Υπεγράφη η Σύμβαση μεταξύ των φορέων

Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις και η νέα σχολή

Στην εφαρμογή της αναβάθμισης του Γεωπονικού Αθηνών στην Ευρυτανία θα προχωρήσει σύντομα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 στο Καρπενήσι μεταξύ του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού και του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο και τους Δημάρχους Καρπενησίου κ. Νικόλαο Σουλιώτη και Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) στην Ευρυτανία και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Αναλυτικότερα, το πρώτο θεματικό πεδίο του Μνημονίου αφοράτη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας, με προϋπολογισμό 1.000.000  €, αλλά και την αξιοποίηση του κτηρίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και λοιπών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των Εργαστηριακών Δομών του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Αγροδιατροφής και αντιμετώπισης Αγροδιατροφικών Κρίσεων και για τη λειτουργία δομών διασύνδεσης στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και προγραμμάτων επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ). Στις εγκαταστάσεις αυτές θα λειτουργήσουν και προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας» και «Τεχνολογίας και Προηγμένων Μεθόδων Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων», ενώ θα αξιοποιηθούν και χώροι της Π.Ε. Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου «EU-CONEXUS». Σημαντικό κομμάτι του εν λόγω Μνημονίου είναι η σύνταξη από την Π.Ε. Ευρυτανίας και το Γ.Π.Α. ολοκληρωμένων προτάσεων για τη διερεύνηση ίδρυσης νέας σχολής στο Καρπενήσι, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Γ.Π.Α., με προτεραιότητα στην Κτηνιατρική Σχολή.Το δεύτερο θεματικό πεδίο του Μνημονίου αφορά την αγροτική ανάπτυξη και τη διερεύνηση ζητημάτων και εκπόνησης Ερευνών και Μελετών όπου αυτό απαιτείταικαι τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι δηλώσεις Σπανού και Τασιού για το Μνημόνιο

«H Ευρυτανία και ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα είναι ένας τόπος φιλόξενος για τους ανθρώπους, για την επιστήμη, για την πρωτογενή παραγωγή. Με την υπογραφή του Μνημονίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους Δήμους μας, θεσμοθετούμε μια δυνατή συνεργασία με πολύ μεγάλη προοπτική για τον τόπο μας. Ευχαριστώ τον Πρύτανη και τους συνεργάτες του, για όσα  σημαντικά κάναμε μέχρι τώρα. Προσβλέπουμε όμως και σε πολλά περισσότερα.» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα τόσο για την Ευρυτανία, καθώς επιστεγάζεται μια συνεργασία, η οποία ανοίγει δρόμους ώστε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) να εδραιωθεί σε μια περιοχή η οποία αποτελεί φυσικό εργαστήριο. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα έχει στόχο την υποστήριξη και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών δομών και συγχρόνως, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής στους τομείς της αγροδιατροφής, της περιβαλλοντικής οικολογίας και της αγροτικής οικονομίας, καθώς και τη σύνδεση με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό που από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της συνεργασίας με το Γ.Π.Α. αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή.»

Οι επισκέψεις του Φάνη Σπανού στο Καρπενήσι

Την ίδια μέρα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου περιόδευσε στο Δήμο Καρπενησίου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου – Τμήμα δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος, στον οικισμό Γαύρο, ενώ επισκέφτηκε και τον  πεστροφογεννητικό σταθμό. Το απόγευμα ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο, στις εγκαταστάσεις 1ου Γυμνασίου – Λυκείου και της βασικής βιβλιοθήκης, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί την πλατεία και την αγορά του Καρπενησίου.