Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από την αρχή του εικοσιτετραώρου σήμερα στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επηρεάσουν τη Θράκη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο.

Σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται από το απόγευμα, οπότε θα περιοριστούν στη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Αύριο αναμένονται μόνο τοπικές βροχοπτώσεις.

Νέα ισχυρή κακοκαιρία από το βράδυ της Τετάρτης

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τον βελτιωμένο καιρό της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, θα διαδεχθεί μία νέα ισχυρή κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά

Η κακοκαιρία με το όνομα “Μπάλλος”

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τον βελτιωμένο καιρό της Τετάρτης 13/10 θα διαδεχθεί νέα ισχυρή κακοκαιρία. Η νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει την χώρα από το βράδυ της Τετάρτης 13/10 προς Πέμπτη 14/10 και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:

  • τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
  • τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη
  • την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά

Υπενθυμίζεται ότι αν η κακοκαιρία αυτή πάρει όνομα, θα φέρει το όνομα “Μπάλλος”.

Μαρουσάκης: Η κακοκαιρία ίσως έχει την ένταση Μεσογειακού κυκλώνα

Η επερχόμενη κακοκαιρία θα προσπαθήσει να “μιμηθεί” τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα, αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Αναλυτικά προβλέπει:

Με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κυλήσει και η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας με πιο έντονο όμως το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται από Τετάρτη βράδυ και μετά.

Όπως βλέπουμε στον πρώτο μας χάρτη οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα (γαλάζιο χρώμα), καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας.

Πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα, θα προσπαθήσει να “μιμηθεί” τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα το οποίο θα αλληλεπιδράσει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό με τα θερμά νερά του Ιονίου πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου αλλά και από την ένταση της ψυχρής αέριας μάζας που θα το τροφοδοτεί στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας.

Στον δεύτερο χάρτη μας παρουσιάζονται τα κύματα βροχοπτώσεων – καταιγίδων που αναμένεται να συνοδεύσουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό ενώ διακρίνεται και το “Μάτι” που ίσως συνοδεύσει αυτή την κυκλωνική ροή.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε τις ταχύτητες του ανέμου που θα προκαλέσει αυτή η κυκλωνική ροή με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν γύρω από το κυκλωνικό κέντρο ταχύτητες ανέμου που ίσως ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ!

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι στο μυαλό μας ανεξάρτητα από το αν σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας ή όχι είναι ότι έρχεται μια ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία που σε πολλές περιοχές θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα.

Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μεγάλη ένταση στα καιρικά φαινόμενα.

Είναι δύσκολο να δώσουμε με ακρίβεια περιοχές που θα πληγούν ή όχι μιας και μικρές μεταβολές στη θέση του συστήματος κακοκαιρίας μπορεί να μεταβάλλουν τις περιοχές επικινδυνότητας.

Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια εικόνα για την τροχιά της κακοκαιρίας χωρίς όμως αυτό να είναι και απόλυτο.

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και μένουμε διαρκώς ενημερωμένοι χωρίς πανικό!!!https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklearhos.marousakis%2Fposts%2F4350787501656044&show_text=true&width=500

Αναλυτικά ο καιρός αύριο από την ΕΜΥ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς στα βόρεια κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 4 και μετά το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ προβλέπεται εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς στα κεντρικά και βόρεια το μεσημέρι ισχυρές. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, βαθμιαία έως 5 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.