Προσωπικά οι σχέσεις μου με την τοπική εκκλησία δεν είναι και οι καλύτερες, μιας και το πρόσωπό μου, οι απόψεις μου και η στάση ζωής μου, έχουν βρεθεί μέχρι και στον Κυριακάτικο άμβωνα, με τον χαρακτηρισμό ‘επικίνδυνες’ για το κοινωνικό σύνολο. Κάνω αυτή την εισαγωγή για να προλάβω τη σκέψη ότι έχω σκοπό να υπερασπιστώ τον Μητροπολίτη μας σε σχέση με το κείμενό του ‘Μαθηματικά και COVID’ και την κριτική που δέχτηκε. Φυσικά δεν έχει ανάγκη από την υπεράσπιση κανενός, μιας και ο θρησκευτικός και κατά συνέπεια ο θεσμικός και κοινωνικός του ρόλος, του δίνει το δικαίωμα να διατυπώνει χωρίς περιορισμούς την όποια άποψη έχει. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ, όχι μόνο για την τοποθέτηση του Σεβασμιότατου, αλλά κάθε πολίτη που έχει και θέλει να διατυπώσει δημόσια, μια άποψη διαφορετική από αυτή της ‘κοινής γραμμής’. Γιατί το περίφημο απόφθεγμα του Βολταίρου, «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», μάλλον στο ‘πεδίο μάχης της COVIDεποχής, το έχουμε ξεχάσει.

Δυστυχώς μου φαίνεται ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να παίρνουμε θέση σε πράγματα που η ίδια η ιατρική επιστήμη δεν έχει ακόμα αποφανθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει, μιας και η περίοδος μακροσκοπικά, και όχι στο φάσμα της καθημερινής προσέγγισης μέσα από την ειδησεογραφία, θεωρείται από τους επιστήμονες πρωτόγνωρη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκόσμια, πειραματικά. Οι ίδιοι οι επιστήμονες έρχονται καθημερινά σε σύγκρουση και οι στρατηγικές των κρατών αλλάζουν κυριολεκτικά καθημερινά. Ποιος ο λόγος λοιπόν για μια τέτοια επίθεση σε μια προσέγγιση που ήταν γεμάτη προβληματισμούς από την πλευρά του Μητροπολίτη, όταν μάλιστα διατύπωσε προβληματισμούς που δυο μέρες αργότερα η διεθνής ειδησεογραφία ανακοίνωνε επίσημα για την περίπτωση της Αγγλίας για παράδειγμα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που ένα κείμενο που κατέληγε σε ερωτηματικό, δεν προκάλεσε κανένα ερωτηματικό, αλλά μόνο κάθετες και επικριτικές αντιδράσεις και συστάσεις προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη.

Διάβασα πολλά σχόλια από ανθρώπους που πραγματικά σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα και των οποίων οι απόψεις είναι πάντα σημαντικές για την κρίση μου. Αναρωτιέμαι όμως για την ουσία της κριτικής που έκαναν, μιας και πουθενά δεν διάβασα μια τεκμηρίωση βάσει των μαθηματικών ή της στατιστικής επιστήμης, που να αποδεικνύουν ότι η άποψη του Μητροπολίτη ήταν αβάσιμη. Αναρωτιέμαι έχουμε φτάσει στο σημείο να μην κάνουμε διάλογο, να μην επιχειρηματολογούμε και απλά να στρεφόμαστε εναντίον σε όποιον έχει μια διαφορετική άποψη από τη δική μας και να του κάνουμε συστάσεις να συνετιστεί (;). Και δεν φαντάζομαι κανείς να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος που να θέλει περισσότερο ή λιγότερο από τον άλλο υγεία και ασφάλεια γι’ όλο τον κόσμο.

Χρειαζόμαστε λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, μια άλλη μέθοδο των τριών, των ανθρώπων που πιθανά έχουν αντίθετες απόψεις, έχουν προβληματισμούς και κρίση, των επιστημόνων που προσπαθούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα και όλο αυτό το διάστημα οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται και των ίδιων των γεγονότων που καταγράφονται και αναλύονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Βάσει αυτής της μεθόδου είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε μάλλον ασφαλή συμπεράσματα για το τί ακριβώς συμβαίνει και καλύτερα να αφήσουμε τον χρόνο να μας το φανερώσει. Και γενικά ας μην φοβόμαστε, ο Θεός δεν θα πέσει από τον ουρανό εξαιτίας της βαρύτητας…