Λίγες ώρες πριν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία όλης της χώρας για 14 ημέρες, ως προληπτικό μέτρο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας τοποθετείται για τα μέτρα αντιμετώπισης στις σχολικές μονάδες του νομού. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας, όπως και όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ραγδαίας εξάπλωσης του Coronavirus COVID-19.

Όλες οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα όρια των δυνατοτήτων τους, έπραξαν όσα προβλέπονται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ για την ενημέρωση των μαθητών/ μαθητριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Σε προφορική επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων η Ε.Λ.Μ.Ε Ευρυτανίας ζήτησε για λόγους πρόληψης την απολύμανση των σχολικών μονάδων. Από το Δήμο Αγράφων υπήρξε προφορική διαβεβαίωση ότι είναι προγραμματισμένη η απολύμανση των σχολικών μονάδων. Από το Δήμο Καρπενησίου υπήρξε ενημέρωση ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν προβλέπεται απολύμανση των χώρων, εφόσον δεν υπάρχει υποψία κρούσματος σε μαθητές ή ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, ενώ θα υπάρξει άμεσα απολύμανση των σχολείων σε περίπτωση ανάγκης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου διαβάσαμε ότι «Ο Δήμος Καρπενησίου έχει προμηθευτεί και έχει τοποθετήσει σε όλες τους χώρους ευθύνης του, κοινωνικές δομές, σχολεία, χώροι δημαρχείου, κ.α. αντισηπτικά και απολυμαντικά. Επίσης έχει προβεί σε εντατικό καθαρισμό σε όλες τις σχολικές μονάδες και τους αθλητικούς χώρους  τηρώντας με τον πλέον αυστηρό τρόπο τους κανόνες υγιεινής».

Στην πραγματικότητα, όσο αφορά τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Καρπενησίου, έχει γίνει προμήθεια αντισηπτικών και απολυμαντικών με δαπάνες, βεβαίως, της Σχολικής Επιτροπής, αλλά με πρωτοβουλία των σχολείων. Σημειωτέον, ότι πλέον τα προϊόντα αυτά αποτελούν είδος εν σπάνει. Όσο αφορά τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν σταλεί από το ΥΠΑΙΘ και από το υπάρχον βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, που με υπερβάλλοντα ζήλο προσπαθεί για την υγιεινή των χώρων που φοιτούν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας και εργαζόμαστε όλοι εμείς. Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν σχολικές μονάδες στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Καρπενησίου, όπου δεν υπάρχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, πράγμα που δυσχεραίνει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και μάλιστα σε αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο.

Καλούμε για μια ακόμα φορά τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους αλλά ακόμη και αυτά που προς το παρόν δεν φαίνονται απολύτως αναγκαία».