Καλλιάνη Μαίρη- Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών (από το 2004),Πρόεδρος Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ευρυτανίας ‘‘Μαζί για τον Συνάνθρωπο’’,Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Νέας Σμύρνης.

7331

 

Όνομα: Καλλιάνη Μαίρη

Ιδιότητα:  Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών (από το 2004)

Πρόεδρος Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ευρυτανίας ‘‘Μαζί για τον Συνάνθρωπο’’

Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Νέας Σμύρνης

Τόπος κατοικίας: Αθήνα, Νέα Σμύρνη

Τόπος καταγωγής: Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Στάση ζωής: ‘‘Πίστη, ήθος και αξίες στη ζωή’’

 

Άλλη μια γυναίκα με έντονη κοινωνική δράση στη θέση του Ευρυτάνα της εβδομάδας, αλλά ίσως η μοναδική που κατέχει τη θέση της Προέδρου όχι σε έναν, αλλά σε τρεις Συλλόγους και μάλιστα στο Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών για 14 συνεχόμενα έτη. Μέσα από την πολυετή εμπειρία της, μας μιλά για τις αναμνήσεις της, το όραμά της και την μεγάλη της αγάπη, το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας…

 

ΕΠ. κ. Καλλιάνη διατελείτε εδώ και πολλά χρόνια Πρόεδρος και έχετε έντονη κοινωνική δράση. Ποια πιστεύετε ότι είναι η σπουδαιότητα της συλλογικότητας;

ΜΚ. Είναι ο στόχος και το σύνθημα στους Συλλόγους που υπηρετώ! Η μέριμνα ,η πνευματική, ηθική και κοινωνική πρόοδος, η γνωριμία και καλλιέργεια σχέσεων για την ανάπτυξη ψυχικού συνδέσμου αγάπης, αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας ,η στήριξη των νέων, η ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η διοργάνωση συνεδρίων επιμορφωτικών,  σεμιναρίων εθνικού και ευρωπαϊκού χαρακτήρα. Όλα τα ως άνω με εκφράζουν και παίζουν σπουδαίο ρόλο στην συλλογικότητα και την δράση μου στους Συλλόγους που υπηρετώ! Όλοι μαζί μπορούμε!


ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για την κοινωνική σας δράση στην Αθήνα ως Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Νέας Σμύρνης.

ΜΚ. Από τον Ιανουάριο του 2018 ανέλαβα την Προεδρία της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Νέας Σμύρνης. Στόχος μας είναι η προστασία των οικογενειακών σχέσεων, τα δικαιώματα του παιδιού, η καταπολέμηση της βίας των γυναικών, η υποστήριξη σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Επίσης η ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και αθλητισμού. Η μεγαλύτερή μας δράση ήταν η συγκέντρωση φαρμάκων που τα διαθέσαμε σε εφτά (7) Δημοτικά Ιατρεία όμορων Δήμων.


ΕΠ. Κατάγεστε από μια, από τις ιστορικές οικογένειες των εμπόρων Μεγαλοχωριτών της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει κάποια ιστορία (μνήμη ή στοιχείο) που να έφτασε σε σας από την πατρική σας οικογένεια, που να περιγράφει την ζωή τους στην Πόλη;

ΜΚ. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στο Μεγάλο Χωριό. Ο πατέρας μου ήταν ο Δημήτριος Μ. Μπουρνάζος και μητέρα μου η Βασιλική Κ. Πουρνάρα. Ο πατέρας μου σε ηλικία 7 ετών, το 1902 πήγε να συναντήσει τον πατέρα του και τα αδέλφια του στην Κωνσταντινούπολη, όπου διατηρούσαν εμπορικό και ήταν και μέτοχοι στο κέντρο ΜΑΞΙΜ. Το 1929 επέστρεψε στο Μεγάλο Χωριό όπου παντρεύτηκε την μητέρα μου και έφυγαν πάλι για Κωνσταντινούπολη. Ζούσαν αρμονικά με τους Τούρκους στην Ελληνική συνοικία με θέα τον Γαλατά. Οι διηγήσεις τους πολλές …εμένα σαν μικρό παιδί με εντυπωσίαζε η περιγραφή της μητέρας μου ….για το καλάθι που κατέβαζε από το μπαλκόνι στους εμπόρους που της έφερναν τα ψώνια…και μετά το τράβαγε επάνω και ότι οι Τουρκάλες έκαναν μπάνιο με νερό και γάλα. Ο πατέρας μου έφυγε εθελοντής στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο και έφθασε σαν στρατιώτης μέχρι την Ουκρανία. Το ημερολόγιο του όπου έγραφε καθημερινά στα χαρακώματα το έχω δωρίσει στο Μουσείο του Μεγάλου Χωριού μαζί με φωτογραφίες. Θυμάμαι που αναφερόταν τακτικά στην Παναγιά την Οδηγήτρια…την βρήκε μετά από μια μάχη στο χωριό Νιγρίτα σπασμένη …την πήρε την έβαλε στο χιτώνιο και δεν την έβγαλε για όσο διήρκησε ο πόλεμος φυλάσσοντας τον από κακουχίες, κρυοπαγήματα και σφαίρες όπως έλεγε…..Επέστρεψε και πάλι στην Πόλη όπως έλεγε….. Υστέρα από χρόνια γύρισαν στην Αθήνα όπου και εγκαταστάθηκαν.


ΕΠ. Πρωτοστατήσατε  με τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών στην  δημιουργία του νέου Λαογραφικού Μουσείου στο Μεγάλο Χωριό, το οποίο βρίσκεται μέσα στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών στο Καρπενήσι. Πείτε μας δυο λόγια για το όραμα αυτό και τη δράση του μουσείου σήμερα.

ΜΚ. Το 1991 ιδρύσαμε το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο στο Μεγάλο Χωριό. Ήμουνα από τα ιδρυτικά μέλη μαζί με τον Τάσο Κοντομέρκο, τον Φίλιππο Καλλιάνη και τον Νίκο Καρβέλη. Με ενδιαφέρει μέσα από το Μουσείο μας να διατηρήσουμε και μεταδώσουμε τον πολιτισμό ,τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Έτσι κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκδηλώσεις – διαλέξεις στους χώρους του Μουσείου. Είμαι συναισθηματικά δεμένη με το χώρο διότι το μισό οίκημα ήταν πατρικό της μητέρας μου, το οποίο εδωρήθη στο Σύνδεσμο από τον παππού μου Κωνσταντίνο και το αδελφό του π. Πουρνάρα.


ΕΠ. Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες έχετε καθιερώσει κάθε καλοκαίρι την Πολιτιστική Εβδομάδα στο Μεγάλο Χωριό. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και πώς κατορθώσατε να διατηρηθεί τόσα χρόνια και να γίνει θεσμός;

ΜΚ. Φέτος κλείσαμε 31 χρόνια Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο Μεγάλο Χωρίο. Η ιδέα – πρόταση ήταν του Φίλιππου Καλλιάνη προς το ΔΣ του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών. Έγινε ομόφωνα αποδεκτή και του ανέθεσαν την Προεδρία της Επιτροπής. Κοντά του πρώτα σαν σύζυγος και μετά σαν μέλος του ΔΣ ήμουνα όλα τα χρόνια και εγώ. Τα πρώτα χρόνια πρωτόγνωρο για την Ευρυτανία ….την ονόμαζαν μικρή Ολυμπιάδα. Όντως έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ευχόμαστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε και την επόμενη χρονιά τις Εκδηλώσεις μας.

Μαζί με τις γυναίκες της Παναθηναικής Οργάνωσης Γυναικών Νέας Σμύρνης
Σε εκδήλωση με τον σύζηγο και συνοδοιπόρο κ Φίλιππο Καλλιάνη

 

 

 

 

 

 

 

Οικογενειακές φωτογραφίες,από τα παιδικά χρόνια,τους γονείς με τις μνήμες από την πόλη
Ομιλήτρια σε μια από της εκδηλώσεις στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείου Μεγάλου Χωριού