Σε μια λιτή τελετή και με παρουσία λιγοστών ανθρώπων, λόγω του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 η εκδήλωση αποτίμησης φόρου τιμής στον ένδοξο και γνήσιο Ευρυτάνα ήρωα του 1821 Κώστα Βελή. Ο Κώστας Βελής ήταν αυτός που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης δοξάζοντας την πατρίδα τουστις 10 Μαΐου 1821. Τιμές απέδωσε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκηςκαι ο Προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασοχωρίου κ. Κοσμάς ενώ η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον εφημέριο Κερασοχωρίου πατέρα Βλάχο Βασίλειο.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Βελή (Κώστα Στεργιόπουλο)

Ο Κώστας Βελής ήταν γόνος φτωχής οικογένειας και γεννήθηκε το 1770 στο  Κερασοχώρι των Αγράφων. Σταθμός στη  ζωή του ήταν η μετοίκησή του στα Ιωάννινα, στην αυλή του Αλή όπου και άδραξε την ευκαιρία να προετοιμάσει τη λευτεριά. Στα Ιωάννινα, εντυπωσίασε με τις ικανότητές του, έγινε υπασπιστής του Βελή(γιος του Αλή) και άλλαξε το επίθετο σε Βελής. Το 1815 διορίστηκε βοεβόδας της Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, και το 1820 αρχιγραμματέας της Θεσσαλίας, με έδρα την Καρδίτσα. Τον Μάρτιο του 1821,στην Ελλάδα αναπτύσσεται μια δυναμική απελευθέρωσης και καταστρώνεται το σχέδιο της εξέγερσης. Ο Βελής ορίζεται ως επαναστατικός αρχηγός της Ευρυτανίας.

Τον Απρίλιο του 1821 φτάνει στο Κερασοχώρι, οργανώνει μυστικά τον Αγώνα και στις 10 Μαΐουσυγκεντρώνειοπλαρχηγούς στο σπίτι του υψώνοντας τη σημαία της Επανάστασης και καλεί το λαό να πάρει τα όπλα και να αντιταχθεί στον εχθρό.Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει στη Ρεντίνα στη μάχη Φωτιάνα-Αηδονοχώρι. Ύστερα από προδοσία του κοτζαμπάση Τσολάκογλου, ο Δράμαλης νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821 συνέλαβε τον Βελή. Οδηγήθηκε στον πασά της Λάρισας, και στη συνέχεια τον πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βασανίστηκε φριχτά όμως δεν πρόδωσε τον αγώνα. Θανατώθηκε και το πτώμα του τεμαχίστηκε και έγινε βορά στα θηρία.Η πολιτεία τίμησε τον Κώστα Στεργιόπουλο (το πραγματικό όνομα του Κώστα Βελή) φιλοτεχνώντας την προτομή του στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας στις 6 Ιουλίου 1976.