Θετικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού του Μανώλη που βρίσκεται στο σημείο που ενώνεται ο Αγραφιώτης ποταμός με τη Λίμνη Κρεμαστών και βυθίζεται όταν τα νερά της Λίμνης είναι ψηλά, ενώ εμφανίζεται όταν κατεβαίνουν.
Το ανέλπιστο νέο για το θρυλικό γεφύρι που έλαβε το πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση μελετών για την ολοκληρωτική αναστήλωσή του, έφτασε ως απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα ο Βουλευτής Λάρισας, Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στην επιστολή του «Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη», στην οποία τονίζεται η επιτακτική ανάγκη της ολοκληρωτικής αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας «Μανώλη», του αρχαιότερου γεφυριού της Ευρυτανίας, στην ιστορία του, καθώς και στο γεγονός ότι για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Στην επιστολή που συνέταξε ο Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη είχε σημάνει την κώδωνα του κινδύνου και είχε τονίσει την επιτακτική ανάγκη να γίνει ολοκληρωτική αναστήλωση ώστε, να διασφαλιστεί το Μνημείο αφού πρόκειται για το αρχαιότερο Γεφύρι της Ευρυτανίας που χρονολογείται από το 1659.
Το 2018 και το 2019 μετά από πιέσεις του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη έγιναν εργασίες αντιστήριξης στα βάθρα από το υπουργείο Πολιτισμού και με την συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και έτσι το Μνημείο γλύτωσε από αναμενόμενη κατάρρευση στο “παρά πέντε”. (αφού είχε καταρρεύσει ολόκληρο τμήμα του).
Να θυμίσουμε ότι ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη κ. Γρηγόρης Φέρρας απηύθυνε έκκληση εδώ και αρκετό καιρό προς στις τοπικές αρχές τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και της ΠΕ Ευρυτανίας και του Βουλευτή του νομού, για να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να διατηρηθεί η συγκεκριμένη γέφυρα με τη μεγάλη ιστορία της.
Πώς έφτασε στη Βουλή η ερώτηση για το Γεφύρι Μανώλη

Ο Βουλευτής Λάρισας και Πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης ” Κυριάκος Βελόπουλος ανέλαβε ο ίδιος να θέσει ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το εάν προτίθενται να προβούν σε εργασίες προκειμένου να αναστηλωθεί η γέφυρα κατά την αρχική της μορφή συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να θαυμάσουν ένα Μνημείο με ιστορία 362 ετών.
Το ζήτημα της διάσωσης του μνημείου αυτού και της ιστορικής του σημασίας, ο Βουλευτής Λάρισας το πληροφορήθηκε από ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, πριν από ένα μήνα περίπου όπου εξέθετε τους προβληματισμούς του Εκπροσώπου του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη, κ. Γρηγόρη Φέρρα, γιατί οι τοπικοί άρχοντες δεν προχωρούν σε περαιτέρω κινήσεις για την ολοκληρωτική αναστήλωση του γεφυριού. Όπως μας επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του κ. Βελόπουλου, ο Βουλευτής Λάρισας μετά το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, έκρινε σημαντική την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για το θέμα, για το οποίο και έλαβε θετική απάντηση.

Η επιστολή του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη

Η ανοιχτή επιστολή του εκπροσώπου του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη, κ. Γρηγόρη Φέρρα, την οποία απεύθυνε δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς κάθε ενδιαφερόμενο, αναφέρει τα εξής:

«Θέμα: Ολοκληρωτική αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Μανώλη.

Μέχρι στιγμής παρότι ενημερώθηκε ο Δήμος Αγράφων και η Π.Ε Ευρυτανίας οφείλουμε να ενημερώσουμε τους Ευρυτάνες ότι κανένα έγγραφο δεν στάλθηκε προς το Υπουργείο Πολιτισμού όπως ενημερωθήκαμε.
Ούτε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλεξης Καρδαμπίκης ούτε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός στείλανε έγγραφα.
Δεν είμαστε θεσμικά πρόσωπα να ενοχλούμε κάθε λίγο και λιγάκι το γραφείο του Διευθυντού στο Υπουργείο.
Ούτε είναι δυνατόν το Υπουργείο να πάρει το θέμα πάνω μόνο του.
Επιτέλους ας πάρουν τις ευθύνες τους τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης και να το αποδείξουν εμπράκτως.
Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα σας ενημερώνουμε διαρκώς για τυχόν απραξίες από την μεριά τους ως προς την θρυλική γέφυρα.
Δεν μπορεί να λένε σε εμάς “Εσείς πολίτες είστε, οι ιθύνοντες τι κάνουν;;;”
Υ.Γ: Εάν το Γεφύρι του Μανώλη ήταν δίπλα στο Καρπενήσι θα το έφτιαχνε η Περιφέρεια ή όχι;;;»

Η Ερώτηση Βελόπουλου
Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Ευρυτανίας και επιστολής του «Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη», επιτακτική ανάγκη θεωρείται η ολοκληρωτική αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας «Μανώλη», του αρχαιότερου γεφυριού της Ευρυτανίας. Το «γεφύρι του Μανώλη» βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από το Καρπενήσι, κατασκευασμένο το 1659, όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ». Πρόκειται για ένα πέτρινο μονοτοξωτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, ένα πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Το γεφύρι ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Τώρα πια και μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το γεφύρι, αναλόγως της στάθμης των νερών της λίμνης, πότε εξαφανίζεται και πότε επανεμφανίζεται σταδιακά. Παρ΄ όλες τις εργασίες αντιστήριξης που έγιναν στα βάθρα το 2018 και το 2019, εντούτοις η ολοκληρωτική κατάρρευση της γέφυρας είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως προβείτε στις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου εξ ολοκλήρου να αναστηλωθεί, κατά την αρχική του μορφή, η θρυλική Γέφυρα «Μανώλη» Ευρυτανίας, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, δια της προσδιδόμενης δυνατότητας στους επισκέπτες της να θαυμάζουν ιστορία 360 ετών και κατά το χρονικό διάστημα που η στάθμη του ποταμού Αγραφιώτη θα το επιτρέπει;»

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού
Η απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, ήταν θετική με την ίδια να αναφέρει ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς προγραμματίζει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας.
Συγκεκριμένα η απάντηση της Υπουργού αναφέρει:
«Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4951/3.5.2022 Ερώτηση με θέμα:
«Αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας “Μανώλη” Ευρυτανίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4951/3.5.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η Γέφυρα Μανώλη Ευρυτανίας κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/27795/725/04-08-1988 (ΦΕΚ 635/Β/30-08-1988).
Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων υλοποίησε το αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας και αντιστήριξης της γέφυρας, βάσει εγκεκριμένης Τεχνικής έκθεσης (αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/483238/49781/2997/1004/02-10- 2018 Απόφαση της ΔΑΒΜΜ, ΑΔΑ: 65ΧΦ4653Π4-1ΧΦ).
Σύμφωνα με την ανωτέρω Διεύθυνση, μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης έργου στις 24-12-2018, το έργο, προϋπολογισμού 49.017,20 €, ολοκληρώθηκε στις 22-10-2019 και παρελήφθη, χωρίς παρατηρήσεις, με το από 20-12-2019 Πρωτόκολλο Παραλαβής εργασιών.

Εν συνεχεία των ανωτέρω, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, προγραμματίζει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας Μανώλη».

Γιατί έπρεπε να πάει μέσω … Λάρισας η ερώτηση στη Βουλή
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να ασχολείται με θέματα που αφορούν την Ευρυτανία, ο συγκεκριμένος Βουλευτής Λάρισας αλλά και άλλοι Βουλευτές διαφόρων κομμάτων κατά καιρούς. Το φαινόμενο να φτάνουν οι ερωτήσεις για προβλήματα της Ευρυτανίας στη Βουλή από οπουδήποτε αλλού εκτός από τη μονοεδρική Ευρυτανίας, είναι πολύ συχνό τα τελευταία χρόνια και οι αντιδράσεις από τους πολίτες έχουν γίνει πια πολύ έντονες.
Στις δημοσιεύσεις από τοπικά μέσα και site τόσο της Ευρυτανίας όσο και της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της Γέφυρας Μανώλη αλλά και άλλα θέματα του νομού, τα σχόλια των Ευρυτάνων είναι ‘καταπέλτης’ για την αδράνεια του Βουλευτή και των άλλων τοπικών αρχόντων με αιχμές γιατί η Ευρυτανία να ακούγεται στη Βουλή μέσω …Λάρισας.
Χαρακτηριστική είναι παλιότερη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Εκπροσώπου του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη κ. Φέρρα όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι έκανε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την ολοκληρωτική αναστήλωση της γέφυρας Μανώλη στην Υπουργό Πολιτισμού την κ. Μενδώνη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ.Κυριάκος Βελόπουλος που είναι Βουλευτής Λάρισας και δεν έχει κάνει απ’ όσο γνωρίζω καμία ερώτηση ο δικός μας βουλευτής Ευρυτανίας ο κ. Κώστας Κοντογεώργος…».