Στην Αλλαντοποιία παρασκευάζονταν –και παρασκευάζονται– μοναδικά σε γεύση και εκλεκτά σε ποιότητα εδέσματα.
Ο Χρήστος Πάστρας, ένα παιδί από τον Προυσόπου δούλευε σε οικοδομές στην Αθήνα, με έξοδα του Χρήστου Στρεμμένου έμεινε δύο χρόνια στην Πάρμα και εκπαιδεύτηκε στην παραγωγή αλλαντικών. Επιστρέφοντας, εκπαίδευσε και άλλους που δούλεψαν στο αλλαντοποιείο.

Έτσι ο Προυσός, που βρίσκεται σε απόσταση 50 λεπτών από το Καρπενήσι, με «τα τελευταία δέκα χιλιόμετρα ο δρόμος να βρίσκεται σύρριζα στη χαράδρα», όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, απέκτησε ζωή και φήμη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορά της.

Ο Χρήστος Στρεμμένος ολοκλήρωσε στην Μπολόνια την ακαδημαϊκή του καριέρα, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Από τότε περνούσε τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα –κυρίως στον Προυσό– και τον χειμώνα στην Ιταλία.

«Ηταν άνθρωπος διακριτικός, μεστός στις λέξεις και ενεργός στις πράξεις», λέει η κ. Καίτη Φλώρου, φίλη του και διευθύντρια του δημοτικού σχολείουΝυδρίου Λευκάδας, η οποία συνέταξε τον επικήδειο για τον Χρήστο Στρεμμένο εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Προυσού και του Συλλόγου Προυσιωτών.

«Εζησες με τη σοφία της απλότητας, με τη φωτιά της διεκδίκησης, με τη δίψα της δικαιοσύνης, τιμούσες το λακωνίζειν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, γιατί ήσουνα το “είναι” κι όχι το “φαίνεσθαι”. Ποτέ δεν επιζητούσες επαίνους, κυρίαρχο το “εμείς” κι όχι το “εγώ”», είπε η κ. Φλώρου.

«Ελάχιστοι άνθρωποι συνταίριαξαν τόσο καλά στη ζωή τους το δημόσιο και το ιδιωτικό, το μικρό και το μεγάλο, το απλό και το επίσημο. Γι’ αυτό κι ο λόγος σου ήταν παρεμβατικός και ταυτόχρονα τρυφερός, επιστημονικός, αλλά όχι ουδέτερος, πολιτικός, αλλά όχι πολιτικά σκόπιμος και υστερόβουλος, διδακτικός, αλλά όχι επιδεικτικός. Είχες την ικανότητα να αξιολογείς με σοφία πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς να φθείρεσαι απ’ τη σκουριά των πρόσκαιρων επιδιώξεων και του ταπεινού οφέλους. Αυτή η ανεπανάληπτη ισορροπία και σύνθεση είναι η αύρα που αφήνεις στον κάθε φίλο σου ακαδημαϊκό, αλλά και στον κάθε απλό συγχωριανό σου. Υπήρξαμε τυχεροί που σε ζήσαμε», καταλήγει.


Στην φωτογραφία πού δημοσιεύεται για πρώτη φορά:

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργόςαποτίνει φόρο τιμής στον τόπο που τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, ο Κώστας Γεωργάκης (ενεργό μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου), περιέλουσε τον εαυτό του με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας «το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία».

Δεξιά: Ο Χρήστος Στρεμμένος Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία ,αγωνιστής του ΠΑΚ Ιταλίας , καθηγητής χημείας στην Μπολόνια. ,

Αριστερά :Ο Γιάννης Ζήσιμος, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, υπεύθυνος του ΠΑΚ Ιταλίας ,από τον Πλάτανο Ναυπακτίας

kathimerini.gr