Η Δυτική Ευρυτανία έχει πολλές δυνατότητες και πολλούς κρυμμένους θησαυρούς που επιτέλους πρέπει να αναδειχτούν και να γίνουν κτήμα των πολλών και μια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο λοιπόν ανάδειξης του φυσικού μας πλούτου αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και λαογραφίας, ο Δήμος Αγράφων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  για την υλοποίηση εικαστικών δράσεων.

Έτσι κατά τη διάρκεια του Πάσχα και του καλοκαιριού, φοιτητές- καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν στα χωριά των Αγράφων, προκειμένου να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν έργα που αφορούν τον Δήμο μας, σε ένα ανοιχτό εργαστήρι.

Τα έργα που θα δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες κατά τη φιλοξενία τους, θα μείνουν και θα εκτεθούν σε Έκθεση που θα αναλάβει ο Δήμος να πραγματοποιήσει.

Εδώ…έχει ζωγραφίσει η φύση, τώρα όμως ήρθε η ώρα να έρθουν και  καλλιτέχνες σε ένα ταξίδι- περιήγησης στον επίγειο παράδεισό μας που είναι ταυτισμένο, με το εσωτερικό ταξίδι της ψυχής και να αναπαραστήσουν αυτό το φυσικό τοπίο με τον πιο γαλήνιο και ήρεμο τρόπο. 

Αυτή η συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι προς όφελος και των δύο αφού στόχος είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και των καλλιτεχνών αφού εδώ η έμπνευση τους θα γίνεται σε ένα περιβάλλον απόλυτης ελευθερίας και πνευματικής ανάτασης μετατρέποντας τα όλα αυτά σε έναν πολύτιμο λίθο, την εμπειρία.

Υπεύθυνος της  συνεργασίας  είναι ο συμπατριώτης μας  κ. Γιάννης Καστρίτσης από τη Δάφνη Ευρυτανίας Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.