Το κείμενο απ’ το ‘ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ’ με τίτλο ‘Ο ιδεοληπτικός ηλίθιος (;) Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο ψαράς του και το Documento’. Μια σκληρή απάντηση στον προφυλακισμένο για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας συγγραφέα παιδικών βιβλίων, που είχε στο παρελθόν ειρωνευτεί την εφημερίδα Documento όταν σε ανύποπτη στιγμή είχε αναρτήσει σε προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εξής σχόλιο: «Πήγα στον ψαρά να πάρω ψάρια και δεν είχε πού να τα τυλίξει και του είπα δεν πειράζει, τύλιξέ τα με το Documento».

‘‘Πλέον ο ψαράς του Βασίλη Παπαθεοδώρου δεν θα χρειάζεται το Documento για να τυλίγει τα ψάρια του· μπορεί να χρησιμοποιεί φύλλα από τη δικογραφία του πελάτη του’’ ξεκινάει το σχετικό άρθρο και συνεχίζει…‘‘Ανοίκειες επιθέσεις, χυδαιολογίες, αφορισμούς· όλα ενταγμένα σε μια λογική πολέμου στον οποίο δύο αντιτιθέμενα μέρη –το «φως» και το «σκοτάδι»– δίνουν αγώνα επιβολής. Όπου στον πόλεμο τη θέση του «σκοταδιού» αξιωματικά κατέχει το Documento. Δηλαδή η ερευνητική δημοσιογραφία που τάσσεται απέναντι στην εξουσία για να την ελέγχει και βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων της καθημερινότητας. (…)’’.

Το άρθρο παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, ανεξάρτητα με το αν το Documento κάνει ή δεν κάνει ή σε ποιο βαθμό κάνει ερευνητική δημοσιογραφία και αν ο συγγραφέας είναι ένοχος δεχόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας κάθε κατηγορούμενου. Το ενδιαφέρον του άρθρου είναι η τοποθέτησή του στην πάγια τακτική της εξουσίας διαχρονικά, να στήνει κλίκες προσκείμενων και εννοείται πάντα ωφελημένων. Οι κλίκες αυτές περιλαμβάνουν τους γνωστούς παρατρεχάμενους και αυλοκόλακες, αλλά και μια άλλη κατηγορία ατόμων πέρα απ΄ αυτόν τον κλειστό πυρήνα που βρίσκεται κοντά στην εξουσία. Τα άτομα αυτά με το κοινωνικό τους κύρος και το προφίλ ‘πέρα από κάθε υποψία’ που έχουν, γίνονται το καλύτερο μέσο για να καμουφλαριστεί η χειραγώγησή της. Εξάλλου όσο πιο μορφωμένο και μέσα στον κόσμο του πνεύματος και των γραμμάτων είναι το άτομο αυτό, τόσο πιο αληθινή και καθαρή φαντάζει η φωνή του.

Αλλά πόσο μορφωμένος ή άνθρωπος των γραμμάτων και του πνεύματος, μπορεί να είσαι όταν λοιδορείς μια εφημερίδα, την οποιαδήποτε, που στηρίζει έναν από τους βασικούς άξονες της δημοκρατίας, αυτόν της ελευθεροτυπίας. Ακόμα και όταν είσαι αντίθετος ιδεολογικά ή πολιτικά με οποιαδήποτε εφημερίδα ή ΜΜΕ, πού στηρίζεσαι για να εκφραστείς τόσο απαξιωτικά εναντίον της; Μήπως όλοι αυτοί ξεχνούν ότι ακόμα και αν ο ψαράς τυλίξει τα ψάρια με ένα εφημεριδόχαρτο, το έχει πρώτα διαβάσει και αυτός είναι που μετά θα πάει να ψηφίσει; Για να δούμε λοιπόν πόση μεγάλη ψαριά μπορεί να χωρέσει μια εφημερίδα που τυλίγει ο ψαράς τα ψάρια του;