Στο πλευρό του Μπακογιάννη ο Νίκος Σουλιώτης

Η έναρξη της Συνόδου και η ομιλία Μπακογιάννη

Με επιτυχία και παρουσία σημαντικών προσώπων των 10 Βαλκανικών χωρών ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον Κώστα Μπακογιάννη Δήμαρχο Αθηναίων, η οποία διήρκησε το διήμερο 22 έως 24 Ιανουαρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 

Η έναρξη της Συνόδου πραγματοποιήθηκε με τη συμβολική επίσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, που αποτελεί το πιο εμβληματικό τοπόσημο για την ιστορία της δημοκρατίας και της καταξίωσης του δήμου ως κράτιστου πολιτειακού οργάνου. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ομόλογό του, Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ως επόμενος πρόεδρος του Δικτύου για το 2023 υποδέχθηκε στο Μουσείο 69 Δημάρχους από 73 πόλεις και από 10 χώρες των Βαλκανίων. Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους του, αφού τους καλωσόρισε θερμά στην Αθήνα, μίλησε για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής, στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ έστειλε ένα μήνυμα σε όσους βλέπουν με ζοφερά χρώματα το μέλλον των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως 73 πόλεις από 10 χώρες στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, ενωμένες σα γροθιά και δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη. Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης του Δικτύου για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών, ενώ τόνισε πως το δίκτυο μεγαλώνει διαρκώς έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του και ανοίγει τον δρόμο για ένα βιώσιμο, κοινό μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Σημαντικό στην ομιλία του ήταν η αναφορά του κ. Μπακογιάννη στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέροντας μάλιστα τα εξής: «Η δημοκρατία αποτελεί κοινή επιλογή. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα», ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να στρέψουν το βλέμμα τους προς το Μνημείο-σύμβολο της πόλης, που σήμερα ατενίζει πληγωμένος και υπογραμμίζει την αποτυχία να προστατευθεί η ακεραιότητα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που είναι ακριβώς ένας από τους στόχους του Δικτύου, αφήνοντας κατά μέρους εγωϊστικές συμπεριφορές και μικροσυμφέροντα. Μάλιστα, όπως τόνισε η επανένωση των γλυπτών δεν αποτελεί ελληνοβρετανική υπόθεση, ούτε αφορά τις διακρατικές σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται πρωτίστως με το πώς οι λαοί αντιμετωπίζουν και προσλαμβάνουν έννοιες όπως ο Πολιτισμός της Δύσης κι η Ιστορία. Τέλος ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις αλλαγές στην αστική πραγματικότητα, όπως πρέπει να τις διαχειρίζονται οι σύγχρονοι Δήμοι, απαιτούν και ευρύτερες συνεργασίες, που ξεπερνούν τα στενά κρατικά όρια. Και σε τούτην την ανάγκη απαντά η σύσταση του Δικτύου Β40 των Βαλκανικών Πόλεων.

Το διήμερο της Συνόδου

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν επίσημα τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 με ομιλία του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος μίλησε για δημοκρατικά Βαλκάνια. Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει άλλη περιοχή από την Αθήνα που να είναι κοιτίδα πολιτισμού». Παράλληλα, ο κ. Ιμάμογλου ζήτησε «να καταδικάσουμε του λαϊκισμούς που απειλούν τη δημοκρατία και φέρνουν μίσος». Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες Δημάρχων από όλα τα Βαλκάνια, στέλνοντας ο καθένας το δικό του ενωτικό μήνυμα. Η βραδιά της πρώτης μέρας έκλεισε με επίσκεψη, πολιτιστική ξενάγηση και με δείπνο. Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για το όραμα του Δικτύου Β40, καθώς και για το Κείμενο Στρατηγικής Διπλωματίας Πόλεων Δικτύου Β40. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ομιλίες των Ευρωπαϊκών Θεσμών και Δικτύων. Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι Δήμων από όλα τα Βαλκάνια, επισκέφτηκαν την Αθήνα, ενώ πολύ σημαντική είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων, όπως Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ.

Κατά τη διήμερη Σύνοδο των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου οι Δήμαρχοι μέλη του Δικτύου είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, να εισηγηθούν θέματα και προβληματισμούς και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις γειτνίασης και φιλίας. Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023. 

Οι έξι άξονες της Προεδρίας

1)    Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

2)    Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

3)    Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών

4)    Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη

5)    Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας

6)    Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Ταυτόχρονα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων και με άλλα δίκτυα, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Δίκτυο C40 και το Eurocities.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου στη Σύνοδο Δημάρχων

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο B40 Balkan Cities Network Athens Summit, και στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, έλαβε τον λόγο καταθέτοντας τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από το χτες μέχρι το σήμερα ξεχωρίζοντας γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του τόπου αναφερόμενος σε μηνύματα ενότητας, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης ως ελπίδα για το μέλλον  των λαών που καθημερινά πασχίζουν για την ευημερία των κοινωνιών τους. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του συγχαίροντας τον Δήμαρχο Αθηνών Κ. Μπακογιάννη για την τιμητική πρόσκληση συμμετοχής του στο συνέδριο αυτό, την εξαιρετική και στοχευμένη διοργάνωση καθώς και για την ανάληψη της προεδρίας του δικτύου από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, ενώ δήλωσε παρών από το Καρπενήσι και την Στερεά Ελλάδα που εκπροσωπεί, με την δέσμευση  ότι θα είναι έμπρακτα δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την θεσμική διάσταση για την κοινωνική ευημερία, την βιώσιμη ανάπτυξη, την  συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι πόλεις δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, έχουν όμως πολλά να μοιραστούν. Πολλά συγχαρητήρια στο δήμαρχο Αθηναίων  Κώστα Μπακογιάννη για την διοργάνωση του συνεδρίου των Β40 στην Αθήνα, μιας γιορτής της δημοκρατίας και καλή επιτυχία στην θητεία του στη θέση του  Προέδρου για το επόμενο διάστημα. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερα για όλους.  Μπορούμε να νιώθουμε πιο δυνατοί. Με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη βάλαμε το έμβλημα του Δήμου Καρπενησίου στο χάρτη των Βαλκανίων. Αποτελούμε κομμάτι της γέφυρας αλληλεγγύης των Βαλκανικών πόλεων».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καρπενησίου ανέφερε:

«Για αυτό και εγώ από μια μικρή πατρίδα που συμμετείχε πάντα στην προσπάθεια για δημοκρατία με κάποιες εμπειρίες, κάποιες σχέσεις. Ο τόπος μου ήταν πάντα πρωταγωνιστής στους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία και το πλήρωσε και με αίμα. Ένας εξαιρετικός δικός μας άνθρωπος, ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης, πατέρας του σημερινού Δημάρχου, ο οποίος κατάφερε τότε να στήσει μία γέφυρα και να δημιουργηθεί η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς και δεξιάς στην Ελλάδα. Για πολλούς παλιότερους αυτό ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Σήμερα, ο Κώστας Μπακογιάννης που τον εγκρίνουν, και με άλλους ηγέτες των Βαλκανικών Χωρών και Δήμων στήνουν μία γέφυρα για όλα τα Βαλκάνια. Στήνουν μία γέφυρα και μία ελπίδα για το μέλλον που κι αυτοί οι λαοί μπορούν ενωμένοι να πετύχουν περισσότερα. Αυτοί οι λαοί μπορούν αν στηριχτούν στους απλούς ανθρώπους, τους ανθρώπους που καθημερινά πασχίζουν για την ευημερία των οικογενειών τους και των τοπικών κοινωνιών τους, ότι υπάρχει ελπίδα να είμαστε όλοι καλύτεροι. Να είμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί και οι πατρίδες μας να είναι στο μέλλον πιο αισιόδοξες, πιο ασφαλείς και με περισσότερα οράματα. Με περισσότερους στόχους, οι οποίοι θα είναι πιο εύκολοι να τους πετύχουν. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ και να νιώσω πολύ χαρούμενος και περήφανος που συμμετέχω σε αυτή τη σύσκεψη».