Μια εταιρεία γενετικής με έδρα το Πεκίνο κλωνοποίησε με επιτυχία έναν αρκτικό λύκο και θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Sinogene Biotechnology παρουσίασε τον λύκο, που ονομάζεται Μάγια, εκατό ημέρες μετά τη γέννησή του στις 10 Ιουνίου.

Για τον κλωνοποιημένο λύκο χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος Ντόλς με το πρόβατο Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό, που κλωνοποιήθηκε στη Σκωτία το 1996.

Η διαδικασία, που ονομάζεται σωματική πυρηνική μεταφορά κυττάρων, συνεπάγεται ότι οι ερευνητές πήραν υλικό από έναν άλλο λύκο και κυοφόρησαν το έμβρυο της Μάγια στη μήτρα ενός μπιγκλ – το οποίο είναι ουσιαστική παρένθετη μητέρα της Μάγια.

«Ο νεογέννητος λύκος έχει το ίδιο γονιδίωμα με τον αρχικό λύκο, αλλά ο κλωνοποιημένος λύκος δεν έχει ζήσει με άλλους λύκους, αλλά με έναν σκύλο», δήλωσε ο Zhao Jianping, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Sinogene.

«Για την ακρίβεια, σε κλωνοποιημένους κατοικίδιους σκύλους και γάτες, υπάρχει επίσης πρόβλημα πρώιμης κοινωνικοποίησης. Όσο νωρίτερα γίνει η κοινωνικοποίηση, τόσο πιο ωφέλιμη είναι η μελλοντική του ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Οι αρκτικοί λύκοι, γνωστοί και ως «πολικοί λύκοι» ή «λευκοί λύκοι», δεν απειλούνται με εξαφάνιση όπως άλλες φυλές λύκων, επειδή ζουν απομονωμένοι και ο άνθρωπος δεν έχει απειλήσει ακόμη το βιότοπό τους.

Η εταιρεία γενετικής που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα θέλει να ερευνήσει πώς να προφυλάσσει τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο από αντίστοιχα της Μάγια.

Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά τους είναι ακόμη μακρύς. «Είναι σχετικά πιο εύκολο να κλωνοποιήσουμε σκύλους και γάτες», δήλωσε ο Zhao Jianping.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα. Στο επόμενο βήμα, μπορεί να κλωνοποιήσουμε σπάνια άγρια ζώα εκτός από σκύλους ή γάτες… και θα είναι πιο δύσκολο», τόνισε.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες, συγκεκριμένα για την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων και πώς η κλωνοποίηση θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα.

Όσο για την Μάγια, πρόκειται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε αιχμαλωσία λόγω της έλλειψης κοινωνικοποίησης. (Πηγή: bestnews.gr)