Γράφει η: Θωμαΐς Οικονόμου

Ιατρός

Πολιτευτής Ν.Δ. Νομού Ευρυτανίας  

Τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή περιπέτεια που κλονίζει συθέμελα την παγκόσμια οικονομία και δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές και τα υγειονομικά συστήματα. Ο εχθρός, δυστυχώς άγνωστος και απρόβλεπτος. Η ανθρωπότητα σύρεται στο χείλος των ορίων της, από έναν άγνωστο ιό, που βρήκε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ανέτοιμη να τον αντιμετωπίσει, αδιάβαστη και ανοχύρωτη από εμβόλια και φάρμακα. Νοσοκομεία και ιατρικά συστήματα που θαυμάζαμε και θεωρούσαμε πρότυπα προς μίμηση, καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι μέσα σε λίγες μέρες. Καθηλωμένοι στα σπίτια μας, παρακολουθούμε άναυδοι νοσοκομεία κολοσσούς στην Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, να πλημμυρίζουν από ‘ράντζα’, να ξεμένουν από κρεβάτια και αναπνευστήρες και να αφήνουν τους ασθενείς από κορωνοϊό να πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους. Όσο για τον αριθμό των νεκρών ούτε με τα θύματα των δυο Παγκοσμίων Πολέμων δεν θα μπορούσε να συγκριθεί, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η διασπορά του ιού σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο, έχει θέσει σε καραντίνα πάνω από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει παγκόσμια οικονομική παράλυση και πρωτοφανή ύφεση.

Η μικρή Ελλάδα στην αντιπέρα όχθη, σαν άλλος Δαβίδ που παλεύει με πενιχρά υγειονομικά όπλα ενάντια στην πανδημία προσωποποιημένη σε Γολιάθ, διάλεξε το δρόμο της πρόληψης στη διαχείριση της κρίσης. Ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αστραπιαία, εφάρμοσε γενναία, επώδυνα αλλά και αποτρεπτικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός της χώρας με αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα, γενναιότητα και ταχύτητα επέβαλε πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κλείνοντας σχολεία, καταστήματα, χώρους εστίασης και διασκέδασης και μειώνοντας δραματικά την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Η συστράτευση της πλειονότητας των Ελλήνων στην κοινή προσπάθεια ήταν εντυπωσιακή.

Σήμερα πρωθυπουργός, κυβέρνηση, επιστημονική ιατρική κοινότητα και πολίτες, απολαμβάνουν τον παγκόσμιο θαυμασμό, τους επαίνους και τη διεθνή αναγνώριση. Κοντεύουμε να βγούμε νικητές από έναν πόλεμο που θα αναδείξει την υπεροχή της Πατρίδας μας όχι σε όπλα, αλλά σε έμψυχο δυναμικό. Σε ανθρώπους που επέδειξαν απαράμιλλη πειθαρχία, αυτοσυγκράτιση, υπομονή και αλληλεγγύη. Σε ήρωες του Εθνικού συστήματος Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και πολλούς άλλους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ταυτόχρονα χιλιάδες εθελοντές σπεύδουν να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας, γίνονται αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα που έχουν αποδώσει μεγάλες ποσότητες αίματος και αναπτύσσεται ένα εντυπωσιακό ‘κίνημα δωρεών’ χειροπιαστή απόδειξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς και δεν εφησυχάζουμε. Ο κίνδυνος της διασποράς του ιού, που κρύβεται παντού, παραμένει ακόμη μεγάλος. Όσα καταφέραμε μέχρι τώρα μπορούν να χαθούν σε λίγες μέρες και η καμπύλη να αρχίσει να ανεβαίνει και σε μας δραματικά. Επιβάλλεται λοιπόν αταλάντευτη υπακοή στις γραμμές που υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες και η κυβέρνηση.

Αύριο ξημερώνει μια καλύτερη μέρα. Ας γίνουμε και για την αυριανή μέρα οι πρωτοπόροι στην ανεύρεση διεξόδων και λύσεων. Η σημερινή κρίση θα οδηγήσει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι μακροπρόθεσμα θωρακισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Ήδη οι Μ.Ε.Θ. από 565 σε αριθμό, πριν δυόμιση μήνες, έφτασαν τις 910, δηλαδή μια αύξηση κατά 61%. Παράλληλα εγκρίθηκαν 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ από αυτούς 2.312 έχουν ήδη προσληφθεί. Επιπλέον προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Ταυτόχρονα προχωράει προσεκτικά ο ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να συμβάλλει άμεσα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά και απώτερα στη βελτίωση των παροχών υγείας.

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως ισότιμο μέλος και όχι σαν ‘μαύρο πρόβατο’ όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Η πολιτική μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανέβασε το επίπεδο της αξιοπιστίας μας. Οι δύο προτάσεις του Πρωθυπουργού στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για την αυξημένη ευελιξία ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, έγιναν δεκτές. Θετική είναι επίσης η απόφαση του Eurogroup να μην ισχύσει φέτος η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. Οι αποφάσεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να δαπανήσουμε χωρίς περιορισμούς για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.  Θα μπορέσουμε παράλληλα, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να ενισχυθεί η αγορά με ‘ρευστό’ χρήμα, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς χωρίς καθόλου χρήση εθνικών πόρων, να στηρίξουμε τους ανέργους, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα χρηματοδοτώντας έργα αποκλειστικά από αυτούς τους πόρους, να μεταφέρουμε πόρους ανάμεσα σε Περιφέρειες και να χρησιμοποιήσουμε αδιάθετους πόρους προηγουμένων ετών.

Από τον αγώνα μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής μπορούμε λοιπόν να βγούμε  πολλαπλά κερδισμένοι και δυνατότεροι. Η κρίση αυτή μπορεί να μας βελτιώσει σαν ανθρώπους, να βάλει νέες προτεραιότητες στη ζωή μας  και να μας εκσυγχρονίσει. Ήδη η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η σχολική και φοιτητική εκπαίδευση από απόσταση, οι ψηφιακές συναλλαγές και η εργασία από το σπίτι με τεράστιες δυνατότητες αποδοτικότητας, αποτελούν το θετικό αποτύπωμα της επέλασης του κορωνοϊού στη ζωή μας.

Το φετινό Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, θα είναι πολύ διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας, δεν θα γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας συγγενείς και φίλους, δεν θα συναντηθούμε, θα μείνουμε σπίτι μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα της αυτοπειθαρχίας, του αυτοπεριορισμού, της υπακοής στους ειδικούς και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

Εύχομαι να βγούμε νικητές από τον δύσκολο αυτόν αγώνα και να συναντηθούμε σύντομα, γεροί, δυνατότεροι και σοφότεροι.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους.