Ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων, θεωρείται η εγκύκλιος της Εκκλησίας προς τους μητροπολίτες να μην γίνει αύριο ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια ή θάλασσα για την αποφυγήν του συνωστισμού.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωινή ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Συγκεκριμένα, ο κ., Ιερώνυμος απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της ΔΙΣ, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων. Η εγκύκλιος αναφέρει: «Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. 

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Ήπια αστυνόμευση

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Μήνυμα προς την Εκκλησία «να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία», έστειλε ο πρωθυπουργός προς τον Αρχιεπίσκοπο, κατά το σύντομο τετ α τετ που είχαν το πρωί της Τρίτης, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ιερώνυμο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Επίσης, όπως σημειώνεται, «τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα».

Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως νωρίτερα, μετά το πέρας της ορκωμοσίας του πρώτου «γκρουπ» των υπουργών, είχε εκπέμψει – εμμέσως πλην σαφώς – μήνυμα στον απόηχο της αντιπαράθεσης Πολιτείας – Εκκλησίας, ευχόμενος «καλή συνεργασία»

kathimerini.gr