Ευρυτανας της εβδομαδας

6535

Όνομα: Παλαιός Παναγιώτης
Ιδιότητα: Φυσιοδίφης, Υπεύθυνος Μουσείου Τόρνου
Τόπος κατοικίας: Τόρνος
Τόπος καταγωγής: Τόρνος
Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Πανταβρέχει
Στάση ζωής: ‘‘Στη φύση πολλοί κοιτάζουν αλλά λίγοι βλέπουν…’’

  1. Το υπέροχο και μοναδικό Ευρυτανικό φυσικό περιβάλλον μετατρέπεται σε ‘έργο τέχνης’ μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Παναγιώτη Παλαιού. Για περισσότερο από δυο δεκαετίες ο Ευρυτάνας φυσιοδίφης εξερευνεί, καταγράφει και απαθανατίζει τον πλούτο της Ευρυτανίας, προσφέροντας σε όλους εμάς μια σπουδαία περιβαλλοντική και πολιτιστική παρακαταθήκη. Ανάμεσα σε αυτά η καταγραφή σπάνιων ειδών ορχιδέας, μανιταριών και πανίδας. Και πάνω απ΄ όλα έχει να μας διδάξει πολλά με τη στάση ζωής του, και με τις φωτογραφίες να μιλούν από μόνες τους.

    ΕΠ. Τι κερδίζει κάποιος ζώντας μέσα σε ένα καθαρό και αυθεντικό περιβάλλον, όπως της Ευρυτανίας;
    ΠΠ. Πραγματικά θεωρώ τυχερό όποιον έχει γεννηθεί και ζει σε ένα περιβάλλον όπως της Ευρυτανίας. Κερδίζει σωματική υγεία και ψυχική ευεξία. Μπορεί να ασχοληθεί με πολλά πράγματα όπως η παρατήρηση και η εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος, με αθλητικές δραστηριότητες κ.α.. Ακόμη και η εργασία του είναι πιο ευχάριστη και αποδοτική. Η Ευρυτανία ξεκινάει από τα 300 μέτρα και φτάνει τα 2315. Ένας ολόκληρος υπέροχος κόσμος μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε!
    ΕΠ. Ποια εσωτερική σας ανάγκη, σας ωθεί να την εξερευνάτε και να την ανακαλύπτετε;
    ΠΠ. Ανέκαθεν η φύση ήταν ένα καταφύγιο ψυχικής γαλήνης. Για μένα είναι πολύ βασικό κάθε μέρα που ξυπνάω να βλέπω γύρω μου δέντρα,τρεχούμενα νερά,να ακούω τα πουλιά και να αισθάνομαι τις μυρουδιές της φύσης. Η εναλλαγή των εποχών που τόσο πολλά καινούρια και όμορφα πράγματα φέρνει μόνο κοντά στη φύση τη βλέπεις.
    ΕΠ. Πιστεύετε ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα νοιώθουν περισσότερο την ανάγκη να επιστρέψουν στη φύση;
    ΠΠ. Η ανάγκη του ανθρώπου να είναι κοντά στη φύση υπήρχε πάντα. Τώρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την καλύψουν με κατοικίδια ζώα και με μικρές αποδράσεις από την πόλη. Πιστεύω ότι αυτό δεν φτάνει και αρκετοί άνθρωποι νοιώθουν την ανάγκη να ζήσουν την πληρότητα που προσφέρει η ζωή στη φύση.
    ΕΠ. Μέσα από το φωτογραφικό σας φακό, ακόμα και τα πιο μικρό και ταπεινό φυτό, πουλάκι, ζώο, μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης. Αυτή είναι η δύναμη του φωτογραφικού φακού, του φωτογράφου ή του ίδιου του αντικειμένου;
    ΠΠ. Όλα τα πράγματα γύρω μας είναι από τη φύση τους ωραία. Όσο περισσότερο τα πλησιάζουμε με σκοπό να τα φωτογραφίσουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να τα παρατηρήσουμε. Μέσα από την προσπάθεια μου να τα φωτογραφίσω είδα πράγματα που δεν τα είχα δει πριν. Πολλές φορές το ίδιο το αντικείμενο σαν να με καλεί να το αποθανατίσω.
    ΕΠ. Το Ευρυτανικό φυσικό περιβάλλον βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στις λήψεις σας. Ποια θεωρείτε τα ποιο σημαντικά του στοιχεία;
    ΠΠ. Παντού γύρω ομορφιά. Αλπικά τοπία,δάση,ποτάμια,ορθοπλαγιές, λιβάδια με αγριολούλουδα,μεγάλη βιοποικιλότητα ζώων και φυτών,ακόμα και τα έργα των ανθρώπων με τα πέτρινα σπίτια,τις πεζούλες,τα πέτρινα γεφύρια κ.α συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον στην Ελλάδα!
    ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για το χωριό σας τον Τόρνο και το μουσείο του.
    Π.Π Ο Τόρνος είναι ένα μικρό χωριό αλλά με πολλές ομορφιές που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μέσα από τα πολλά σημαδεμένα μονοπάτια που φτιάξαμε. Μπορεί ακόμα να δει τον νερόμυλο,τη σπηλιά,το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και το λαογραφικό μουσείο. Το μουσείο έγινε με την προσπάθεια των χωριανών οι οποίοι δώρισαν ότι αντικείμενο είχαν το οποίο χρησιμοποιούσαν οι προγονοί τους. Πεταλούδες Ορχιδέες ‘Έργα τέχνης του χειμώνα,απαθανατισμένα από τον Παναγιώτη  
    ‘Η Ευρυτανία ξεκινάει από τα 300 και φτάνει τα 2315 μ. Ένας ολόκληρος υπέροχος κόσμος μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε