενησιώτες και γενικά στους Ευρυτάνες που μας επισκέπτονται και μας ενθαρρύνουν με τα καλά τους λόγια και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν σε κάθε νέα ‘πειραγμένη’ δημιουργία μας!

ΕΠ. Στο μενού σας έχετε πολλά πιάτα που έχουν σαν βάση Ευρυτανικά προϊόντα. Με ποιον τρόπο τα αξιοποιήσατε;
ΜΑ. Θέλαμε να πάρουμε τα τοπικά προϊόντα της Ευρυτανίας που είναι εξαιρετικά από πιστοποιημένους παραγωγούς. Όπως και τα βότανα από τα βουνά της, να τα πειράξουμε και να τα προσθέσουμε στα πιάτα μας δημιουργώντας ιδιαίτερες γεύσεις. Δίνοντας στον ντόπιο πελάτη αλλά και στον τουρίστα ένα λόγο να τα ξαναδοκιμάσει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης. Τα αξιοποιήσαμε προσθέτοντας γευστική εμπειρία χρόνων, πολύ αγάπη και λίγη τρέλα!
• Τσουκνίδα – την κάναμε τσουκνιδόσουπα
• Πέστροφα – την κάναμε μπέργκερ
• Μοσχάρι- το κάναμε ντέμι-γκλας
• Μανιτάρια- τα κάναμε μπέργκερ και μανιταρόσουπα για τους φίλους μας τους χορτοφάγους
• Ζυμαρικά χειροποίητα
• Τραχανά σπιτικό – τον κάναμε πίτα

ΕΠ. Παράλληλα έχετε καταφέρει να φτιάξετε ένα μενού με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, δημιουργώντας πρωτότυπα πιάτα; Υπάρχει θεωρείτε η ανάγκη να αναβαθμιστεί η τοπική γαστρονομία;
ΜΑ. Θεωρώ ότι πάντα είμαστε σε εγρήγορση, στο να μην έχουμε ένα μενού που να κουράζει τον πελάτη. Αλώστε η επωνυμία μας “Στην… Πόλη” προδιαθέτει για κοσμοπολίτικες γεύσεις. Δεν υπάρχει ανάγκη να αναβαθμιστεί η τοπική γαστρονομία υπάρχει ανάγκη να διαφοροποιηθεί και να συμπληρωθεί με νέες ιδέες και προτάσεις, βασιζόμενες επάνω στην Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα. Ο κόσμος πλέον ζητάει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

ΕΠ. Οι επισκέπτες κατατάσσουν το ‘στην Πόλη’ ανάμεσα στις πρώτες τους επιλογές. Τι ζητάει ο επισκέπτης στο Καρπενήσι και τι θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί;
ΜΑ. Είναι αλήθεια ότι οι κριτικές και η αποδοχή των επισκεπτών στο εστιατόριο μας, μας έχουν κάνει περήφανους. Σύγχρονος όμως μας αγχώνουν. Δεν υπάρχει κορυφή. Απλά αγώνας, προσπάθεια, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κάθε πελάτη μας να νοιώσει μοναδικός, και να γευτεί τα τοπικά προϊόντα εντελώς διαφορετικά μαγειρεμένα. Αυτό είναι ένα ρίσκο για εμάς, που απαιτεί συνεχή προσπάθεια και πολύ μα πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Η αναβάθμιση χρειάζεται σε πολλά πράγματα, που ο καθένας ξέρει… Ξεκινώντας από τον χώρο, από την ποιότητα των πρώτων υλών, το σέρβις, και πολλά άλλα… Η αναβάθμιση είναι πάντοτε αναγκαία. Επίσης η διαφήμιση πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο παρουσίας.

Φωτογραφίες από την ιστορία του χωριού κοσμούν τους τοίχους του εστιατορίου
Όλη η ομάδα, μια οικογένεια, ο Γιάννης, η Πόλη και η Μαριάνθη
Μίση έμπνευση η Κωνσταντινοπολίτικη καταγωγή της Πόλης, η άλλη μισή από την Ευρυτανία
‘Ψαγμένη’ διακόσμηση και πρωτότυπες γεύσεις. Ένα πάντρεμα της παράδοσης με το καινουριο…