Η περιήγηση στη λίμνη και το κλίμα σύμπνοιας Στερεάς – Δυτικής Ελλάδας

Ποιοι συμμετείχαν. Όλα όσα περιλάμβαναν οι δράσεις. Ο σχεδιασμός

Την τιμητική της είχε το διήμερο Σάββατο 13 και Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 η Λίμνη των Κρεμαστών με μια σειρά εκδηλώσεων από την Π.Ε. Ευρυτανίας. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του μεγάλου αυτού έργου της τεχνητής λίμνης, η οποία για χρόνια εντάσσονταν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στηριζόμενη στη μελέτη της Λίμνης των Κρεμαστών θέτει ως στρατηγικό στόχο την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Παράλληλα επιδιώκει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Η ίδια η λίμνη αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ενώ παράλληλα πολλά έχει να προσφέρει και στους ντόπιους. Με σύνθημά της η Π.Ε Ευρυτανίας «Η Λίμνη Κρεμαστών αλλάζει!!!» διεκδικεί δυναμικά από τη ΔΕΗ την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της, η οποία μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν αδύνατο να συμβεί.

Σε ενωτικό κλίμα οι προτάσεις

Το διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε παρουσία περιφερειακών και δημοτικών αρχών της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας δίνοντας μια πρώτη γεύση στους παρευρισκόμενους για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, αφήνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει σχετικό κλίμα σύμπνοιας όσον αφορά τις προτάσεις για την αξιοποίηση της λίμνης, τόσο από την πλευρά της Ευρυτανίας όσο και από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την ΠΕ Ευρυτανίας, σημαντικό ήταν ότι η εν λόγω λίμνη συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, όπως η αλιεία, με επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στην εκτροφή πέστροφας και άλλες που δειλά δειλά αναδύονται.

Και τις δύο μέρες των δράσεων – με κύρια τη διαδικτυακή εκδήλωση – οι φορείς συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η αξιοποίηση της λίμνης, είτε τουριστικά είτε παραγωγικά και έθεσαν κάποιες βασικές προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα. Βασική προϋπόθεση κρίθηκε η δημιουργία και βελτίωση των οδικών δικτύων προς Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και άλλοι ομιλητές όπως ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Θωμάς Κώτσιας, προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, ενώ τον προβληματισμό τους εξέφρασαν πολλοί ομιλητές για τη στάθμη της λίμνης, η οποία δεν είναι σταθερή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαψεύστηκαν πολλοί ‘μύθοι’, όπως ανέφερε ο κ. Τασιός γύρω από τη σχέση της ΔΕΗ με την εκμετάλλευση της λίμνης, η οποία πια δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των υδάτων και της εκμετάλλευσής τους.  Τέλος, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και των Δήμων Αγράφων, Καρπενησίου, Αγρινίου και Αμφιλοχίας με την εμπλοκή και της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγράφων τόνισε ότι ένα μνημόνιο δεν αρκεί, αλλά προτείνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδάτων (λίμνης και ποταμών) με εξάμηνη θητεία.

Η περιήγηση στη Λίμνη Κρεμαστών

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε διπλή περιήγηση με επτά σκάφη από τη γέφυρα Τατάρνας έως τη Σιβίστα και από την περιοχή της επισκοπής και το χωριό Άγιος Γεώργιος έως το Γεφύρι του Μανώλη απολαμβάνοντας οι προσκεκλημένοι τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Επίσης, στο Γεφύρι του Μανώλη ο εκπρόσωπος του συλλόγου φίλων Γέφυρας Μανώλη κ. Γρηγόρης Φέρρας και η συντονίστρια της Εθελοντικής Πολιτιστικής Ομάδας Κοιλάδας Αχελώου κα Νία Χαρίτου οργάνωσαν προς τιμήν των προσκεκλημένων μία διαφορετική γιορτή Μουσικής αφιερωμένη στους Έλληνες που ζούνε μακριά από την πατρίδα μας με “Τραγούδια της Ξενιτιάς”. Μετά το τέλος της περιήγησης οι παρευρισκόμενοι γευμάτισαν στον Άγιο Γεώργιο Επισκοπής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Υφυπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, οι βουλευτές Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραϊτης, Κ. Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου Μ.Σκορδόπουλος και Σπ.Φλώρος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων Βασίλης Κονιαβίτης, ο πρόεδρος του Ανοικτού Θεάτρου Αγρινίου Λάζαρος Τσόλκας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Κατερίνα Καλαντζή, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, η Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κα. Σοφία Ζαλοκώστα ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Δημήτρης Καρατσίκης, ο Διευθυντής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας κ. Κλεομένης Λάππας, η Αντιδήμαρχος Αγράφων κα. Χρυσούλα Σουλιώτη, η πολιτευτής κα. Θωμαΐς Οικονόμου και πολλοί δημοσιογράφοι.

Η Σοφία Ζαχαράκη στο διήμερο δράσεων για τη Λίμνη Κρεμαστών

Στα πλαίσια της ξενάγησης στη Λίμνη Κρεμαστών, από την ΠΕ Ευρυτανίας, στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, συμμετείχε και η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στη συνέχεια παραβρέθηκε και στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Γρανίτσα από τον κ. Χαρδαλιά.

Η δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας

‘’Όλοι μαζί μπορούμε. Οι δυο διαδρομές πλεύσης στη Λίμνη Κρεμαστών που προγραμμάτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Αριστείδης Τασιός παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους Καρπενησίου, Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε τον στρατηγικό στόχο της τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.’’

Η διαδικτυακή εκδήλωση

Το δεύτερο σκέλος των δράσεων, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, που  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών  – Η επόμενη μέρα’’. Στην εκδήλωση αυτή είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι πολίτες ώστε να ενημερωθούν για τα σχέδια της Περιφέρειας σχετικά με τη Λίμνη των Κρεμαστών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της. Δυνατότητα συμμετοχής είχαν 40 άτομα, όμως η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες άγγιξαν περίπου τους 100. Το λόγο έλαβαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Δημητρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ κ. Νικολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Φλώρος, καθώς και η Αντιπολίτευση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αναγνωστάκης και κ. Μπατζελή, εκπρόσωπος της ΔΕΗ, ο Βουλευτής Ευρυτανίας και πολλοί άλλοι. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση των πρώην Βουλευτών Ευρυτανίας κ. Καρανίκα και Κώτσια, καθώς και εκπροσώπων από τον φυσιοδιφικό – περιηγητικό σύλλογο Καρπενησίου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανόςδήλωσε σχετικά: «Η Λίμνη Κρεμαστών δε μας χωρίζει αλλά μας ενώνει. Μας ενώνει γύρω από δράσεις Ναυταθλητισμού, Πολιτισμού, Πρωτογενούς παραγωγής, Ψυχαγωγίας που μπορούμε να αναπτύξουμε στα πεντακάθαρα νερά της. Όλοι μαζί, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης, για να την απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες μας.».

Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός συμπλήρωσε: «Με τις πρωτοβουλίες μας καταρρίψαμε κάποιους μύθους του παρελθόντος σε σχέση με την λίμνη Κρεμαστών, δώσαμε ερεθίσματα στους εμπλεκόμενους φορείς και στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δρομολογήσαμε τον βηματισμό για την επόμενη μέρα.  Με θετική διάθεση, συνεργασία και με ένα σημαντικό οπλοστάσιο που προέκυψε από τις συζητήσεις και τις επαφές των προηγούμενων ημερών, πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει εξ` αρχής: να προσεγγίσουμε την Λίμνη Κρεμαστών ως ενιαία οντότητα ανάπτυξης με την Δυτική Ελλάδα.»

Φάνης Σπανός

‘’Περιηγηθήκαμε στη λίμνη Κρεμαστών, έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους μας, Καρπενησίου και Αγράφων, «σπάμε» τον αποκλεισμό και τον αναδεικνύουμε με δράσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος!’’

Κώστας Κοντογεώργος

‘’Σημαντική ημέρα για την Ευρυτανία και ιδιαίτερα για την Δυτική Ευρυτανία. Το πρωινό αφιερώθηκε στην περιήγηση της Λίμνης Κρεμαστών με σκάφη, για να διαπιστωθούν στην πράξη, οι τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Δυνατότητες που δεν περιορίζονται μόνον στην απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής και στην παρατήρηση του τοπίου, αλλά και στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Δήμαρχος Αγράφων Καρδαμπίκης

‘’Το μέλλον είναι κοινό για την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στη Λίμνη με επίκεντρο τη Λίμνη. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση για να γίνουν πράγματα στον τόπο μας. Αν βελτιωθούν και οι οδικές συνδέσεις θα καταφέρει να έρθει και περισσότερος κόσμος να τη δει.’’