Ο τολμηρός που βούτηξε στον Αχελώο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκε και φέτος η μέρα των Θεοφανίων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023 στα Άγραφα.

Ο Αγιασμός των Υδάτων τελέστηκε την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί στα ποτάμια και στη Λίμνη Κρεμαστών του Δήμου Αγράφων. Αναλυτικά, τα Θεοφάνια πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στη Δημοτική Ενότητα Αγράφων στο Νερόμυλο, στη Δημοτική Ενότητα Βίνιανης, στο Γεφύρι της Βίνιανης, στη Δημοτική Ενότητα Φραγκίστας στη Γέφυρα Επισκοπής, στη Δημοτική Ενότητα Απεραντίων στην Προβλήτα Σιβίστας, ενώ τέλος στη Δημοτική Ενότητα Ασπροποτάμου ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στην Γέφυρα Τέμπλας παρουσία αντιδημάρχων, συμβούλων ιερέων της περιοχής ντόπιων και επισκεπτών.

Ένας ήταν ο τολμηρός που βούτηξε και έπιασε το Σταυρό στα παγωμένα νερά του Αχελώου ποταμού στην Τέμπλα, όπου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης και πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τον Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, Θωμά Νταβαρίνο, ο οποίος έλαβε την μεγάλη ευλογία και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που ήταν πάνω στη Γέφυρα. Στη συνέχεια οι ιερείς ευλόγησαν την βασιλόπιτα που προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους.

Στη Γέφυρα Επισκοπής, η ρίψη του Σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων πραγματοποιήθηκε με ανοιξιάτικο καιρό και οι παρευρισκόμενοι έκοψαν τη βασιλόπιτα του Δήμου Αγράφων και του Δήμου Αγρινίου, από κοινού. Στην Επισκοπή παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Αγράφων Ηρώ Νταλαφούρα, η πολιτευτής Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Καλαντζή.

Στο ιστορικό Γεφύρι της Βίνιανης έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων και κόπηκε η καθιερωμένη βασιλόπιτα. Εκεί παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και το Δήμο εκπροσωπούσαν οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Γκορόγιας και Ηλίας Μάκκας.

Στο Νερόμυλο Αγράφων έγινε η ρίψη του Σταυρού στα παγωμένα νερά του Αγραφιώτη, όπου παρευρέθηκαν λίγοι κάτοικοι της περιοχής, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Χρήστος Δημητρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Κίτσιος.

Στην προβλήτα της Σιβίστας της ΔΕ Απεραντίων τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του σταυρού στη Λίμνη Κρεμαστών. Οι τολμηροί που βούτηξαν ήταν ο Ηλίας Ζαρμακούπης και Ανδρέας Αθανασίου, οι οποίοι έλαβαν και την ευλογία των ιερέων. Εκεί παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Αννέτα Κοτρώνα και ο ΓΓ Δήμου Αγράφων Γρηγόρης Παπαθανάσης, μαζί με πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά και δημοτικούς συμβούλους.

Το μήνυμα του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη

«Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος. Εδώ….στα σμαραγδένια νερά του Αχελώου και κάτω από την επιβλητική, λιθόκτιστη Γέφυρα της Τέμπλας, στο σταυροδρόμι δύο Νομών και σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πλούσια σε ομορφιά και ιστορία, έγινε η Ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Στην καθαρτική και αναγεννησιακή δύναμη του νερού, το οποίο αυτή την ημέρα αγιάζεται, εορτάστηκε μια από τις σπουδαιότερες γιορτές του Χριστιανισμού, τα Θεοφάνεια και έτσι χαρούμενα και ελπιδοφόρα έκλεισε το Δωδεκαήμερο που ξεκίνησε την Παραμονή των Χριστουγέννων. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά με φως στο δρόμο της ζωής μας.»