Εδώ και καιρό καταστρώνεται στο Μαξίμου σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην χώρα μας εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Το λουκέτο στα καταστήματα πήρε παράταση μέχρι τις 27 Απριλίου ενώ όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μέχρι τότε θα έχει γίνει γνωστός και ο οδικός χάρτης σταδιακής άρσης των μέτρων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η υπεριώδης ακτινοβολία θεωρείται από τους επιστήμονες ότι θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τους συνεργάτες του ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Προφανώς και τα καταστήματα, εμπορικά κέντρα, σινεμά, καφετέριες κλπ δεν θα ανοίξουν όλα την ίδια στιγμή. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να ανοιξούν πρώτα καταστήματα (εκτός πολυκαταστημάτων), εστιατόρια και καφετέριες με σκληρούς περιοριστικούς όρους. Πότε θα γίνει αυτό; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσουν σταδιακά να ανοίγουν κάποια καταστήματα.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών ταυτόχρονα θα φέρει μεταβολές και στους ισχύοντες περιορισμούς κυκλοφορίας με την πρόσθεση επιπλέον κωδικών μετακίνησης για το 13033. Το βέβαιο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι για τις ευπαθείς ομάδες και για τους ηλικιωμένους οι περιοριστικοί όροι κυκλοφορίας θα συνεχίσουν να ισχύουν και κατά την διάρκεια του Μαΐου.

Το Πάσχα θα κρίνει πολλά

Είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να σφίξει περαιτέρω τα λουριά ενόψει Πάσχα. Ήδη η παρουσία της τροχαία σε εθνικές και περιφερειακές οδούς είναι καθημερινή για να αποκρούσει επίδοξους εκδρομείς. Μάλιστα έχουν επιστρατευτεί drones και ελικόπτερα. Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει πως δεν πρέπει εκδρομείς να μετακινηθούν προς την επαρχία γιατί θα ήταν κρίμα να μολυνθούν περιοχές με λίγα η καθόλου κρούσματα κορονοϊού.

Στόχος είναι να επιδείξουν οι πολίτες τον ίδιο ή και µεγαλύτερο βαθµό συµµόρφωσης ως προς τους περιορισµούς που έχουν επιβληθεί.

dikaiologitika.gr