Με βεβαιότητα ζούμε ιστορικές μέρες. Μόνο δυο- τρεις ειδήσεις του τελευταίου δεκαημέρου να ακούσει κανείς, το συμπέρασμα είναι εύκολο. Pandora Papers, το παγκόσμιο «κραχ» των social media, το ‘ιερό’ έγκλημα παιδεραστών της Καθολικής Εκκλησίας, είναι μερικές απ’ αυτές, που μπορεί να μην έπαιξαν και πρώτες στα δελτία ειδήσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι φανερώνουν ένα παγκόσμιο τσουνάμι από εξελίξεις που πιθανά να ‘αντιστρέψει τους πόλους’ του πλανήτη μας.

Το νέο οικονομικό σκάνδαλο Pandora Papers που προκάλεσε σεισμό μετά από τις αποκαλύψεις για τα μυστικά των ισχυρών του πλανήτη και όπως λένε μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων. Στοιχεία για 35 νυν και πρώην ηγετών, αποκαλύψεις για επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. Στο «φως» 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν πρόσωπα σε 117 χώρες που αποκαλύπτουν την πλεονεξία αυτών που έχουν δύναμη και εξουσία σε όλο της το μεγαλείο. Οffshore, κρυφό χρήμα, σκοτεινές συναλλαγές και γαϊτανάκι διαπλοκής. Τίποτα μάλλον δεν μένει κρυφό όσο δυνατός και να είναι κάποιος και όση εξουσία και ν’ έχει.

Στο μέτωπο της τεχνολογίας, το πολύωρο «κραχ» στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τη διακοπή λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Whatsapp, ήταν το δεύτερο ισχυρό πλήγμα για το παγκόσμιο σύστημα. Και ενώ αρχικά το θέμα προσεγγίστηκε μόνο σε σχέση με τις οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων για τους μεγαλομετόχους τους, κάπου στα παραλειπόμενα διαβάζει κανείς για τον πανικό που έφερε στους χρήστες τους το blackout και το πολύ σημαντικό ότι ‘η εταιρεία γνώριζε για τις επιπτώσεις των υπηρεσιών της στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών, αλλά αντί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτίμησε να βάλει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος’. Όπως φαίνεται ακόμα και ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή με ανεξέλικτες συνέπειες.

Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια στη Γαλλία. Το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία και όπως φαίνεται το γνώριζαν εδώ και δεκαετίες, αλλά κανείς δεν το αποκάλυπτε. Το έγγραφο των 2.500 σελίδων που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας μιλάει για πολύ σοβαρές συνέπειες για τα θύματα, με το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή. Όσο και αν προσπαθήσεις και όσο έλεγχο και αν ασκείς, όλα τα εγκλήματα στο τέλος ξεσκεπάζονται.  Ο μύθος της Πανδώρας που είχε όλα τα δώρα από τους θεούς και μέσω αυτής έσπειραν τη δυστυχία στη γη, χρησιμοποιώντας την επιπολαιότητάς που είχε ως θνητή, καταδίκασε την ανθρωπότητα με την ασθένεια, την απόγνωση, την κακία, τα γηρατειά, το θάνατο, το μίσος και φυσικά την πλεονεξία. Όσα δώρα και να έχεις, πλούτο, δύναμη, εξουσία, επιτυχία, όταν φτάσει η ώρα της Πανδώρας, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ελέγχει τις συνέπειες.