Ανεπανάληπτα γεγονότα στο Λασίθι. Παραιτήθηκαν 9 γιατροί του νοσοκομείου Νεάπολης.

Σε ομαδική παραίτηση προβαίνουν εννέα γενικοί γιατροί του νοσοκομείου Νεάπολης, εξαιτίας της απόφασης της διοίκησης των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου, να καλύπτουν καθημερινά εφημερίες στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, καθώς λόγω των αναστολών, αλλά και μη διορισμών, έχουν δημιουργηθεί κενά.

Σε κοινή επιστολή τους, οι γιατροί τονίζουν πως η κατάσταση με τις αναγκαστικές εφημερίες που αναγκάζονται να κάνουν, είναι επικίνδυνη. Επισημαίνουν, δε, πως η εν λόγω κατάσταση είναι αδιέξοδη, καθώς έχουν επιβαρυνθεί από την αναστολή ανεμβολίαστων ιατρών του ΓΝΑΝ, με αναστολή αδειών, αλλά και την ανασφάλεια, εξαιτίας της συνεχούς έκθεσης στην πρώτη γραμμή, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κάθε προγραμματισμού στην προσωπική ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι εννέα γιατροί είναι εμβολιασμένοι.

Προσθέτουν εναγωνίως πως η κατάσταση είναι επισφαλής για τους ασθενείς, λόγω της ψυχικής και σωματικής τους εξουθένωσης, αλλά και καταστροφική για τους πολίτες, που πλέον δεν βρίσκουν συνάντηση με τον προσωπικό οικογενειακό τους ιατρό. «Δεν υπάρχει συνέχεια στην φροντίδα υγείας, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόληψη, διαχείριση και έλεγχο χρόνιων νοσημάτων στην κοινότητα ευθύνης μας», υπογραμμίζουν.

Η ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Εδώ και χρόνια οι ΓΟΙ του ΚΥ Νεαπόλεως είναι οι μόνοι που βοηθούν με εκατοντάδες ενεργείς εφημερίες την γειτονική δομή του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Αυτή η βοήθεια όμως πλέον καθίσταται, με υπαιτιότητα του ΓΝΑΝ, επικίνδυνη για μας τους ίδιους, καταστροφική για την ΠΦΥ της περιοχής και τους εξυπηρετούμενους εγγεγραμμένους πολίτες μας και ιδιαίτερα επισφαλής για τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ του ΓΝΑΝ.

Επικίνδυνη για μας τους ίδιους διότι υπάρχει σαφής άρνηση συνεργασίας των επιμέρους ειδικοτήτων με αποκορύφωμα την πρόσφατη καινοφανή απόφαση Επιστημονικού Συμβουλίου για άρνηση συμμετοχής ειδικευομένων της Εσωτερικής Παθολογίας στην λειτουργία του ΤΕΠ. Το γνωστικό μας αντικείμενο είναι η προνοσοκομειακή και πρωτοβάθμια αντιμετώπιση και όχι το να φροντίζουμε να μην ενοχληθούν ιατροί άλλων επιμέρους ειδικοτήτων από την ανάπαυση τους στο νοσοκομείο κατά την εφημερία τους ή να διασφαλίζουμε την ανενόχλητη ξεκούραση των σε ενεργή εφημερία ιατρών εκτός νοσοκομείου. Η (ακούσια) μετακίνηση μας σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι συναινούμε σε υπέρβαση του πλαισίου εργασίας μας ή σε απαξίωση του επαγγελματικού μας ρόλου ως ΓΟΙ. Επισφαλής για τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ, εξαιτίας της ψυχικής και σωματικής μας εξουθένωσης.

Καταστροφική για τους πολίτες που πλέον δεν βρίσκουν συνάντηση με τον προσωπικό οικογενειακό τους ιατρό, δεν υπάρχει συνέχεια στην φροντίδα υγείας με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διαχείριση και έλεγχο χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα ευθύνης μας.

Όπως έχουμε συνδράμει επανειλημμένως στο παρελθόν στις κατά καιρούς ”έκτατες κρίσεις” υποστελέχωσης του ΓΝΑΝ έτσι κληθήκαμε και στην τελευταία ”κρίση” εν μέσω πανδημίας και υπό δυσμενέστατες συνθήκες να συνδράμουμε με 20 εφημερίες !!! Κι αυτό καθώς η αναστολή ανεμβολίαστων ιατρών του ΓΝΑΝ η αναστολή αδειών, η ανασφάλεια λόγω της συνεχούς έκθεσης στην πρώτη γραμμή, η απώλεια κάθε προγραμματισμού στην προσωπική μας ζωή μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, θέλοντας να διαφυλάξουμε την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπειά μας ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ».

(Πηγή: ieidiseis.gr)