Με επιτυχία η εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ κατά των αιολικών

1687

Την Παρασκευή 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τα αιολικά πάρκα, καθώς και η προβολή ντοκιμαντέρ κατά των αιολικών με πρωτοβουλία της ‘ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ’ και τοπικών Συλλόγων με θέμα ”Ο Ασκός του Αιόλου”, σε σκηνοθεσία του Νασίμ Αλάτρας (έτος παραγωγής  2016). Ο Ασκός του Αιόλου εστιάζει στους αγώνες που κάνουν οι τοπικές κοινωνίες για να αποτρέψουν τη μετατροπή του οικοσυστήματος που τις περιβάλει σε βιομηχανικές περιοχές και ερευνά τις διαδρομές του χρήματος από τα πολιτικά γραφεία μέχρι τις κορυφές των βουνών. Γυρίσματα της παραγωγής πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και στα Ευρυτανικά βουνά με έμφαση στον αγώνα για την αποτροπή εκατοντάδων ανεμογεννητριών στις κορυφές  των Κρικελλιώτικων βουνοκορφών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, η περιφερειακή σύμβουλος κα. Καλαντζή Κατίνα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή ΕνότηταΣκούμας Θανάσης αλλά και πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων. Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση το λόγο έλαβε ο κ.  Σουλιώτης, ο οποίος δήλωσε σταθερός υποστηρικτής της εκφρασμένης βούλησης της τοπικής κοινωνίας. Στο ίδιο πνεύμα και η περιφερειακή σύμβουλος κα. Καλαντζή Αικατερίνη, τόνισε το ρόλο της πολιτικής βούλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την αρνητική της ψήφο για τις γνωμοδοτήσεις των αιολικών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Τασιός υπογράμμισε πως η περιφερειακή αρχή οφείλει να ανατρέψει στην πράξη το Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την Ευρυτανία και προέτρεψε την Κίνηση Πολιτών να πιέσει πολιτικά και νομικά τη ΡΑΕ να προχωρήσει σε «ξεδιάλεγμα» των δεκάδων αδειών. Ο κύριος Σκούμας Θανάσης, Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα,  αναφέρθηκε στον αγώνα για τη σωτηρία των Αγράφων και πως κάθε υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς οφείλει να δεσμευτεί για την αρνητική του ψήφο στην εγκατάσταση των αιολικών. Αλληλέγγυος στον αγώνα της ευρυτανικής κοινωνίας δήλωσε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς με το συνδυασμό Ελεύθερη Στερεά, Αντώνης Βούλγαρης, που κατέθεσε την άσχημη εμπειρία με αιολικές εγκαταστάσεις στην Κάρυστο και την Εύβοια γενικά. Στο ίδιο πνεύμα και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού, κα. Περσεφόνη Τσιμάκη, η οποία ζήτησε η εκπεφρασμένη γνώμη των πολιτών και των τοπικών φορέων, να δηλωθεί και μέσα από την εκ νέου διαδικασία γνωμοδότησης των τροποποιημένων αδειών αιολικών που επανέρχονται στα Κρικελλιώτικα βουνά. Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του  Κ.Κ.Ε  και της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Μπακογιώργος, πρότεινε την ενεργή συμμετοχή των εργατικών σωματείων στο κίνημα για την ανατροπή των σχεδίων αιολικών βιομηχανιών και ο εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κύριος Αντώνης Μανίκας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ‘’δεν πρέπει να έχουν το δέλεαρ του κέρδους οι εταιρείες των ΑΠΕ  για αυτό και να μην υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις στα αιολικά’’.

 Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρικελλιωτών, Μάκης Φλώρος και Νίκος Κατσιάρης, όπως και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους πολίτες, δήλωσαν ότι περίμεναν δεσμεύσεις από τους υποψηφίους, λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται καθώς η εταιρεία που διαθέτει τις άδειες αιολικών στα βουνά επανέρχεται, παρά την εκφρασμένη άρνηση της τοπικής κοινωνίας.