‘Ο δρόμος με τις κερασιές’ | Αγγελική Οικονόμου

Βιβλιοπαρουσίαση στη Φουρνά σε μία όμορφη βραδιά που διοργανώνει ο Σύλλογος Συναικών Φουρνάς Ευρυτανίας και ο Σύλλογος Φουρνιωτών ‘Ο Λεπενιώτης’ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ, που είναι υπεύθυνες για την νέα κυκλοφορία του βιβλίου ‘Ο δρόμος με τις κερασιές’ της κ. Αγγελικής Οικονόμου με καταγωγή από τη Φουρνά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου και ώρα 8:00μμ στον ξενώνα της Φουρνάς στην επαρχιακή οδό Φουρνάς – Κέδρου και για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Βασιλική Λάππα, Εκπαιδευτικός, Δασοπόνος, και υποψήφια Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, ο κ. Βαγγέλης Ντελής, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Λέσχης Ανάγνωσης Σοφάδων, φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής, ο κ. Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, αρθρογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου της κ. Σπυριδούλας Κρουστάλη στο Καρπενήσι και την βραδιά θα συντονίσει και θα διαβάσει αποσπάσματα ο κ. Ανδρέας Κελέσης, εκπαιδευτικός.

Η υπόθεση του βιβλίου ξεκινά το 1952, σε ένα χωριό της Ευρυτανίας, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους σε έναν τόπο που τον ρήμαξε ο πόλεμος. Η πλοκή αφορά την ιστορία ενός παιδιού έξι ετών, του Σωτήρη που, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ζωή του σημαδεύεται από ένα τραγικό γεγονός. Ο αγώνας για επιβίωση είναι σκληρός και η επιθυμία του πατέρα του για μια καλύτερη ζωή θα τον οδηγήσει για σπουδές στην Αθήνα. Μακριά από ό,τι γνώριμο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις καινούργιες προκλήσεις, ενώ ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και το παρελθόν τον ακολουθεί σε κάθε βήμα.

Η ιστορία της χώρας και τα μεγάλα ορόσημα, όπως οι αγώνες για την παιδεία, τα Ιουλιανά, η χούντα, οι εξορίες, καθώς και ο φόβος μπροστά στην εξουσία, η ανάγκη για έναν καλύτερο κόσμο, το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η πραγματικότητα του Σωτήρη αλλά και το πρίσμα μέσα από το οποίο την παρακολουθεί ο αναγνώστης. Είναι, επίσης, και ο καμβάς που πάνω του πλέκονται οι ιστορίες άλλων ανθρώπων που είναι συνδεδεμένοι με τα ιστορικά γεγονότα έτσι όπως σημάδεψαν ανεξίτηλα τις ζωές όσων τα έζησαν.

‘Το Δημοτικό Σχολείο Απεραντίων’ | Βασίλης Χαλαστάνης

Βιβλιοπαρουσίαση και στο Δήμο Αγράφων την Τετάρτη 17 Αυγούστου και ώρα 8:30 το βράδυ, στην πλατεία αγαλμάτων στη Γρανίτσα για το βιβλίο του κ. Βασίλη Χαλαστάνη με τίτλο ‘Το Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Απεραντίων στη Γρανίτσα Ευρυτανίας’ που αποτελεί ένα λεύκωμα με τη συλλογή μαρτυριών για την ίδρυση, τους δασκάλους και τους μαθητές από τα σχολικά χρόνια, από το 1839 ως το 1915. Αφορά το πρώτο Δημοτικό Σχολείο Γρανίτσας δίπλα στο ναό του Νεομάρτυρα Μιχαήλ και περιλαμβάνει στοιχεία και για τα Δημοτικά Σχολεία Λημερίου, Κάτω Ποταμιάς, Σιβίστας-Χρυσόβων, Βελαώρας, Τοπολιάνων, Λεπιανών, Νέου Αργυρίου, Ραπτοπούλου, Κέδρων, Πρασιάς, Λιθοχωρίου.

Το βιβλίο είναι δομημένο σε επτά κεφάλαια και κατά σειρά αναφέρεται στην παιδεία του Γένους μας κατά την Τουρκοκρατία, στην ίδρυση του Δήμου Απεραντίων, στις συνθήκες ιδρύσεως και λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Απεραντίων, εξεύρεση στέγης, διορισμός διδασκάλων, φοίτηση μαθητών, διδασκαλία αντικειμένων και εφαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο έβδομο κεφάλαιο περιλαμβάνονται τα διασωθέντα στοιχεία για τα υπόλοιπα σχολεία του παλαιού Δήμου Απεραντίων μέχρι το 1915.

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι: Τσιτσάνης Λάμπρος συνταξιούχος διδάσκαλος, τ. Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος και Καραμπάς Ευάγγελος θεολόγος, φιλόλογος, ιεροψάλτης, Δ/ντής Εσπερινού Λυκείου Άρτας. Την εκδήλωση θα συντονίζει η κ. Αννέτα Κότρωνα, με τη συνδρομή της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών «Ο Άγιος Νεομάρτυρας Μιχαήλ».