Ο Δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Αλλαγή Πορείας, Χρήστος Κακαβάς, αναφέρει για την τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Δεν είμαι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα του διαχωρισμού και της διάσπασης τμημάτων ακόμα και όταν αυτά έχουν συνάφεια μεταξύ τους, όπως της ύδρευσης και αποχέτευσης για παράδειγμα. Έχω την εντύπωση ότι ο δήμος δεν χρειάζεται παραπάνω προϊσταμένους επιβαρύνοντας έτσι τον προϋπολογισμό αλλά υπαλλήλους, η πολεοδομία για παράδειγμα παλεύει με έναν υπάλληλο.

Η κυρία Μπέσσα διαφώνησε συμφωνώντας, αναφέρει ότι το προβάδισμα των κατηγοριών η διοίκηση μπορεί να το καταργεί, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στο άρθρο 99 αναφέρεται ότι κατά τη σύσταση νέων τμημάτων του οργανισμού και όχι εκ των υστέρων δεν ισχύει το προβάδισμα όταν ορίζεται δικαιολογημένα ότι αυτό δεν υφίσταται (κλασικό είναι το παράδειγμα με τις καθαρίστριες, μόνο σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτιολόγησης δεν είναι απαραίτητο να προΐσταται ένας ΠΕ ή ΔΕ). Δεν μπορεί η διοίκηση να καταργήσει εκ των υστέρων το προβάδισμα όταν στον κανονισμό προβλέπεται κάτι τέτοιο, έχουν τελεσιδικήσει πολλές αποφάσεις του ΣΤΕ γι’ αυτό το θέμα και πολύ φοβάμαι ότι θα εκτεθείτε για αυτή τη συμπεριφορά σας εκ των υστέρων.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτές οι παρεμβάσεις θα κάνουν το Δήμο μας πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό προς όφελος των δημοτών ή πρόκειται για προεκλογικά γραμμάτια; Όπως πολύ σωστά ανέφερε για συγκεκριμένα τμήματα η κυρία Παπαδοπούλου ο προϊστάμενος πρέπει να έχει αυξημένα προσόντα και εμπειρία και δεν μπορεί να προΐσταται υπάλληλος ΔΕ διότι δεν διαθέτει το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, απορώ γιατί τα υπόλοιπα μέλη συμφώνησαν.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.4674/2020) που παρέχει η εγκύκλιος του υπουργού εσωτερικών διευκρινίζονται τα νέα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο.

Κάναμε κάτι σύμφωνα με αυτό, κρίσεις γίνανε; Το προβάδισμα λήφθηκε υπόψη; Υπήρξε συνάντηση με το σύλλογο εργαζομένων; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Θα σας θυμίσω μόνο ότι υπήρχαν τμήματα με ΤΕ ή ΠΕ υπαλλήλους καθώς και ολόκληρα τμήματα με ΔΕ προκειμένου να κάνουμε προϊστάμενο τον ΔΕ, αυτά είναι φθηνά κολπάκια και η δικαιολογία ότι δεν έχε κάποιο τμήμα ΤΕ ή ΠΕ δεν υφίσταται, ισχύει μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν μπορείτε και τώρα να προβείτε σε μετακίνηση- τοποθέτηση από άλλο τμήμα κάποιου με ΤΕ ή ΠΕ αν δεν υπάρχει ήδη.

Άρα θα τολμήσω να πω ότι επικρατεί αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στη συγκεκριμένη διαδικασία. Η δημόσια διοίκηση θέλει στελέχη με γνώσεις και εμπειρία και υπάρχει τρόπος να επιλέξετε τους καταλληλότερους».