Με επιστολή του τo Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καρπενησίου απαντά στο δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας για τη λειτουργία του καινούριου αξονικού τομογράφου. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Θεωρώντας  ότι έχουν παρεξηγηθεί οι διακριτοί ρόλοι των διαφόρων θεσμών και για την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στο δημοσίευμα σας, για το Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου.

Το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου απευθυνόταν στους κατοίκους της περιοχής και  περιέγραφε τον κανονισμό λειτουργίας του αξονικού.

Δεν ήταν «οδηγίες Κουταλιανού», όπως αναφέρεστε στο δημοσίευμα της 30-10-19, αλλά ήταν η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων των θεσμικών παραγόντων.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια, δεν ανέφερε τίποτε παραπάνω από εκείνα που εισηγήθηκαν ο υπεύθυνος ιατρός του Ακτινολογικού Λάμπρου Αθανάσιος και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Κος Καρατσίκης Δημήτριος καθώς και το Επιστημονικό Συμβούλιο της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί του Νοσοκομείου στην εισήγησή τους μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι:

…. «Ο Αξονικός τομογράφος θα λειτουργεί κατά το πρωινό ωράριο κάθε Τρίτη και Πέμπτη….. Θα προηγείται συνεννόηση του παραπέμποντος ειδικευμένου ιατρού με τον υπεύθυνο ιατρό του Αξονικού….. προκειμένου να οριστεί η ώρα της εξέτασης, να δοθούν οι σχετικές οδηγίες [προετοιμασία] και να οριστεί εκ των προτέρων αν η εξέταση δύναται να πραγματοποιηθεί….   Οι εξωτερικοί ασθενείς που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξέταση Αξονικής τομογραφίας στο Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου θα κλείνουν ραντεβού ……..σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο ιατρό Ακτινολόγο ή / και τον υπεύθυνο τεχνολόγο του Αξονικού είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά ……. Όλοι οι ασθενείς που εξετάζονται πρέπει να φέρουν μαζί τους τον ιατρικό τους φάκελο με όλες τις εξετάσεις που έχουν προηγηθεί για σύγκριση και συν αξιολόγηση. Οι εξωτερικοί ασθενείς οφείλουν να φέρουν γνωμάτευση ιατρού και συμπληρωμένο πλήρως Ιατρικό παραπεμπτικό.  Σε περίπτωση που αυτά δεν προσκομίζονται μετά το εισιτήριο στο Νοσοκομείο οι ασθενείς αυτοί θα επανεξετάζονται από την ανάλογη ειδικότητα προκειμένου να συμπληρώνεται σωστά το Ιατρικό παραπεμπτικό τους σύμφωνα με τον κανονισμό.»

Το Επιστημονικό Συμβούλιο ανέφερε στην εισήγησή του ότι:

«Η τακτική εξέταση εξωτερικών ασθενών για μη επείγοντα περιστατικά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σταδιακά ώστε να μην προκύψει εμπλοκή και παρατεταμένη περίοδος αναμονής, αλλά και για να μη συμβεί υπερφόρτωση και δυσλειτουργία …. Οι παραπομπές για αξονική τομογραφία να γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις και να μην αποτελούν εύκολη λύση….., Οι τυχόν παραπεμπόμενοι από μη νοσοκομειακούς γιατρούς υπόκεινται στην ίδια διαδικασία με αυτή που εφαρμόζεται για τους γιατρούς του νοσοκομείου.»  

Τα ανωτέρω λεχθέντα των ιατρών αποτελούν τον κανονισμό λειτουργίας του αξονικού και το Δ.Σ. τα έκανε δεκτά, διότι θεώρησε ότι οι εξετάσεις έπρεπε να είναι αξιόπιστες και ακριβείς, διασφαλίζοντας και την υγεία των ασθενών από την υπερβολική ακτινοβολία.

Από την πρώτη μέρα, οι ιατροί του Νοσοκομείου εφαρμόζουν τον κανονισμό λειτουργίας του αξονικού, διότι θέλουν να προσφέρουν ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες, τηρώντας όλους τους ιατρικούς κανόνες και την νομιμότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι πρόσφατες ενστάσεις του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα και καταφέρονται εναντίον συναδέλφων τους ιατρών του Νοσοκομείου, διότι έθεσαν κανόνες λειτουργίας του αξονικού και θέλουν με ποιοτικά κριτήρια να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Το Νοσοκομείο θα συνεχίσει να παράγει ποιοτικό αποτελεσματικό έργο, παρέχοντας δωρεάν υγεία σε όλους και στηρίζοντας τις κατάλληλες ποιοτικές θεραπείες για το καλό των κατοίκων της Ευρυτανίας».