Κέλλυ Μπουρδάρα-Ιδιότητα: Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού, Αντιδήμαρχος Αθηναίων.

9893

 

Όνομα: Κέλλυ Μπουρδάρα

Ιδιότητα: Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού, Αντιδήμαρχος Αθηναίων

Τόπος κατοικίας: ΑθήναΤόπος καταγωγής: Φουρνά Ευρυτανίας

 Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές όταν πρόκειται αφενός για έναν από τους πιο επιφανείς Ευρυτάνες και αφετέρου για έναν τόσο μορφωμένο και έμπειρο στην πολιτική ζωή- με την ευρύτερη έννοια του όρου. Η κα Κέλλυ Μπουρδάρα μας παραχώρησε μια μοναδική συνέντευξη και μεταξύ άλλων μας μιλάει, για την πολιτική, τις ρίζες, το μέλλον της Ευρυτανίας και το βιβλίο που ετοιμάζει.

 

 ΕΠ. κ. Μπουρδάρα για πάνω από δύο δεκαετίες είχατε ενεργή συμμετοχή στη κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Συνεχίζει να είναι η πολιτική, με την ευρύτερη έννοια, κομμάτι της ζωή σας;

ΚΜ. Ο πολίτης, κατά την άποψή μου, πρέπει να είναι ενεργός για το κοινό καλό. Πολύ περισσότερο ισχύει αυτό για όποιον έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την πολιτική, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην αυτοδιοίκηση. Η ενασχόληση επομένως με τα κοινά δεν σταματά ποτέ, όσο αισθάνεσαι ότι θέλεις και μπορείς να είσαι ενεργός πολίτης. Μπορείς να προσφέρεις από πολλά μετερίζια και να συνεισφέρεις με το λόγο ή τη γραφίδα. Η συμμετοχή μου π.χ. σε συσσωματώσεις πολλών, σε πολιτικά σωματεία, η συγγραφή κειμένων, οι εκπομπές λόγου κ.ά. συμβάλλουν στο να συνεχίζω τις δραστηριότητες στη δημόσια σφαίρα. Και αυτό γιατί η πολιτική ήταν και είναι κομμάτι της ζωής μου από μικρό παιδί. Στην οικογένειά μου η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την πολιτική, η προσφορά στα κοινά ήταν καθημερινή πρακτική και έτσι έγινε βίωμα.


ΕΠ. Ως νομικός και ιστορικός, πιστεύετε ότι οι άνθρωποι και οι λαοί, μαθαίνουν από την ιστορία τους;

ΚΜ. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Τα φαινόμενα όμως επαναλαμβάνονται, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν την ιστορία της πατρίδας τους μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αποφύγουν λάθη και να δράσουν σύμφωνα με αρχές και αξίες που έχουν αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο χώρο και λαό στο πέρασμα των ετών. Διαφορετικά κρίνει και δρα εκείνος που γνωρίζει την ιστορία, τις αντιλήψεις, τις διαφορές των λαών μιας περιοχής, διαφορετικά εκείνοι που δρουν σε άλλη περιοχή. Για να γίνω πιο σαφής: ο Έλληνας γνωρίζοντας την ιστορία του, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, την ψυχοσύνθεση του λαού θα δράσει για να έχει καλύτερα αποτελέσματα με γνώμονα τις γνώσεις αυτές, σε αντίθεση προς τον τρίτο, (π.χ. ασιάτη, αμερικανό, κ.ά.) που αγνοώντας την ιστορία και τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής θα προσπαθήσει να επιβάλει τις δικές του απόψεις και μεθόδους.  Γι’ αυτό οι λαοί μαθαίνουν από την ιστορία και όποιος λαός δεν τη γνωρίζει χάνει τις ρίζες του και γρήγορα θα εξαφανισθεί. Είναι σαν το δέντρο που μένει χωρίς ρίζες. Παράδειγμα ο ελληνικός λαός, ο οποίος πολλές φορές κατακτήθηκε από Ρωμαίους, Οθωμανούς. Κατάφερε, όμως, να παραμείνει αλώβητος γιατί ήξερε τις ρίζες του: γλώσσα, ιστορία, θρησκεία, τα στοιχεία δηλ. της ταυτότητας του. Εάν παύσει να τα διδάσκεται και να τα μαθαίνει τότε οι ρίζες θα αρχίσουν να ξεραίνονται και η ταυτότητα του λαού να αλλοιώνεται έως ότου χαθεί.


ΕΠ. Ποια είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που σας έδωσε η Ευρυτανική καταγωγή σας;

ΚΜ. Είναι αλήθεια ότι η καταγωγή από την Ευρυτανία μου έδινε τη δύναμη να αγωνίζομαι έχοντας ως παράδειγμα τους προγόνους μου που πτωχοί και μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να επιβιώνουν και να αναδεικνύονται στις προσπάθειές τους σε όποιους τομείς καταπιάνονταν. Η παρακαταθήκη αυτή είναι συνεχής αγώνας, καμία παρέκκλιση από ηθικές αρχές και αξίες, ντομπροσύνη.


ΕΠ. Επισκέπτεστε συχνά την Ευρυτανία. Πώς την βλέπετε σήμερα; Και τι θα θέλατε να δείτε στο μέλλον;

ΚΜ. Δεν επισκέπτομαι απλά την Ευρυτανία. Μένω κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά. Η Ευρυτανία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρυτανία του 1970 ή του 1980. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθυσμός φθίνει, η νεολαία απομακρύνεται. Χρειάζεται αναπτυξιακός σχεδιασμός. Υπάρχουν πολλές ιδέες που συζητώνται. Η Περιφέρεια, από ό,τι γνωρίζω, κάνει πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή θέτοντας σε εφαρμογή προγράμματα και αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους. Για το θέμα αυτό μπορούν να προταθούν πολλά πράγματα συγκεκριμένα και να μην είναι η σύντομη απάντηση σε μία ερώτηση. Ίσως σε άρθρο στην εφημερίδα σας μπορεί να λεχθούν περισσότερα και συγκεκριμένα.


ΕΠ. Αυτή την εποχή ετοιμάζετε ένα βιβλίο για την Ευρυτανία. Ποιο θα είναι το περιεχόμενό του;

ΚΜ. Πράγματι ετοιμάζω ένα βιβλίο με θέματα Ευρυτανικά. Αναφέρονται κυρίως στον πολιτισμό της περιοχής αυτής, αλλά και στους Ευρυτάνες, επώνυμους και ανώνυμους, που διαχρονικά αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, όχι μόνο της περιοχής αλλά γενικά.
Όπως γνωρίζετε έχω λάβει μέρος με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια και γενικά εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την Ευρυτανία. Όλα αυτά τα κείμενα πρόκειται να συγκεντρωθούν σε ένα τόμο.

Φώτο από εκδήλωση του Συλλόγου Καρπενησιωτών <<Το Βελούχι>>στην Παλαιά Βουλή
Σε γιορτή στη Φουρνά Ευρυτανίας,γενέτειρα του πατέρα της
Στο πλευρό τηε Ντόρας Μπακογίαννη ως Ανριδήμαρχος Αθηναίων,με αρμοδιότητα τις δημόσιες και διεθνείς σχέσεις
‘Οι λαοί μαθαίνουν από την ιστορία και όποιος δεν τη γνωρίζει χάνει τις ρίζες του και γρήγορα θα εξαφανιστεί(…)΄’