Το χρονικό

Με την κακοκαιρία «Ζηνοβία» δόθηκε το σήμα για την έναρξη του φετινού χειμώνα, καθώς μέχρι πρότινος το σκηνικό με τις ηλιόλουστες μέρες θύμιζε περισσότερο φθινοπωρινό παρά χειμωνιάτικο σκηνικό. Η «Ζηνοβία» έφερε μαζί της έντονα καιρικά φαινόμενα, ξεκινώντας από το βράδυ του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου 2019, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα ανατολικά της χώρας με μακράς διάρκειας χιονοπτώσεις. Η κακοκαιρία αυτή προκάλεσε επίσης, σημαντικά προβλήματα στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας καθυστερώντας τους ανυποψίαστους οδηγούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, περιμένοντας για ώρες να καθαριστούν οι δρόμοι, ερχόμενοι αντιμέτωποι με έναν απροετοίμαστο κρατικό μηχανισμό που έριχναν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Συγκεκριμένα, στο Καρπενήσι η «Ζηνοβία» έφερε τα πρώτα χιόνια τα οποία δεν διήρκησαν, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας αυτής ήταν οι χαμηλές θερμοκρασίας, οι βοριάδες και ο έντονος παγετός που προκάλεσαν δυσκολία στην μετακίνηση του πρώτου ρεύματος επισκεπτών στον τόπο, τόσο στο κέντρο του Καρπενησίου, όσο και στα γύρω χωριά. Κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που και πάλι έπληξε τις περιοχές της Αττικής και τα ανατολικά της Στερεάς Ελλάδας.

Ο ερχομός του «Ηφαιστίονα»

Το τρίτο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Ηφαιστίων» δεν άργησε να έρθει δείχνοντας τα δόντια του κατά τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 ο καιρός στην Ευρυτανία ήταν αίθριος σε αντίθεση με την εποχή, ενώ την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 το πρωί το χιόνι είχε ντύσει από νωρίς το Καρπενήσι στα λευκά, όπως και περιοχές της Αθήνας, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας και Βοιωτίας. Η πτώση της θερμοκρασίας ήταν σταδιακή με αποκορύφωμα το βράδυ της ίδιας μέρας, όπου οι έντονοι βοριάδες δημιουργούσαν συνεχόμενες ανεμοθύελλες φτάνοντας τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και έντονος παγετός. Οι επισκέπτες που βρέθηκαν στο Καρπενήσι για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια αντιμετώπισαν δυσκολίες το βράδυ της Κυριακής κυρίως στο κέντρο της πόλης με πολλούς από αυτούς να δημιουργούν με τα οχήματά τους ένα μικρό μποτιλιάρισμα, προσπαθώντας να βάλουν αλυσίδες, καθώς λόγω του χιονιού και του παγετού ήταν δύσκολο να ανέβουν τις πλακόστρωτες ανηφόρες της πόλης. Τα φαινόμενα εξασθένισαν το πρωί των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου 2020, χωρίς να εκδηλωθούν νέες χιονοπτώσεις, διατηρώντας όμως τις χαμηλές θερμοκρασίες και δημιουργώντας ένα σκηνικό απόλυτου παγετού ιδίως τη νύχτα που η θερμοκρασία άγγιξε τους -9 βαθμούς κελσίου.

Μειωμένη η προσέλευση επισκεπτών στο Καρπενήσι και τα Θεοφάνεια

Προβλήματα προκάλεσαν οι συνεχόμενες κακοκαιρίες όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον τουρισμό. Μειωμένη ήταν η προσέλευση επισκεπτών στον τόπο μας, μετά την ταλαιπωρία τους στην επιστροφή τους λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους. Οι επισκέπτες φοβούμενοι μια νέα ταλαιπωρία δεν επέλεξαν πολλοί από αυτούς να περάσουν την Πρωτοχρονιά τους και το τριήμερο των Θεοφανείων στο Καρπενήσι. Στο 53% έφτασε η πληρότητα την Πρωτοχρονιά, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα κινήθηκε το ποσοστό και τα Θεοφάνεια. Μερικοί από τους επισκέπτες που επέλεξαν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους το Καρπενήσι αποφάσισαν να παραμείνουν στα καταλύματά τους από το να περιηγηθούν στην πόλη, ως αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να είναι απογοητευμένοι καθώς τα καταστήματά τους δεν σημείωσαν τον αναμενόμενο τζίρο.