Με επιτυχία το 6ο Διεθνές Σεμινάριο Ιατρικής Βουνού στο Καρπενήσι

2133

Πλήθος κόσμου έλαβε συμμετοχή στο 6ο Διεθνές Σεμινάριο Ιατρικής Βουνού που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Μαρτίου 2019, για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Καρπενήσι. Συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου και την Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Ευρυτανίας διοργάνωσαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη του Καρπενησίου το 9ο Διεθνές Σεμινάριο Ιατρικής Βουνού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Παγκόσμια Υγεία- Ιατρική των Καταστροφών”.
Το 9ο Διεθνές Σεμινάριο στην Ιατρική Βουνού πραγματοποιήθηκε και φέτος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.
Ο πλέον πιστοποιημένος φορέας και πρώτος στην Ελλάδα για την παροχή διεθνούς πιστοποιημένου διπλώματος Ιατρικής Βουνού, μέσα από τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ενδιαφερομένων είναι η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Σεμινάριο συνδιοργανώθηκε και με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης στην Ελβετία το οποίο αποτελεί Κέντρο Αριστείας στην Επείγουσα Ιατρική ειδικά για ατυχήματα σε ορεινούς όγκους και μετείχαν στο σεμινάριο ειδικοί επιστήμονες από τη Ν. Αφρική και το Νεπάλ, με εξειδίκευση στην Ιατρική υψομέτρου. Το “παρών” στο σεμινάριο έδωσαν η κα Monica Broadman, εκπρόσωπος του εν λόγω εξειδικευμένου πανεπιστημιακού νοσοκομείου στα ατυχήματα βουνού και μέλος του Institute of Mountain Emergency Medicine της Ιταλίας, ο ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, και ο Αντιπεριφεριεάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί καθώς και εθελοντές διασώστες-ορειβάτες. Στις εργασίες του σεμιναρίου μελετήθηκε πληθώρα θεμάτων ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι τελευταίες τεχνικές και εξελίξεις σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο βουνό, οι διακομιδές, η αντιμετώπιση κακώσεων από ψύχος, αντιμετώπιση της υποθερμίας, κρυοπαγημάτων, έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες κ.α. Παράλληλα έγιναν ασκήσεις για την έρευνα και διάσωση θυμάτων από χιονοστιβάδες, απεγκλωβισμός και διάσωση από εναέριο αναβατήρα, καθώς και οι τρόποι μελέτης του πεδίου για την πρόγνωση χιονοστιβάδων.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου, του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου και του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας.
Από το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας συμμετείχαν 7 μέλη από την ομάδα δράσης του σωματείου, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έρευνας-διάσωσης και παροχής Ά βοηθειών σε θύματα από ατυχήματα σε ορεινούς όγκους, φαράγγια κλπ.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης Νίκος ανέφερε χαρακτηριστικά «Ευχαριστούμε θερμά την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ που για ακόμα μια χρονιά επέλεξαν τον τόπο μας. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν για την άψογη διοργάνωση του σεμιναρίου».