Ένα τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα, όταν ένα παιδάκι 5 χρονών έχασε τη ζωή του, αφού παρασύρθηκε στην είσοδο της δομής από μηχάνημα δημόσιας χρήσης, που εκτελούσε έργα και εκείνη την ώρα έβγαινε από το χώρο.

Η κινητοποίηση για να σωθεί η ζωή του παιδιού ήταν τεράστια, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Η ανακοίνωση του Δήμου Ωρωπού:

«Η “αποθήκη ψυχών” της Μαλακάσας»

«Tην Παρασκευή 8/01/2021 μέσα στην δομή της Μαλακάσας, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, φορτηγό του συνεργείου που εκτελούσε εργασίες συντήρησης της δομής, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα πεντάχρονο προσφυγόπουλο. Το γεγονός αυτό φέρνει δυστυχώς για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες διαμονής των προσφύγων και τον απάνθρωπο τρόπο που ζουν και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ο Δήμος Ωρωπού από την πρώτη στιγμή έχει συντονίσει τις προσπάθειές του, σε όσα ζητήματα έχει αρμοδιότητα, προκειμένου να διευκολύνει και να κάνει πιο ανθρώπινες αυτές τις συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να προωθεί το αίτημα του κλεισίματος αυτών των δομών και την εύρεση μόνιμης, ανθρώπινης και δίκαιης λύσης.

Δεν είναι λύση η δημιουργία ανθρώπινων «αποθηκών», ούτε αποτελούν ένδειξη πολιτισμένης κοινωνίας οι πρόσκαιρες λύσεις αυτού του είδους, που σαφώς δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά τα κουκουλώνουν και τα καλύπτουν προσωρινά. Ούτε δίνει διέξοδο τόσο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες, που με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται με τραγικό τρόπο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν με νόημα και ανθρωπιά.

Ο Δήμος Ωρωπού θα συνεχίσει να ζητά την απομάκρυνση των δομών αυτών από την Μαλακάσα, και ταυτόχρονα όσο αυτό δεν γίνεται θα προσπαθεί να στηρίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς χρώματος, εθνότητας, θρησκείας. Όχι άλλο θύμα σε αυτή την «αποθήκη» ψυχών της Μαλακάσας. Απομάκρυνση των δομών από τον Δήμο Ωρωπού. Διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και προστασία της ζωής των προσφύγων των Δομών, μέχρι να γίνει κατορθωτή η απομάκρυνση τους με μόνιμο και σωστό τρόπο». (Πηγή: Protothema.gr)