Ευρυτάνας εβδομάδας

9776

Όνομα: Σύλλογος Ευρυτάνων Επαρχίας Λιβαδειάς “Τα Άγραφα”

‘Έδρα: Λιβαδειά Βοιωτίας

Έτος ιδρύσεως: 2006

Στα 300 και πλέον μέλη του Συλλόγου Ευρυτάνων Επαρχίας Λιβαδειάς “Τα Άγραφα” αφιερώνεται αυτή την εβδομάδα η στήλη του Ευρυτάνα της εβδομάδας. Αφορμή η εντυπωσιακά επιτυχημένη 2η διοργάνωση του Παμβοιωτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου. Ο λόγος όμως βρίσκεται στην καθημερινή, ακούραστη εργασία και επιμονή των μελών του, να διαφυλάξουν την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά της Ευρυτανίας και να την μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύλλογος έχει στην πρώτη γραμμή νέους ανθρώπου που με πάθος εργάζονται για τη συνέχιση του έργου του. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταύρος Μερμίγκης που μας μίλησε για όλη την μέχρι τώρα διαδρομή του Συλλόγου, τους στόχους, αλλά και τις δράσεις του.

ΕΠ. Πείτε μας συνοπτικά τη διαδρομή του συλλόγου σας από την ίδρυσή του έως σήμερα.

ΣΜ. Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Επαρχίας Λιβαδειάς “Τα Άγραφα” ιδρύθηκε το 2006 και είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων Ελλάδας. Κύριο σκοπό έχει τη διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, τη διάσωση της λαογραφίας, την ανάδειξη της ιστορίας, των τεχνών και των γραμμάτων της περιοχής του Ν. Ευρυτανίας. Ο Σύλλογος παρά τις δυσκολίες της εποχής ξεκίνησε με ελάχιστα αλλά ενεργά μέλη στην πόλη της Λιβαδειάς. Ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα ανέβασε τον αριθμό των μελών του σημαντικά, δημιούργησε χορευτικό τμήμα ενηλίκων από το 2006 έως και σήμερα με 60 πλέον χορευτές (τμήμα παιδικό και ενηλίκων), απέκτησε με κόπο παραδοσιακές φορεσιές αντρικού και γυναικείου τμήματος χορευτών, διοργανώνει κάθε χρόνο ετήσιες και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και φεστιβάλ που αφορούν την παράδοση, επισκέψεις σε σημαντικά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία του Ν. Ευρυτανίας και άλλων νομών της χώρας, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες με θέματα που αφορούν την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά, εκθέσεις φωτογραφιών κ.α.

ΕΠ. Πόσα μέλη αριθμεί ο σύλλογός σας ;

ΣΜ. Οι Ευρυτάνες που ζουν στην Βοιωτία θα μπορούσαν να μετρηθούν σε μερικές χιλιάδες διασκορπισμένοι στη Λιβαδειά και ευρύτερα. Βέβαια ο Σύλλογος μας καταβάλει συνεχώς προσπάθεια να γράφει νέα μέλη και νέο κόσμο ηλικιακά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα να πραγματοποιηθεί, καθώς υπάρχει μια είδους αδρανοποίηση στην σημερινή νεολαία. Αριθμούμε περίπου στα 300 μέλη τα οποία ενημερώνονται συνεχώς για τις δράσεις μας.

ΕΠ. Ποιοι είναι οι στόχοι του συλλόγου σας;

ΣΜ. Οι στόχοι μας τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση των χορευτικών μας τμημάτων, αλλά και των ισορροπιών ανάμεσα στους χορευτές,  στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων θεματικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ που προάγουν την παράδοση του τόπου μας και βιβλιοπαρουσιάσεις που θα κερδίσουν το Ευρυτανικό κοινό.

Μακροπρόθεσμα στοχεύουμε σε όλο και περισσότερα μέλη που αγαπούν την παράδοση, τη στηρίζουν και θέλουν να ενωθούν μαζί μας στο κοινό έργο διάσωσης και διάδοσής της. Τέλος οραματιζόμαστε εκδηλώσεις πρωτότυπες με βάση τη παράδοση που θα κερδίσουν την κοινή γνώμη και το Ευρυτανικό στοιχείο αλλά όχι μόνο.

ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του του 2ου Παμβοιωτικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.

ΣΜ. Το “Παμβοιωτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών” πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου 2018 στη Λιβαδειά με τη συμμετοχή 20 Χορευτικών Βοιωτικών Συλλόγων και σχεδόν 300 χορευτές. Η ιδέα γεννήθηκε για να ενώσει Βοιωτικούς Συλλόγους και Χορευτές που μόνο σκοπό είχαν και έχουν την αγάπη για την διαιώνιση της Ελληνικής Παράδοσης μέσα από χορούς, ήθη και έθιμα.

Το “2ο Παμβοιωτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών” ξεπέρασε εμπόδια και δισταγμούς και αγκάλιασε έμπρακτα πάνω από 1.000 μικρούς και μεγάλους χορευτές στις 23 & 24 Μαρτίου 2019 στη Λιβαδειά.

ΕΠ. Πως αξιολογείτε την υποδοχή που είχε από το κοινό και τους συμμετέχοντες αυτή τη 2η χρονιά το φεστιβάλ;

ΣΜ. Η υποδοχή του κόσμου και η συμμετοχή των χορευτών ήταν η μεγάλη έκπληξη καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άφησε εντυπώσεις μοναδικές που γέμισαν την πόλη της Λιβαδειάς με ήχους, χρώματα, φορεσιές, χορευτές που εκπροσώπησαν περιοχές απ΄ όλη την Ελλάδα. Θα κρατήσουν για αρκετό καιρό οι αναμνήσεις όσων στάθηκαν τυχεροί και απόλαυσαν και τις δύο ημέρες της διοργάνωσης.

ΕΠ. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου;

ΣΜ. Δεν υφίσταται παράδοση πλέον αν εμείς οι ίδιοι δεν συνεχίσουμε να την τιμήσουμε και να την σεβόμαστε. Αναγκαίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρίνεται η συμμετοχή και ένταξη νέου κόσμου σε αυτό το κομμάτι πολιτισμού που έχει να διδάξει τόσα πολλά μέσα από τα χρόνια της ιστορίας, του τραγουδιού, των ηθών, εθίμων, των χρωμάτων κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Τα λόγια περιττεύουν όταν η δύναμη της παράδοσης ενώνει Συλλόγους

2Ο Παμβοιωτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Λιβαδειά. 41 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και πάνω από 1.000 χορευτές

Από εκδήλωση του Συλλόγου τον Φεβρουάριο


  • Ο Προέδρος του Συλλόγου κ. Μερμίγκης σύρει τον χορό…

Στις Πηγές Κρύας Λιβαδειά εκδήλωση για τα Δημοτικά του Σπύρου Περιστέρη