Με συγκίνηση και πολλές αναμνήσεις… από τα μαθητικά θρανία

2467

Μια ξεχωριστή εκδήλωση  γεμάτη αναμνήσεις και εικόνες από το παρελθόν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου την Τετάρτη 20 Ιουνίου.

Οι περισσότεροι μαθητές και οι ίδιοι του Γυμνασίου Καρπενησίου, ανέσυραν μνήμες από τα μαθητικά τους χρόνια, μέσα από το υλικό που συγκέντρωσαν και παρουσίασαν τα Γενικά Αρχεία του νομού Ευρυτανίας.

100 χρόνια μνήμες από τα μαθητικά θρανία, μέσα από τις καταγραφές και αναφορές των αρχείων, θα αναδειχθεί η σημασία του σχολείου για την κοινωνία όχι μόνο της πόλης Καρπενησίου αλλά και όλου του νομού Ευρυτανίας.

Την εισαγωγή έκανε η Προϊσταμένη των ΓΑΚ Ευρυτανίας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου που μίλησε για τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτού του τόσο σημαντικού υλικού και την επετειακή σημασία της εκδήλωσης, μιας και πραγματοποιούνταν για ένατη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων που τιμάται κάθε 9η Ιουνίου.

Στη συνέχεια η φιλόλογος κ.  Μπακογεώργου παρουσίασε την έρευνά της που αναφέρεται σε αρχεία των εκατό ετών λειτουργίας του Γυμνασίου Καρπενησίου, και στηρίχτηκε σε αρχεία τα οποία φυλάσσονται στα ΓΑΚ- Ευρυτανίας, ενώ συγκέντρωσε επιπλέον αρχειακές μαρτυρίες από φωτογραφίες, εφημερίδες, προφορικές συνεντεύξεις.

Τέλος ο κ. Δημήτρης Βελισσάρης, καθηγητής –μαθηματικός στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε κατά την τριετή θητεία του ως αποσπασμένος στα ΓΑΚ, θα παρουσιάσει την πολύ σημαντική εργασία μαθητών του της Β΄Τάξης του ΓΕ.Λ. Καρπενησίου.

Με την επίβλεψή του οι μαθητές ψηφιοποίησαν και επεξεργάστηκαν βιβλίο Μαθηματικών του 18ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσού, με στόχο να αναδείξουν την σπουδαιότητα της τήρησης και ανάδειξης των αρχείων του κράτους και της σπουδαίας παρακαταθήκης που καταγράφεται σε αυτά.